FruGrøn.dk

|

Husarbejde, sundhed og miljø med oplevelser

FruGrøn TEST

Test: Rengøring af bageplader

At rengøre bageplader for fastbrændt smuds er en træls opgaver i køkkenet. Endnu findes der ikke selvrensende bageplader, så der må bruges knofedt og kemi. På markedet findes der mange forskellige spray med skrappe kemikalier, men virker de?

Jeg har testet dem og sammenlignet med almindelig brun sæbe.

Læs også artiklen i BOLIUS.dk Sådan får du nemmest bagepladen ren

 

 

TEST: Termokander – Pas på nettest

Hvor godt holder kaffen sig varm. Der er målt temperatur på 3 forskellige brugte termokander efter 10 timer.
Resultat: Den billigste kande Tiger holdt temperaturen bedst, mens den dyre Stelton EM77 kun var halvlunken.

Mine resultater passer godt til Forbrugerstyrelsens test i Tænk, mens flere firmasider havde Stelton som nr. 2 i “best i test”.
Det er vigtigt, at forbrugertest er uvildige og professionelle og ikke betalt af nogle forhandlersammenslutninger.
Link til testen: TEST.termokander

 

 

TEST: Bananflue fælder

Da der lige nu er mange gode forslag til, hvordan man fanger bananfluer, har jeg testet forskellige metoder. Jeg har testet med saft, eddike, vin og æbleeddike, samt med og uden “sulfo”.

Min test viser, at der fanges flest bananfluer i både saft, eddike og æbleeddike, når man tilsætter et par dråber “sulfo”.
Æbleeddike var klart bedst, da der var over 100 fluer, mod 35 i eddiken og kun 21 i saften.

Håndopvaskemidlet nedsætter overfladespændingen på vandoverfladen, så fluerne dør straks. Uden “sulfo” slipper fluerne væk eller de svømmer på overfladen så de skal aflives manuelt.

Den billigste og mest effektive metode er, at lægge et stykke råddent æble i et glas og overhælde det med eddike og tilsætte et par dråber opvaskemiddel.

Link til testen: TEST.bananflue.Fælder.FruGrøn.dk

Link til artikel “Hvordan slipper du af med bananfluer” Bolius.dk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TEST: Pris og indhold af afkalkningsmidler

Lige nu kommer der flere og flere rengøringsmidler på hylderne i hvidevareforretninger og byggemarkeder. I Oktober 2017 undersøgte jeg markedet for afkalkningsmilder til kaffemaskiner.

Konklusion: prisen for afkalkning af kaffemaskinen varierer mellem 99 kr. og 1,05 kr. pr gang. Mokkamaster er absolut dyreste, da der skal anvendes 1 liter pr. gang. Eddikesyre er sammen med flere at de lugtfrie afkalkningsmidler billigst (ca. 1,20 kr.) Afkalkningsmidler fra hvidevarer butikker indeholder ofte fosforsyre, som er en middelstærk syre. De er dyrere i brug og koster mellem 99 – 4,50 kr. pr afkalkning.

Læs mere: Afkalkningsmidler kaffemaskiner

 

TEST af håndopvaskemidler

Min undersøgelse viser, at antallet af miljømærkede opvaskemidler i butikkerne er vokset fra 25% i 2015 til 52% januar 2018.

De miljømærkede midler er konserveret med myresyre, mælkesyre, citronsyre, sorbater, benzoater m.v. Konserveringsmidler der normalt anvendes til fødevarer.
De miljømærkede havde et større indhold af vaskeaktive stoffer, og de har ofte en lavere pH (4). Da doseringen er lavere er de ikke nødvendigvis dyrere i brug end midler, der ikke har miljømærke.

De ikke miljømærkede midler anvender konserveringsmidler der kan være allergifremkaldende.
-7 ud af de 20 opvaskemidler indeholdt isothiazolinoner* i 2015:
-6 ud af de 27 midler indeholdt kombinationer af isothiazolinoner* i 2018.

* Isothiazolinoner er deklareret som: Methylisothiazolinone (MI),octylisothiazolinone (OL) og/eller benzisothiazolinone (BI)

Der er en meget stor udskiftning af mærker på markedet. Ny farve, ny duft, smarte beholdere og ændringer i hvor koncentrerede de er. Pas på, flere midler ser ud som om de er miljøvenlige, men nogle af dem er ætsende.

TEST: Håndopvaskemidler.2015
TEST: Håndopvaskemidler 2018 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TEST: Hvordan fjerner man etiketter syltetøjglas?

Så er det tid til at sylte havens produkter. Og hvorfor ikke genbruge nogle af de mange glas, man har fået i årets løb. FruGrøn.dk har testet forskellige metoder til at fjerne etiketterne på.

Min konklusion på de 3 test: De fleste etiketter fjernes efter iblødlægning natten over i regnvand, opvaskevand eller sodavand. Flest går af i varmt sodavand. På glas fra Den Gamle fabrik, Glyngøre Sild, Lykkeberg sild og marmelader fra Svansøe er der anvendt lim, der ikke er vandopløselig. De skal fjernes med knofedt eller kemiske opløsningsmidler som renset benzin, petroleum eller acetone ( =neglelaksfjerner). Eller nemmere, smid dem i glas kontaineren til genanvendelse!
Man kan også fjerne etiketter med ikke vandopløselig lim med madolie og kogende vand. Men der er stadig en limrest, som skal fjernes med knofedt eller med kemiske opløsningsmidler.

Læs mere her og artiklen på:  BOLIUS.dk. Det uvildige Center for Boligejere

IMG_8053

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Test af karklude og rengøringsklude i 2017

Efter TV-udsendelsen i 2015 med Henrik Beha Pedersen begyndte mange danske kvinder selv at strikke karkluden af bomuldsgarn. På landsdækkende TV fortalte han at, de lyserøde fiberklude udledte mikroplast i verdenshavene. Myten blev hurtigt aflivet, men der er stadig mange, der tror på bomuldskluden som bedste miljøvalg.

I 2017 undersøgte jeg forskellige karklude for afgivelse af fibre ved brug og vask 40 gange.

Konklusionen er, at de lyserøde fiberklude er et af de mest miljøvenlige valg.

Rasmussen, Anne Grete Rasmussen. TEST. klude. 2017

Foto af de 3 almindeligste karklude. Nederst mikrofiberklud, som er bedst til rengøring. Den lyserøde karklud som ofte er fremstillet af 80% viskose og 20% Polypropylen. Den øverste er en strikket karklud af bomuld.

TEST: Kan man bruge emhætten som rumkøler?

– Nej, læs mit forsøg: Kan man bruge emhætten som rumkøler?

Comments are closed.