FruGrøn.dk

|

Husarbejde, sundhed og miljø med oplevelser

Afkalkning i boligen

 

Afkalk nemt, miljøvenligt og billigt

På nettet og i artikler er der mange forskellige forslag til, hvordan man afkalker forskellige apparater i boligen. Det er et populært emne, hvor der desværre markedsføres metoder og midler som absolut ikke er velegnede eller direkte skadelige for vores miljø eller pengepung. På nettet markedsfører hvidevarefabrikanter kemikalier, som skulle være mere effektive og på FB er der alenlange tråde der beskriver, hvad de danske husmødre/fædre har erfaringer med. Godt med det.

På siden her er der forslag til hvordan man nemt, effektivt, miljøvenligt og billigt kan afkalke de forskellige steder i boligen. Mine forslag tager udgangspunkt i både den anvendte kemi, praktiske metoder og min erfaring gennem hele min karriere.

Afkalkning af kaffemaskiner

I Oktober 2017 undersøgte jeg markedet for afkalkningsmilder til kaffemaskiner.

Konklusion: prisen for afkalkning af kaffemaskinen varierer mellem 99 kr. og 1,05 kr. pr gang. Mokkamaster er absolut dyreste, da der skal anvendes 1 liter pr. gang. Eddikesyre er sammen med flere at de lugtfrie afkalkningsmidler billigst (ca. 1,20 kr.) Afkalkningsmidler fra hvidevarer butikker indeholder ofte fosforsyre, som er en middelstærk syre. De er dyrere i brug og koster mellem 99 – 4,50 kr. pr afkalkning.

Læs mere: Afkalkningsmidler kaffemaskiner

Afkalkning af stive håndklæder

Bor du i et område med hårdt vand, vil håndklæder og andre bomuldstekstiler blive grå og kalkholdige. Jeg har testet forskellige metoder og finder at citronsyre er bedst. Det vil samtidig fjerne kalkbelægninger på vaskemaskinen.

Min test viser:

  • Citronsyre i vaskemaskine har fjernet 44 g kalk fra håndklæderne = 6,8%
  • Kalktabs har fjernet under 1 gram kalk fra håndklæderne 0 0,1%
  • Iblødlægning i eddikesyre opløsning natten over har fjernet 34,4 g kalk fra håndklæderne = 5,2 %

Læs mere: TEST. afkalkning håndklæder

Mine senere test viser, at de 2 dl citronsyre med fordel kan reduceres til 1 dl (100g)
Dertil kommer at citronsyre også virker ved lav temperatur, så vask kun ved 30 grader. Tysk uvildig litteratur  fraråder at anvende citronsyre ved høj temperatur, da det vil danne tungtopløselig kalsiumcitrat. Så hvorfor ikke spare på energien.

Se min spion video på www.co2tips.dk

Comments are closed.