FruGrøn.dk

|

Husarbejde, sundhed og miljø med oplevelser

FruGrøn TEST

TEST: Bananflue fælder

Da der lige nu er mange gode forslag til, hvordan man fanger bananfluer, har jeg testet forskellige metoder. Jeg har testet med saft, eddike, vin og æbleeddike, samt med og uden “sulfo”.

Min test viser, at der fanges flest bananfluer i både saft, eddike og æbleeddike, når man tilsætter et par dråber “sulfo”.
Æbleeddike var klart bedst, da der var over 100 fluer, mod 35 i eddiken og kun 21 i saften.

Håndopvaskemidlet nedsætter overfladespændingen på vandoverfladen, så fluerne dør straks. Uden “sulfo” slipper fluerne væk eller de svømmer på overfladen så de skal aflives manuelt.

Den billigste og mest effektive metode er, at lægge et stykke råddent æble i et glas og overhælde det med eddike og tilsætte et par dråber opvaskemiddel.

Link til testen: TEST.bananflue.Fælder.FruGrøn.dk

Link til artikel “Hvordan slipper du af med bananfluer” Bolius.dk

 

 
 

 
 

 
 

 
 

TEST: Pris og indhold af afkalkningsmidler

Lige nu kommer der flere og flere rengøringsmidler på hylderne i hvidevareforretninger og byggemarkeder. I Oktober 2017 undersøgte jeg markedet for afkalkningsmilder til kaffemaskiner.

Konklusion: prisen for afkalkning af kaffemaskinen varierer mellem 99 kr. og 1,05 kr. pr gang. Mokkamaster er absolut dyreste, da der skal anvendes 1 liter pr. gang. Eddikesyre er sammen med flere at de lugtfrie afkalkningsmidler billigst (ca. 1,20 kr.) Afkalkningsmidler fra hvidevarer butikker indeholder ofte fosforsyre, som er en middelstærk syre. De er dyrere i brug og koster mellem 99 – 4,50 kr. pr afkalkning.

Læs mere: Afkalkningsmidler kaffemaskiner

 

TEST af håndopvaskemidler i 2015 og i 2018

Min undersøgelse viser, at antallet af miljømærkede opvaskemidler i butikkerne er vokset fra 25% i 2015 til 52% januar 2018.

2015:

  • 25% af midlerne var miljømærket
  • 7 ud af 20 opvaskemidler indeholder de allergifremkaldende isothiazolinoner:
    Methylisothiazolinone (MI),octylisothiazolinone (OL) og/eller benzisothiazolinone (BI)

2018:

  • 52% af midlerne var miljømærket
  • 6 ud af 27 midler med isothiazolinoner.

De miljømærkede midler er konserveret med myresyre, mælkesyre, citronsyre, sorbater, benzoater m.v.Konserveringsmilder der normalt anvendes til fødevarer.
De miljømærkede er ofte mere koncentrerede, de har en ofte en lavere pH (4), og de er ikke nødvendigvis dyrere i brug end milder der ikke har miljømærke..

Der er en meget stor udskiftning af mærker på markedet. Ny farve, ny duft, smarte beholdere og ændringer i hvor koncentrerede de er. Pas på, flere midler ser ud som om de er miljøvenlige, men nogle af dem er ætsende.

TEST: Håndopvaskemidler.2015
TEST: Håndopvaskemidler 2018 

 

 

 

 

 

 

 
 

 
 

 

TEST: Hvordan fjerner man etiketter syltetøjglas?

Så er det tid til at sylte havens produkter. Og hvorfor ikke genbruge nogle af de mange glas, man har fået i årets løb. FruGrøn.dk har testet forskellige metoder til at fjerne etiketterne på.

Min konklusion på de 3 test: De fleste etiketter fjernes efter iblødlægning natten over i regnvand, opvaskevand eller sodavand. Flest går af i varmt sodavand. På glas fra Den Gamle fabrik, Glyngøre Sild, Lykkeberg sild og marmelader fra Svansøe er der anvendt lim, der ikke er vandopløselig. De skal fjernes med knofedt eller kemiske opløsningsmidler som renset benzin, petroleum eller acetone ( =neglelaksfjerner). Eller nemmere, smid dem i glas kontaineren til genanvendelse!
Man kan også fjerne etiketter med ikke vandopløselig lim med madolie og kogende vand. Men der er stadig en limrest, som skal fjernes med knofedt eller med kemiske opløsningsmidler.

Læs mere her og artiklen på:  BOLIUS.dk. Det uvildige Center for Boligejere

IMG_8053

 

 
 

 

 

 
 

 
 

 

 

 

TEST: Kan man bruge emhætten som rumkøler?

– Nej, læs mit forsøg: Kan man bruge emhætten som rumkøler?
 

 

Comments are closed.