FruGrøn.dk

|

Husarbejde, sundhed og miljø med oplevelser

LCA og klima-mad

CONCITO (2021) Den store klimadatabase – baggrundsrapport

Videnskab.dk (2018) “Hjælp klimaet i juletiden: Gode råd til at undgå madspild”

Videnskab.dk (2018) “Sådan skal du spise for at spare på vandet og hjælpe klimaet”

Elviser (10.09.2019) Environmental impacts of vegetables consumption in the UK

DTU Fødevareinstituttet (2020) Råd om bæredygtig sund kost

FAO og WHO (2019) Sustainable healthy diets – guiding principles.

DTU Fødevareinstitut (2019) “På vej mod en sundere og mere bæredygtig kost”

Concito (2019) “Her sætter fødevarerne størst klimaaftryk

Dr.dk artikel FN-klimarapport (2019)

Århus Universitet (2019) “Okse- og kalvekøds klimapåvirkning”

Regeringen (2018) “Plast uden spild” Regeringens plastikhandlingsplan

Landbrug og fødevarer (2015) Temahæfte om økologisk mad og landbrug

Thomsen, Rikke P. (red.) (2013) Mad til Milliarder, hentet 28.12.2014

Fagligt Fælles Forbund, 3F og Det økologiske Råd ( uden år) “Grøn Adfærd – en ide til glæde for mennesker og miljø”

Food Climate Research Network (ICFN) “Madens livscyklus” hjemmeside med alle nyheder indenfor LCA

*DTU fødevareinstitut (2013)  Mål, vægt og portionsstørrelser

Økologisk Landsforening og Økologisk Rådgivning (2012) “Klimaneutralt landbrug”

*DTU Fødevareinstituttet  (2012) “Klimaorienterede kostråd”  (online 12.07.12)

Dansk Erhvervsfjerkræ (2008)
“Hvilken rolle spiller slagtekyllinger og ægproduktion i klimaforandringer og omvendt”

DTU Fødevareinstituttet (2011) “Pesticidrester i fødevarer i 2010”
Link til rapporten i artiklen “Danske fødevarer indeholder færrest pesticider”

Miljøstyrelsen (2010) “Forundersøgelse af madspild i Danmark”, hentet online 13.02.2018

Politiken (2010) “EU anslår, at en tredjedel af af verdens mad produceres direkte til skrællespanden”.”Danmark er ifølge Eurostat i øjeblikket det land, der smider mest affald ud pr. indbygger ( over 800 kg pr. person om året)

FAO (2011) “Global Food-losses and Food waste”, (online 20.06.2011)

Halberg,N og Dalgaard,R (uden år)
PowerPoint: “Livscyklusanalyse af svinekød” . Hentet d. 7.5.2009

Det økologiske råd (2008) “Sund mad til en syg klode” – Hvordan kan udslippet af drivhusgasser fra landbrug og fødevarer reduceres? online

Forbrugerrådet: “klimamad”, artikel i TÆNK, februar 2009 Forbrugerrådet har udviklet et interaktivt spil, hvor man kan beregne hvor meget CO2 der går til vores måltider. Link: “CO2 termometeret”

Dansk Landbrugsrådgivning (2008) Landbrugsinfo: Hvad koster fødevarerne i CO2?

Note: LCA analyse af svinekød. På side 25 er der en sammenligning på svinekød (3,6 kg CO2 eq.) oksekød (37 kg CO2 eq.) og kylling (3,6 kg CO2 eq.) Ifølge telefonisk samtale med forfatteren varierer tallet for oksekød mellem 14kg og 37Kg, hvor det vil være et realistisk gennemsnit på 20kg CO2 eq.

Internationale Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevarersystemer (2008) “Udvikling, vækst og integritet i den danske ækologisektor” Fiil Grafisk 550 sider. Se: resume online

Lyngby-Tårbæk kommune og Naturfredningsforeningen (2007) “Måltidets klimapåvirkning – Kortlægning af fødevarers CO2-udledning og reduktion af CO2 fra måltider” Rekvireres i Videnskabsbutikken DTU: rapport 2007:010.

Rose,B, (2007) Comprehensive Calculator (GHG-energy calc)background information. On-line fra en australsk gruppe “Carbonneutral”, der forsker og arbejder med nedsættelse af drivhuseffekten ved at bl.a. plante trær. Har et godt kapitel om trafik og mad. Side 20 står gennemsnitslige værdier for et måltid

  • Vegan – 0.53kg CO2e
  • Vegetarian – 0.549kg CO2e
  • White Meat Only – 1.024kg CO2e
  • White/Red Mix – 2.92kg CO2e
  • Red Meat Only – 4.815kg CO2e

Miljøstyrelsen Genanvendelse af plast i et lca perspektiv: Læs mere

Lang, Tim og Michael Heasman (2004) “Food Wars – The Global Battle for Mouths, Minds and Markets” Earthscan, London GB

Stramminger, Rainer et.al. (2007) “Washing-up Behaviour and Techniques in Europe” I:Hauswirtschaft und Wissenschaft 1/2007 p.31 – 40

Handbook of water and energy management in food processing Edited by R Smith, J Klemeš and J-K Kim, University of Manchester, UK (2008) Effective water and energy use in food processing is essential, not least for legislative compliance and cost reduction. This major volume reviews techniques for improvements in the efficiency of water and energy use as well as wastewater treatment in the food industry. ISBN 1 84569 195 4[ISBN-13: 978 1 84569 195 0]

Mattsson, Berit og Ulf Sonesson, red. (2003) “Environmentally friendly food processing” Woodhead Publishing in Food Science and Technology Bogen er en videnskabelig grundbog I LCA analyser med eksempler på lca-analyser på vin, vegetabilier. Sammenligner økologisk og konventionel dyrket frugt. christel.cederberg@svenskmjolk.se, Gøteborg universitet. Kød: H.dalsgaard hda@cowi.dk

Comments are closed.