FruGrøn.dk

|

Husarbejde, sundhed og miljø med oplevelser

Boligrengøring

Rengøring og Corona

Tak til Sundhedsstyrelsen for de nye regler  10.maj 2020/ 9.juli 2020

“Tøj kan blive forurenet ved færden i det offentlige rum, men smitterisiko via tekstiler betragtes generelt som begrænset. Generelt følges vaskeanvisning på tøjet, men i husstande med påvist COVID-19 bør håndklæder, sengetøj og undertøj vaskes ved minimum 60 grader”

“Håndvask og hånddesinfektion er ligeværdige, dog anbefales håndvask altid ved
synligt snavs på hænder, ved fugtige hænder, efter toiletbesøg, efter bleskift og
før håndtering af madvarer” 

Sundhedsstyrelsen Regler om rengøring “COVID-19 Forebyggelse og smittespredning” Rasmussen, Anne Grete (7.7.2020) Notat nye regler 10.05.2020

Hygiejne efter Corona 

Så nu er det vigtigt, at alle de sunde bakterier og vira får lov til at blomstre igen.  Når vi lever sterilt og “super desinficere” vores raske børn og vores boliger bliver vi vores immunforsvar svækket og vi bliver mere modtagelige for sygdomme.  Efter en sådan pandemi er det vigtigt at diskutere vores to forskellige immunsystemer.  Det genetiske immunforsvar, som vi er født med og det adaptive immun system, hvor vi langsomt opbygger immunitet ved at vænne sig til det miljø vi lever i. Vi kender det fra da børnene kom i børnehave. Her skulle bøde børnene og vi voksne vænne os til den bakterieflora der var i børnehaven. Og senere i skolen. vi opbygger i de omgivelser vi lever i.

Bestil Foredrag: Efter corona pandemi

Hvordan styrker vi familiens immunforsvar efter coronaen, og hvordan kan Hygiejneteorien være med til at give os et sundere, nemmere og minde angstfylde liv

Rengøring af havemøbler

Vil du undgå skrappe kemikalier, så drop algefjernere og andre “pinotexer” til rengøring af havemøbler af træ. En årlig vask/skrubning med sæbespåner kan være tilstrækkeligt, til at vedligeholde havemøbler af træ.
Flere af mine veninder har gjort det i mange år, med et flot resultat!
Så nu er jeg overbevist! det er nemt, skånsomt og miljøvenligt! Se hvordan:

 

 

Pas på net-tips til rengøring af ovn

Som rengøringsekspert følger jeg med i de mange rengøringsfif, der popper op på nettet. Rengøring af ovn med eddike, bagepulver, natron, brintoverilte, cola og ren salmiakspiritus er nogle af rådene. Flere skriver, at det er nemmere og billigere at anvende disse kemikalier, hvilket ikke er sandt. Det kan være farligt at blande kemikalier hjemme i køkkenet. Man skal vide,  hvad man gør. Derfor anbefaler både Tænk og jeg at anvende ganske almindelig fast brun sæbe med en pH på 11.

 

 

Rengøring af lammeskind

 Kan lammeskind vaskes i vaskemaskinen og komme ud i frostvejr?

Da der er mange forskellige typer af lammeskind, er der ikke et entydigt svar på, om de kan komme i vaskemaskinen.
Mit nye økologiske lammetæppe fra COOP, må ikke vaskes i vaskemaskinen, mine 2 gamle lammeskind fra IKEA må gerne vaskes i maskine, og de to lammeskindssæder fra Jysk må vaskes i hånden. Mit råd er derfor at læse, hvad der står i vaskeanvisningen.
På flere lammeskind er der en vejledning på bagsiden af tæppet, der fortæller om det må vaskes eller ej.

Det er en rigtig god ide, at rense lammeskind i sne. Snerensning fjerner noget af smudsen, og husstøvmider og hundelopper kan ikke lide frostvejr! Læs videre i NOTAT.Rengøring af lammeskind.2/10.2017

FruGrøn’s TEST klude 2017

Konklusionen i testen er at de strikkede klude og skumkluden Suiztain klarer sig dårligt i brug.  Efter 40 ganges brug og vask er Suztain kluden krympet og kan rives i stykker som papir. I testen indgår 6 (10) klude, som er testet for brugsegenskaber, slidtage og vurderet miljømæssigt. I miljøvurderingen indgår ikke kun problemet med mikroplast, men andre miljøparametre, som forbrug af landbrugsareal, pesticider m.v. og vaskeegnethed og holdbarhed medtaget. Konklusionen er at den lyserøde fiberklud er velegnet som karklud, mens mikrofiberkluden er velegnet til rengøring.
-Beskrivelse af klude på markedet

Video om testen:

Mikroplast fra lyserød fiberklud ?

Den lyserøde fiberklud er kommet på dagsordenen! – er bomuld nu bedre?
FruGrøn tester: Er der videnskabelig evidens for at afskaffe den lyserøde fiberklud?

Rød rengøringsklud

 

 

 

 

 

 

 

I en TV-udsendelse (2016) fortæller Henrik Beta, at “Den lyserøde Fiberklud” er med til at sende mikroplast ud i havene.
Mange danskere er stoppet, med at bruge den lyserøde fiberklud, og begyndt at strikke klude af bomuld.

Fru Grøn er kritisk og slår fast:

 • FAKTA, ja ophobning af plast og mikroplast i naturen ER et stort problem
 • MEN, der findes ikke videnskabelig evidens for, at fiberklude afgiver microplast
 • OG, bomuld er ikke et bedre valg, hverken miljømæssigt, brugsmæssigt eller prismæssigt
 • Så fortsæt med at bruge “de lyserøde fiberklude”

Rapporten “Microplastics” (2015) fra Miljøstyrelsen,  samler nyeste forskning om mikroplast.

Der står klart og tydeligt i rapporten, at der IKKE findes data for, hvor meget mikroplast, kludene bidrager med. Der er udarbejdet et “estimat”, der vurderer “Køkkenredskaber, skuresvampe, klude m.v.” i alt bidrager med 1,4% af det samlede udslip til vandmiljøet.
Til sammenligning bidrager slitage fra dæk med 60%, maling med på 11,4% og fx. slidtage fra vores fodsåler er på 7,4%

En uvildig EU-rapport bekræfter, at der ikke findes pålidelige estimater for mikroplastic: (citat)

“Microplastics may be manufactured for particular applications or result from fragmentation of larger items. They can be released as a result of many different human activities, but there are no reliable estimates of the quantities entering the marine environment, at a regional or global scale” p. 65 GSAMP (2015)

De skriver videre: (citat):

Recommendation 1: identify the main sources and categories of plastics and microplastics entering the ocean” (p.66)

Rapporten beskrive også den meget omtale af mikroplast, der via FB har gjort folk bekymrede. Læs selv:

GESAMP REPORTS & STUDIES No. 90 (2015) SOURCES, FATE AND EFFECTS OF MICROPLASTICS IN THE MARINE ENVIRONMENT: A GLOBAL ASSESSMENT p. 16

 

Viscose er lavet af rester

De fleste pastelfarvede køkkenklude er fremstillet af 80% viscose og 20% polypropylen(PP).
Viscose er en regenereret fiber, der er fremstillet af rester fra træ produktion. Den består således af naturlige cellulosefibre, som p.g.a. regenereringen har svage bindinger, specielt i våd tilstand. Derfor tilsættes 20% Polupropylen (PP), så kluden gøres slidstærk. Når kluden slides, vil det derfor være cellulosemolekylerne, der frigøres og ikke plastdelen.

Læs min undersøgelse

Hvilke typer karklude og rengøringsklude findes på markedet, og hvad er de fremstillet af?
-Beskrivelse af klude på markedet

Strik egne bomuldsklude?

Vælger man en bomuldsklud fremfor den lyserøde fiberklud, skal man være opmærksom på, at produktion af bomuld, er forbundet med store mængder af gødning og pesticider. Beskidt bomuld  Der anvendes store landbrugsarealer til produktion af biomasse, som også kan anvendes til opvarmning, el, benzin, bioplast, biotekstiler, (viscose) m.v.
Arealer, der også kunne være anvendt til produktion af fødevarer.
Når man miljøvurderer produkter eller processer, er det vigtigt, at se på andre miljø parametre end mikroplast.

Skal man være sikker på, at bruge en helt økologisk klud, så gør som husmødre i gamle dage. De rev kanterne af den slidte undertrøje og fik 4 gode klude ud af set. I dag kunne man bruge den slidte T-shirts?

FruGrøn’s notat: Biomasse er også en begrænset ressource
Fru Grøn’s notat: Mikroplast i rengøringsklude
DN (2017) Beskidt bomuld
NOAH (2016) Land til salg – Hvordan EU modvirker bæredygtig landanvendelse
BOLIUS: Engangsklude – skal de genbruges, eller smides ud?
BOLIUS: Fru Grøn: Så tit skal du skifte karklud

Se TV om de lyserøde karklude, Er det reklame eller uvidenhed?
Læs hvad SF foreslår

 

 

 

Grøn gave til travle husholdninger

Efter mange års erfaringer og afprøvninger af forskellige systemer til gulvvask har jeg fundet frem til en mikrofibermoppe, som er rigtig god til tør/fugt rengøring af glatte gulve. Den er miljøvenlig, da den gør rent uden rengøringsmidler og næsten uden vand.

Mange synes at rengøringen er kedeligt og besværligt. Men lad os da prøve at nyde rengøringen. Kroppen bliver rørt, og tankerne kan flyde langt, langt væk. Undgå at blive stresset, syng en god sang og gør rent på få minutter. Kontakt mig for køb af denne robuste moppe. idemager@gmail.com/telefon 2065.2065 eller bestil her:

Læs mere og bestil moppen her.

Soveværelset

Vi tilbringer mange timer hver dag i vores seng. Videoen fortæller, hvordan man kan få et godt sovemiljø, og undgå skimmelsvampe og husstøvmider i soveværelset.

 

 

Har du spørgsmål om hygiejne og rengøring?

Så er jeg parat til at give et professionelt svar! Jeg er blevet rengøringsekspert hos BOLIUS.dk, og det glæder jeg mig til.
BOLIUS.dk er et Videncenter for boligejere, som har et uvildigt ekspertpanel, der svarer på spørgsmål i forbindelse med bedre bolig.

Klik ind her, og skriv dit spørgsmål , eller læs tips til rengøring på BOLIUS 

Bolius er finansieret at Realdania, og udgiver tidskriftet. Bedre Hjem – gratis.

Læs mere om Fru Grøn’s hygiejneteori, og mere om  boligrengøring

Fru Grøn Introbillede november 2013533

 

 

 

 

 

 

 

 

Rengøring af radiator

 

 

Hvordan fjernes pletter fra sofaen

Læs artikel med videoklip på hjemmesiden for Videncenter for boligejere, Bolius. Link til artiklen

Duft på badeværelset?

En tur gennem supermarkedet viser, at hylderne for produkter med duftstoffer bliver større og større. Udover den egentlige parfumehylde med deodoranter, er der duftstoffer i rengøringsmidler, tøjvaskemidler, skyllemidler og forskellige sprays og duftblokke til boligen.  Samlet set, er det med til at flere og flere danskere får duft og parfumeallergi.

Sætter man en duftblok i toilettet, vil den ved hvert skyl frigives duftstof til rummet. Dette kan være med til at endnu flere får duftallergier. Og specielt er vores børn i farezonen.

Se min undersøgelse af 5 forskellige duftblokke til toilettet. Test af 5 WC-blokke  og Læs artiklen på Bolius.dk

Hvordan fjerner man kalk i toilettet?

På P4-Sjællands Facebook kom der ikke mindre end 39 forslag til, hvordan man fjerner kalk på badeværelset.

Nogle af rådene er ganske skadelige for både sundhed og miljø. Det var råd om at anvende koncentreret saltsyre, eddikesyrer, opvasketabs eller blandinger af syrer og baser(fx brun sæbe). Bruger man syre må det fortyndes efter anvisningen på flasken.
Det er en dårlig ide, at bruge skurende midler, da det laver ridser på porcelæn. Nogle anbefaler at skure kalkbelægninger væk med pimpsten. Det er st stort arbejde, og vil på længere sigt ridse overfladen på toiletkummen. Læs mere om pimpsten. Klorin kan IKKE fjerne kalk, men det kan blegesmudsen.
En foreslår eddike og kartoffelmel, og en anden foreslår Coca Cola?
Mit forslag er, at der gøres rent med rengøringsmidler og ikke i mad, så derfor:

 • Dagligt: WC-kummen børstes, og fliser skvises efter bad
 • Ugentlig: Toilet rengøres ugentlig miljømærket toiletrengøringsmiddel
 • Evt. Kalkbelægning: Skrabes af med en glasskrabe. Afkalkes med følgende, som virker ca. ½ time

2 dl opvaskemiddel + 1/4 – 1/2 dl eddikesyre eller 1 dl eddike

Helst et surt opvaskemiddel med pH på 4

Læs mere her:  Hvordan får man al kalk af WC og brusekabine og på Bolius.dk

FruGrøn´s Super finish råd

Er toilettet stadig lidt gråt og gult efter rengøring og afkalkning har jeg et super tips. Afvask og skrub toilet og håndvask med denne blanding:

½ l kogende vand + 1ss vaskemiddel til hvidvask

 

 

Hvidvaskemiddel indeholder Natriumcarbonat som bleger de gulbrune striber bedst ved 60 – 90 grader. Tør efter med en mikrofiberklud, og det bliver skinnende hvidt.

NB: Kom lidt af sæbeopløsningen i holderen til toiletbørsten. Så er der “sæbe” på børsten de næste par dage. Se hvordan:

Læs artikel i BT: Drop kemikalier, når du skrupper dit toilet

Bill Gates: Lugter dit toilet?

Så er der tekniske løsninger på vej.
Vi lever i en verden, hvor teknologiske løsninger sælges kommercielt for at løse et hygiejne problem. Det er en farlig udvikling, der tager ansvaret fra de mennesker, der selv bør være med til at forstå og løse deres egne hygiejneproblemer.

Se videoen med Bill Gates projekt.

 

 

Rengøringssvampe er fulde af bakterier

Et tysk forskerhold har undersøgt hvor mange bakterier der er i en rengøringssvamp. Deres resultater viser, at de er rene bakteriebomber. De skriver, der kan være samme tæthed af bakterier som i fæces. Og det får jo os forbrugere til at prøve at rengøre svampen på forskellig vis. Forskerne har prøvet rengøring i eddike, i mikrobølgeovn m.v. og intet fjerner alle bakterierne. Så de foreslår at svampene udskiftes ugentlig. kilde: Derfor må du ikke rengøre din rengøringssvamp

Skal svamp og karklud rengøres effektivt skal den skylles op efter brug, hænges til tørre, så bakterierne ikke kan udvikle sig. Og vaskes i maskine ved 60 grader efter brug.
Læs videre i min test af forskellige typer af karklude

 

 

Vi skal stoppe med at desinficere vores liv

Hvis man vil have et godt immunsystem er det vigtigt, at man ikke anvender kemiske desinfektionsmidler i sunde og raske familier. Vi må ikke dræbe alle de godartede bakterier, som er med til at give os et godt liv. Det er de voksnes opgave, at lære børnene om god hygiejne i hverdagen. OG her er sæbe og knofedt tilstrækkeligt.

Som ny rengøringspecialist hos Videncenter for Boligejere, BOLIUS.dk er der ideer i følgende artikler:
Vi skal stoppe med at desinficere vores liv
Sengetøjet skal ikke vaskes for tit
Så tit skal du skifte karklud

BEDRE HJEM – et gratis og godt boligmagasin. Kan læses online: Bedre Hjem 2.2014

Hovedrengøring

Når sol og forår kommer ind i boligen bliver spindelvæv, fedtefingre og gule rande synlige. Vi går i gang med hovedrengøringen, eller gør vi?

I gamle dage blev der foretaget en grundig hovedrengøring om foråret. Rum for rum blev vasket, skuret og poleret, så der duftede rent og godt. I Dansk Husmoderleksikon fra 1953 står der bl.a. om hovedrengøring: “I Villalejligheder begyndes oftest paa Loft og Overetage og sluttes i Kælderrum. Kun et eller 2 Værelser rengøres ad Gangen, og der maa sørges for et hyggeligt Opholdssted for de Familiemedlemmer, der ikke deltager i Hovedrengøringen”(p.528). Alle skabe blev tømt og afvasket, gardiner blev vasket, og gulve ferniseret.

I dag, er der næppe familier, der foretager en sådan hovedrengøring. Vi har fået mere plads i vores boliger, materialer der ikke kræver så meget vedligeholdelse og måske også mere effektive rengøringsmetoder. Knofedt er blevet erstattet af maskiner eller effektive rengøringskemikalier.

Det er en rigtig god ide, at give huset en “forårsrengøring”. Det er godt både for indeklima, sundhed, velvære og for vedligeholdelse af boligens materialer. Sæt det på huskesedlen og lav en plan så alle i familien deltager. Mine videoklip giver korte tips til forårsrengøring.
Videoklip om forårsrengøring:

Ovn
Vinduer
Skabe
Madrasser
Rengøring garage
Forårsrengøring cykel

Grøn Rengøring

I pjecen fra Forbrugerstyrelsen er der uvildig vejledning til rengøring og vedligeholdelse af boligens materialer. Link til “Grøn Rengøring”

Afkalkning af kaffemaskine

Maskinen snorker, hvis der sidder kalk i rørene. Det er tid for afkalkning af maskinen, se her:

Karkluden anno 2013

Hvad er en karklud, hvordan vrider man den og hvor ofte skal den skiftes? – Hele 3 ting på en gang. Se min video om karkluden.

Rengøring af køleskab

Skal man rengøre køleskabet hver dag, og skal det desinficeres? Se her, hvordan man både kan tage hensyn til mikrobiologi og til det ydre miljø

Så gør vi rent

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rengøring i Rabatten DR den 5. marts 2008

Robotstøvsuger

Flere kommuner investerer nu i robotstøvsugere til rengøring hos pensionister. For fremtidige investeringer i ny teknologi, vil det være en god ide, forinden at undersøge om investeringen kan opfylde de krav, der stilles til opgaven.
Er robotstøvsugere egnet til rengøring hos pensionister?

 • Nej, pensionister har ofte meget tæt møblering og mange tæpper
 • Nej, fordi støvsugeren kræver assistenter til klargøring og rensning af robotten
 • Nej, fordi pensionisterne går glip af kontakten og samtalen med assistenten

Læs uvildig vejledning om robotstøvsugere. Der er mange dårlige robotstøvsugere på markedet. Så vent med investeringen, til der kommer en kommer en undersøgelse af robotstøvsugere fra Forbrugerrådet til maj.

Rens tæpper i nyfalden sne

Læg løse tæpper ud i den nyfaldne sne og bank dem godt, og lad dem ligge en times tid.  Det er CO2-venligt, gratis og klarer farverne. Når de børstes løsnes hår,  støv og evt. ekskrementer fra husstøvmider, som mange er allergiske over for. Om frosten dræber eventuelle husstøvmider er der i videnskaben delte meninger om. Læs: “Dansk ekspert: Husstøvmider lever udendørs” .og Astma- Allergiforbundet
Jeg lærte metoden, da jeg var husholdningselev på et gods, og har brugt den siden. Der anvendes ikke energi og kemikalier, og samtidig får vi god motion og frisk luft. Og børnene vil synes, det er rigtig sjovt. Giv også dyner, pelsdyr og hundekurv en “rystekur” udendørs i det klare frostvejr. Se min lille video:

 

Læs mere om rengøring af tæpper i sneen på BOLIUS

CO2 tips til snevejr

  • Brug sneen som køle og fryseskab i vintermåneder, og spar masser af CO2
  • Læg ekstra måtter og aviser ved indgangsdøren, det minimerer rengøringen
  • Lær børnene, hvordan man tørrer fødder og sko af på måtten
  • Og så brug dagen kreativt og sjovt! Nyd det med hinanden, snak med naboen og lav noget skæg
  • Hvad med en snekamp, en tur med slæden eller en tur i skoven.
  • Og så er det dagen, hvor man kan få gang i ovnen. Hvis I ikke fik bagt fastelavnsboller, så får vi denne dag foræret til det.
  • Hvis der ikke er gær i køleskabet, kan man prøve med vandbakkelser. Ummm.. med lækker chokoladeglasur!

Linke til videoklip: Nedkøl maden udenfor

Snevaskning af fliser

Har i dag masséret udendørs fliser med tø-sne. De var fugtige og fyldt med alger og andet snavs. Og de snavsede måtter fik også en gang “snevaskning” med den stive børste. Det gav god motion, frisk luft og en grøn rengøring uden kemikalier.

Comments are closed.