FruGrøn.dk

|

Husarbejde, sundhed og miljø med oplevelser

Drivhuset

 

På siden er der tips og ideer til dyrkning af super velsmagende, sunde og miljøvenlige grøntsager i det lille drivhus.

Praktisk arbejde er godt at se “live”, så her er videoklip og fotostory som jeg selv har optaget i årets løb.

Livscyklusanalyser (LCA) viser, at der til dyrkning af 1 kg danske tomater i opvarmede drivhuse har en CO2 emission på ca. 3,4 kg CO2e, hvilket er nogenlunde det samme som kyllinger og svin. Hvis vi genindfører dyrkning af tomater i ikke opvarmede drivhuse, vil det være et godt klimavenlig tiltag. Jeg har kontaktet flere gartnerier for at få dem til at dyrke tomater uden brug af energi til opvarmning. Der er endnu ikke økonomi i at dyrke “koldhustomater” i Danmark. Så derfor foreslår jeg at vi starter med at producerer i vores små drivhuse. Det er CO2 venligt. De sidste år har jeg haft tomater helt hen til jul. Fidusen er, at jeg “sænker” dem, så stænglen bliver over 4 meter, og der kommer mange klaser.

November 2015

Her den 19. november har jeg plukket alle tomaterne i drivhuset. De har lovet frost sidst på ugen, så det er tid at vaske mit drivhus.
Tomater19.11.2015
 

 

 

April

Så går vi i gang! Skal de plantes i jorden eller i plantesække? Hvordan indrettes drivhuset, og hvor mange planter skal der købes. Mine råd er:

  • Køb nogle gode nemme sorter, der giver et godt udbytte. (Gimini)
  • Abetomater, brune, gule, hvide eller stribede tomater giver ikke så mange kilo.
  • Brug plantekasser, fjern sideskud, bind dem op og  “sænk dem”

Her er en lille video om mine tips: Dyrkning af tomater

Maj

Så er der gang i drivhuset.

August

Så er der mange tomater.  Hvis det er varmt, skal hver plantekasse have ca. 10 liter om ugen. I år har jeg brugt regnvand, og det fungerer fint. Det giver gode overarmsmuskler og god motion at gå med vandkanden så mange gange. Husk også at tilsætte gødning til vandet. For at få tomater til jul skal de “sænkes” ca. hver tredje uge.

September

Der er stadig mange tomater, chilli og vindruer i drivhuset. Fortsæt med at give tomaterne vand og gødning, samt at “sænke” dem så de får plads. Hvis efteråret bliver godt, er der måske tometer til jul;0)

Oktober

Næste videoklip fra drivhuset er optaget først i oktober. Min opfordring til danske gartnere er, at nogle forsøger sig med produktion af koldhustomater. Når jeg som FruGrøn kan få så mange tomater i mit hobby-drivhus, må en rigtig gartner kunne få endnu flere. Kom i gang i 2011. Jeg tror, der er mange, der gerne vil købe CO2-neutrale danske tomater.

Sygdom i tomatplanter

Vil man undgå sygdom i drivhuset, må man passe planterne godt og sørge for god udluftning i drivhuset. Hvide fluer, spindemider og mugne stængler er de angreb, der ofte kommer i drivhuset. Hvide fluer kommer som regle midt i vækstsæsonen og er vanskelige at komme af med. Spindemider og mug på stænglen kan man forebygge lidt. Se hvordan her: Sygdom i Tomatplanter

November

Se video fra mit drivhus i november 2011

– grønne tomater

Hvis man “sænker” sine tomatplanter, kan man have tomater til jul. Se videoklip: Grønne Tomater

Chilli og peberfrugter

Så er det tid til at plukke alle de sidste frugter i drivhuset. Mine chilli har givet store mængder, og de er stærke. En professor fortalte i går, at man kan blive lykkelig af, at spise chilli. Så prøv. Peberfrugter og chilli kan opbevares friske på et køligt sted nogle uger. Har man mange kan de syltes. Se videoen med: Mine stærke chilli Se videoen viser, hvordan man kan sylte dem uden kogning: Opbevaring chilli og peberfrugter

Topløs Tomatplante

Hvorfor er denne plante topløs???

Comments are closed.