FruGrøn.dk

|

Husarbejde, sundhed og miljø med oplevelser

Tøjvask

 

 

Hvidt vasketøj, sådan!

 

Hvis det hvide tøj af bomuld er blevet gråt skyldes det ENTEN ophobning af kalk i tøjet,  ELLER afsmitning af farve fra andet tøj.

En afkalkning fjerner kalken

 1. Køb en bøtte citronsyre og giv det hvide tøj et syrebad!
  Læg tøjet i en balje med citronsyreopløsningen, eller kom det i vaskemaskinen, hvis den kan tåle det. Læs i brugsanvisningen
 2. Kom det rene hvide/grå tøj i vaskemaskinen og 1-2 dl citronsyre direkte ind i tromlen og kør en 30 graders vask. Det må gerne være en lang vask (E), og uden vaskemiddel!
 3. Vask tøjet igen med et hvidvaskemiddel.
 4. Kalken er nu opløst og tøjet er helt hvidt.
 5. Fordelen er, at vaskemaskinen nu også er afkalket, så tøm filteret

Min test af forskellige metoder viser, at citronsyren er bedst, men man kan også lægge tøjet i varmt eddikesyrebad. (1 dl eddikesyre til 1liter vand) eller i rent eddikevand.

HVIS tøjet stadig gråt, er det en farveafsmitning, og der skal anvendes et blegemiddel, som kan købes separat.

Advarsel: Lad være med at bruge klorholdige midler (Klorin) da tøjet mørner og Klor er ikke godt for hverken åndedræt for miljøet!

 

Sådan undgår du at det hvide bliver gråt!

 • Vask kun det hvide tøj sammen
 • Brug et vaskemiddel til hvid vask, da det er tilsat blegemiddel (natriumpercarbonat)
 • Hold vaskemiddelbeholderen lukket, så blegemidler ikke fordamper

Bor man i områder med meget kalk i vandet, kan det være en god ide at tilsætte lidt ekstra kalkbindende stof til vandet. Det må ikke være en syre,  men Matas hexa eller vasketabs, der er basiske som vaskevandet.
Note: Da jeg testede vaskemaskiner på Statens Husaholdningsråd blev vasketøjet gråt og stift efter 20 ganges vask.
Her skulle vi så lægge det i citronsyrebad natten over, og næste dag var det blevet hvidt som kridt!

Se fiduserne her (husk lyd): Hvidt vasketøj – hvordan?
Klima og husarbejde – tøjvask: se læringsvideo

JP ( 29.05.2017) “Så nemt vasker du håndklæder hvide igen”

Hvor ofte vasker du sengetøj?

Jeg får mange spørgsmål fra forbrugere og journalister. Er det ikke vigtigt, at vaske sengetøjet ofte?. hver uge eller hver 2. uge?

Vi lever i en tid, hvor der er meget fokus på opstille generelle retningslinjer for, hvornår man skal rengøre her og der. De generelle råd må så tage udgangspunkt i de mest sikre metoder, hvor alt skidt og tilhørende bakterier bliver fjernet dagligt.

 • OG det er ikke sundt at desinficere vores omgivelser, – hverken for os mennesker eller for maturen!

Hvis vi ikke omgås alle de gode bakterier vil vores immunforsvar ødelægges, og vi kan tåle mindre og mindre af de de stoffer, der er i et naturligt miljø. Flere og flere anvender desinficerende midler i stedet for god og bæredygtig rengøring. Det øgede forbrug af desinficerende midler hverken sundt for os humane væsener eller for vores omliggende natur? På siden er der underpunkter om de forskellige grene af hygiejnen. Der er forslag til metoder for bedre hygiejne, der tilgodeser både menneskets og naturens sundhed.

Vask tøj, når solen skinner og vinden blæser

Andelen af sol og vindkraft bliver jo større og større.
Det er derfor et godt “CO2-tips” at vaske tøjet når solen skinner og vinden blæser. Læs vejrudsigten og sæt den varmeste vask over om natten, så den er klar til at hænges op, mens det er lyst og gerne lidt sol. Så  er det tid, at skifte sengetøj, ud med madrasser og dyner så de kan blive luftet godt. har solen skinnet, det har blæst og der er skiftet sengetøj, som er blevet tørret i dagens løb.
Link til FruGrøn’s grønne vasketøj:Se min grønne vask

Link til artikel i BT (24.02.2017) Hæng vasketøjet til tørre uden fugtskader i hjemmet

Udover fordelen ved at anvende sol og vindenergi til tørring af tøjet, kan der spares meget CO2 ved at vaske (og opvaske) efter kl. 9-10 om aftenen. Også her er det en fordel at vinden blæser, da der så vil være overskud af vindmølle energi om natten. Endnu er strømmen ikke blevet billigere om natten. Som bestyrelsemedlem i SEAS-NVE,  arbejder jeg for at der indføres nat tariffer, så vi kan få billigere strøm om natten.

Pletter på nytårsdugen

IMG_1576

 

 

 

 

 

 

 

Hvorfor anvende dyre og ikke særlig miljøvenlige pletfjerningsmidler, når nytårsdugen bliver ren uden. Hvis en hvid bomuldsdug bliver plettet med rødvin, sovs, solbærsaft, æg, olie og meget mere går det hele af ved en både 60 og 90 graders vask, hvis der anvendes et godt vaskemiddel og et godt program. Rødvinspletter er de vanskeligste, så dem kan man give lidt opvaskemiddel eller lidt flydende vaskemiddel, hvis der kun vaskes ved 60 grader. Forsøg viser, at pletfjerningsmidler ofte er dårligere end et almindeligt hvidvaskemiddel. Skal den hvide dug forblive hvid er det også en god ide at droppe de flydende vaskemidler og anvende pulver. FruGrøn giver gode råd i dag kl 11 på FriTV2. Link: Hvordan vasketøjet forbliver hvidt Se FriTV2

 

Undgå møl i tøjet

Inden vinteren er det godt, at luftet og renset alt overtøj, sengetøj , gardiner og tæpper. Brug en af de sidste gode solskinsdage i efteråret til at få det hele ud i det fri, således at det luftes, friskes og gøres fri af sved- og duftstoffer. Hvis du vil være fri for at bruge pesticider ( insektider) til bekæmpelse af møl, er det vigtigt at forebygge.

 

Slip støvmiderne fri

Foråret er kommet, så er det tid til at ryste og banke sengetøj og madrasser i det fri. HVIS sengetøjet vaskes på en dejlig blæsende solskinsdag, er der hele 4 fordele. Tøjet dufter godt og frisk, det giver en masse god motion, man sparer penge og ikke mindst energi. Ved at udetørre tøjet for en familie på 4 personer reduceres familiens CO2- emission med ca. 5 kg om ugen. Læs mere om vasketøj

Lidt teori om tøjvask

Statens Husholdningsråd (1994) Link til pjecen “Vask”
Statens Husholdningsråd (1995  ) Link til pjecen “På pletten”
Rasmussen, Anne Grete (1999) Tekstilvask, et undervisningsmateriale
Rasmussen, Anne Grete (2000) Prop vaskemaskinen FULD og spar på energien
Elforsk (2005) Lavtemperatur/koldtvandsmidler – projektresume
Sundhedsstyrelsen (2010) Rådgivning om tøjvask i private husholdninger
Sundhedsstyrelsen (2010) Tøjvask i daginstitutioner
Rapport Miljøstyrelsen: Vaskemidler og kemikalier i offentlige og private vaskerier

Vaskesymboler

Nogle gange kan det være vanskeligt at tolke de forskellige plejesymboler der er i vores tekstiler. Her er en god oversigt, der er hentet på www.wikipedia.org : Vaskesymboler Symbolerne er angivet efter en International norm (ISO-norm) hvorfor denne oversatte side også er gældende for Danmark.

Problemer med det hvide vasketøj ?

Vask når solen skinner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så er det tid til at få vasket alt ferietøjet. Når solen skinner og det blæser lidt er der al mulig grund til at synge og glæde sig over at få tøjet ordnet. Det er supersundt at hænge vasketøjet op udendørs:

 • Der spares rigtig meget co2 – og kroner til elektricitet. ca.10kWh pr. uge
 • Tøjet bliver blødt og dufter frisk
 • Skyllemiddel spares
 • Du får god motion, – hæng tøjsnoren højt, så du skal strække dig godt igennem;0)
 • Lad børnene deltage, men fra en snor de kan nå
 • Hæng tøjet pænt op, så det ikke behøves at stryges bagefter
 • Læg tøjes sammen på havebordet, nyd solen og snak, fløjt og dans imens !

Er det hvide tøj blevet lidt gråt, bliver det hvidere af at hænge længe i solen. Det farvede tøj kan blive bleget at solen, hvorfor det er en god ide at vende vrangen ud på specielt bomuldsbluser.

Jeg har skrevet en artikel der hedder “PROP vaskemaskinen FULD og spar på energien”. Her er flere gode råd i Ernærings- og husholdningsøkonomen nr. 9/2000

 

Hvilket vaskepulver skal jeg vælge ?

 • Vælg et middel til hvidvask og et til farvet vask (color)
 • Vælg kompakte midler med en dosering på ca. 1dl pr. vask
 • Det dyreste er ikke altid det bedste
 • Dem fra reklamerne er ikke altid de bedste. Eks. er Coop’s “Ânglemark” bedre til vask ved lave temperaturer, end det meget opreklamerede “Care”
 • Skift vaskemiddel en gang imellem.

Vaskeråd:

 • Prøv at vask tøjet ved lavere temperatur. Erstat 40 med 30 grader
 • Erstat 60 med 50 grader
 • Docer efter hårdhedsgrader – og prøv med lidt mindre

De 3 vigtigste vaskeråd er:

 • Vask når solen skinner og brug udetørring
 • Sorter tøjes i farver fx. hvidt, gul-rød, blå-grøn-sort,
 • Vask når tøjet er beskidt. Måske kan det nøjes med en “luftning”
 • Fyld maskine helt op – (hvis du holder på vasketøjskurven, mens du står på vægten, skal du veje 5 kg mere)

Hvis vasketøjet er blevet gråt ?

 • Så køb et farvepulver hos Matas !
 • Bomuld og viskose tager bedst imod farven.
 • Viskose/rayon næstbedst.
 • Syntetiske fibre tager ganske lidt imod farven. Polyamid ( nylon) tager bedst imod af de syntetiske. Plyester tager næsten ikke imod.
 • Da sytråden ofte er lavet af polyester vil den være hvid også i bomuldsvarer. Men det kan jo også være en charme

I min fritid afprøver jeg vaskemidler for fabrikanter og forbrugere.

Det er en god ide, at nedsætte vasketemperaturen til 30 grader. Mine undersøgelser viser, at “Blucare” fra FDB vasker lidt bedre rent end det meget opreklamerede “Care” ved 30 grader. Hvis tøjet ikke er snavset kan jeg anbefale at gå ned til 20 grader;0) Det mest miljøvenlige er at hænge det udenfor og “lufte af”

Vaskeguide – med tegninger

Normalt anvender jeg ikke reklamer på mine sider, men denne lille vaskeguide er en undtagelse. Den er god, inspirerende og instruktiv. Man får helt lyst til at gå i gang med at tømme vasketøjskurven. Se her, hvad Stylist Nanna Petersson har kreeret til hendes firma på dressme.dk

 

Comments are closed.