Tøjvask
Drop den dårlige samvittighed.
Er familien sund og rask behøver du ikke vaske tøjet så tit.
Tak til journalist Marie Milling på BT. Kort og præcist
Vask sengetøj .god artikel BT artikel BT 25.02.2024
Vaskemaskinen lugter
Læs hele artiklen fra BOLIUS.dk Slip af med dårlig lugt i vaskemaskinen
10 vigtige vaskeråd:
- Vask når tøjet er beskidt. Måske kan det nøjes med en “luftning”Vask når solen skinner og det blæser
- Sorter tøjet i farver fx. blå-grøn-sort, rød-gul og en helt hvid
- Vask ved lavere temperatur. Fra 40ºC til 20ºC – 30ºC grader og fra 60ºC til 50ºC
- Pulver til hvid vask ∗
- Flydende til kulørtvask ∗
- Docer efter vandets hårdhed – og prøv med lidt mindre
- Tilsæt kalkbinder hvis vandet er hårdt.
- Vanskelige pletter forbehandles med lidt flydende kulørt vaskemiddel
- Fyld maskine helt op – stil dig på vægten med vasketøjskurven og vej 5 kg mere
∗ Vælg pulver til hvidvask. De bedst testede miljømærkede midler (Tænk 7/2017) Grøn Ballance – Hvid vaske pulver, Neutral – Concentratet White eller Rema 1000 – White
∗ Vælg flydende til kulørt vask. De bedst testede miljømærkede midler (Tænk 7/2017) Irma Tusindfryd – Kulørt vask, Ænglemark – Color eller Formil – Censitive Color
CO2-venlig tøjvask med sol og blæsevejr
Andelen af sol og vindkraft bliver jo større og større.
Det er derfor et godt “CO2-tips” at vaske tøjet når solen skinner og vinden blæser. Læs vejrudsigten og sæt den varmeste vask over om natten, så den er klar til at hænges op næste dag. Så er det tid, at skifte sengetøj, ud med madrasser og dyner så de kan blive luftet godt. En god vane er, at skifte sengetøj når det blæser og solen skinner. Tørres tøjet udendørs kommer det til at dufte friskt og godt, så de mange parfumerede midler bliver overflødige.
Link til FruGrøn’s grønne vasketøj: Se min grønne vask
Link til artikel i BT (24.02.2017) Hæng vasketøjet til tørre uden fugtskader i hjemmet
Udover fordelen ved at anvende sol og vindenergi til tørring af tøjet, kan der spares meget CO2 ved at vaske (og opvaske) efter kl. 9-10 om aftenen. Også her er det en fordel at vinden blæser, da der så vil være overskud af vindmølle energi om natten. Endnu er strømmen ikke blevet billigere om natten. Som bestyrelsemedlem i SEAS-NVE, arbejder jeg for at der indføres nat tariffer, så vi kan få billigere strøm om natten.
Afkalkning af grå boligtekstiler
Hvis dit vand er hårdt, som på Sjælland og øerne vil kalk og sæberester ophobes i håndklæder, sengetøj og undertøj af bomuld. Afkalk dem efter ca. 20 ganges vask. Læs hvordan:
Link: TV-øst Grå og stive håndklæder bliver som nye
Hvidt vasketøj, sådan!
Hvis det hvide tøj af bomuld er blevet gråt skyldes det
ENTEN ophobning af kalk i tøjet, ELLER afsmitning af farve fra andet tøj.
En afkalkning fjerner kalken
- Køb en bøtte citronsyre og giv det hvide tøj et syrebad!
Læg tøjet i en balje med citronsyreopløsningen, eller kom det i vaskemaskinen, hvis den kan tåle det. Læs i brugsanvisningen - Kom det rene hvide/grå tøj i vaskemaskinen og 1-2 dl citronsyre direkte ind i tromlen og kør en 30 graders vask uden vaskemiddel
- Vask derefter tøjet igen med hvidvaskepulver.
- Kalken er nu opløst og tøjet er helt hvidt.
- Fordelen er, at vaskemaskinen nu også er afkalket, så tøm filteret
Min test af forskellige metoder viser, at citronsyren er bedst, men man kan også lægge tøjet i varmt eddikesyrebad. (1 dl eddikesyre/l vand) eller i rent eddikevand.
Hvis vasketøjet smitter af på andre tekstiler?
HVIS tøjet stadig gråt, er det en farveafsmitning, og der skal anvendes et blegemiddel, som kan købes separat.
De forskellige tekstilfibre tager meget forskelligt imod farve fra andre tekstiler. Bomuld og viskose tager bedst imod farven, viskose/rayon næstbedst, mens de syntetiske fibre ikke optager andre farvestoffer så nemt. Mine forsøg viser, at polyester næsten ikke tager imod farvestoffer, mens polyamid (nylon) tager bedre imod.
- Da sytråden ofte er lavet af polyester vil den være hvid også i bomuldsvarer. Men det kan jo også være en charme
Advarsel: Lad være med at bruge klorholdige midler (Klorin) da tøjet mørner og Klor er ikke godt for hverken åndedræt for miljø.
Hvis det hvide tøj blevet lidt gråt og trist kan du farve det i din yndlings farve.
Sådan undgår du at det hvide bliver gråt!
- Vask kun det hvide tøj sammen
- Brug et vaskepulver til hvid vask, da det er tilsat blegemiddel (natriumpercarbonat)
- Luk beholderen til pulveret, da blegemidler kan fordampe
Bor man i områder med meget kalk i vandet, kan det være en god ide at tilsætte ekstra kalkbindende stof til vandet. Det må ikke være en syre, men Soda, Matas hexa eller vasketabs.
Note: Da jeg testede vaskemaskiner på Statens Husaholdningsråd blev vasketøjet gråt og stift efter 20 ganges vask.
Her skulle vi så lægge det i citronsyrebad natten over, og næste dag var det blevet hvidt som kridt!
Se fiduserne her (husk lyd): Hvidt vasketøj – hvordan?
Klima og husarbejde – tøjvask: se læringsvideo
JP ( 29.05.2017) “Så nemt vasker du håndklæder hvide igen”
Hvor ofte vasker du sengetøj?
Jeg får mange spørgsmål fra forbrugere og journalister. Er det ikke vigtigt, at vaske sengetøjet ofte?. hver uge eller hver 2. uge?
Vi lever i en tid, hvor der er meget fokus på opstille generelle retningslinjer for, hvornår man skal rengøre her og der. De generelle råd må så tage udgangspunkt i de mest sikre metoder, hvor alt skidt og tilhørende bakterier bliver fjernet dagligt.
- OG det er ikke sundt at desinficere vores omgivelser, – hverken for os mennesker eller for maturen!
Hvis vi ikke omgås alle de gode bakterier vil vores immunforsvar ødelægges, og vi kan tåle mindre og mindre af de de stoffer, der er i et naturligt miljø. Flere og flere anvender desinficerende midler i stedet for god og bæredygtig rengøring. Det øgede forbrug af desinficerende midler hverken sundt for os humane væsener eller for vores omliggende natur? På siden er der underpunkter om de forskellige grene af hygiejnen. Der er forslag til metoder for bedre hygiejne, der tilgodeser både menneskets og naturens sundhed.
“Mikroplast” er også i drikkeflasker
Tyske forskere har testet indhold af “mikroplast” i det vand, vi drikker fra plastikflasker. Plastflaskerne er fremstillet af polyester (PET = Poly Etylen Tereptalat) og skruelåget af PP (Poly Propylen). Hver gang vi drikker 1 liter flaskevand får vi så samtidig ca. 120 stk. mikroplast i kroppen. Forskerne er enige om, at det ikke er giftigt, men påpeger, at der mangler forsøg, der viser mulige langtidseffekter.
Kilde: Forsker finder mikroplast i mineralvand
Tidligere undersøgelser viser, at der også er fundet BPA (bisphenol) i vandet i plastflaskerne. Et kemikalie, der menes at have østrogen lignende effekt.
Vil man undgå disse uønskede stoffer så drik af hanen eller brug glas!
Kan man ikke undvære den modeprægede drikkeflaske, så er her gode alternativer til plastikflasken. Link: De bedste drikkeflasker og endnu flere
Vi bliver udsat for mikroplast mange steder i vores hverdag. Endnu ved vi ikke om det er sundhedsfarligt for os mennesker. FruGrøn’s tese er, at vi ikke optager de små plastpartikler, men at de ender i toilettet. Men begræns brugen af plaststoffer generelt. Læs mere Notat.2.mikroplastic. tekstiler
Halver mikroplast fra dit tøj
SIFO i Norge har offentliggjort et litteraturstudie, som omhandler mulige kilder til udslip af mikroplast fra vores tøj. Det er spændende læsning, som bekræfter min hypotese om, at den “lyserøde fiberklud” fortsat kan anvendes med god samvittighed.
Størst udslip af mikroplast kommer fra Polyester (PET) og Akryl fiber, som anvendes i flere og flere bløde og lækre beklædningsgenstande. Rapporten anbefaler at anvende mindre polyester, at vaske det rigtigt og anvende mere uld. Læs mere i Notat.2.mikroplastic. tekstiler
Kan man vaske lammeskind?
Dejligt, at lammeskind er blevet så populære. De luner, de hygger og det er naturmateriale.
Men hvordan vedligeholder man dem? Kan de kommes i vaskemaskinen, en tur i sneen eller skal man ofre en rensning?
Læs FruGrøn’s artikel “Hvordan renser man lammeskind?” Læs mere under Boligrengøring
Pletter på nytårsdugen
Hvorfor anvende dyre og ikke særlig miljøvenlige pletfjerningsmidler, når nytårsdugen bliver ren uden. Hvis en hvid bomuldsdug bliver plettet med rødvin, sovs, solbærsaft, æg, olie og meget mere går det hele af ved en både 60 og 90 graders vask, hvis der anvendes et godt vaskemiddel og et godt program. Rødvinspletter er de vanskeligste, så dem kan man give lidt opvaskemiddel eller lidt flydende vaskemiddel, hvis der kun vaskes ved 60 grader. Forsøg viser, at pletfjerningsmidler ofte er dårligere end et almindeligt hvidvaskemiddel. Skal den hvide dug forblive hvid er det også en god ide at droppe de flydende vaskemidler og anvende pulver. FruGrøn giver gode råd FriTV2. Link: Hvordan vasketøjet forbliver hvidt , Se FriTV2
Undgå møl i tøjet
Inden vinteren er det godt, at luftet og renset alt overtøj, sengetøj , gardiner og tæpper. Brug en af de sidste gode solskinsdage i efteråret til at få det hele ud i det fri, således at det luftes, friskes og gøres fri af sved- og duftstoffer. Hvis du vil være fri for at bruge pesticider ( insektider) til bekæmpelse af møl, er det vigtigt at forebygge.
Slip støvmiderne fri
Foråret er kommet, så er det tid til at ryste og banke sengetøj og madrasser i det fri. HVIS sengetøjet vaskes på en dejlig blæsende solskinsdag, er der hele 4 fordele. Tøjet dufter godt og frisk, det giver en masse god motion, man sparer penge og ikke mindst energi. Ved at udetørre tøjet for en familie på 4 personer reduceres familiens CO2- emission med ca. 5 kg om ugen. Læs mere om vasketøj
Så gør vi sådan når vi tørrer vores tøj
Når solen skinner og det blæser lidt er der al mulig grund til at synge og glæde sig over at få tøjet ordnet. Det er sundt at hænge vasketøjet op udendørs:
- Der spares rigtig meget CO2 – og kroner til elektricitet. ca.10kWh pr. uge
- Tøjet bliver blødt og dufter frisk
- Skyllemiddel spares
- Du får god motion, – hæng tøjsnoren højt, så du skal strække dig godt igennem;0)
- Lad børnene deltage, men fra en snor de kan nå
- Hæng tøjet pænt op, så det ikke behøves at stryges bagefter
- Læg tøjes sammen på havebordet, nyd solen og snak, fløjt og dans imens !
Er det hvide tøj blevet lidt gråt, bliver det hvidere af at hænge længe i solen. Det farvede tøj kan blive bleget at solen, hvorfor det er en god ide at vende vrangen ud på specielt bomuldsbluser.
Jeg har skrevet en artikel der hedder “PROP vaskemaskinen FULD og spar på energien”. Her er flere gode råd i Ernærings- og husholdningsøkonomen nr. 9/2000
Test af vaskemidler foretages professionelt
Det er en god ide, at nedsætte vasketemperaturen til 30 grader. Mine undersøgelser viser, at “Blucare” fra FDB vasker lidt bedre rent end det meget opreklamerede “Care” ved 30 grader. Hvis tøjet ikke er snavset kan jeg anbefale at gå ned til 20 grader;0) Det mest miljøvenlige er at hænge det udenfor og “lufte af”
Vaskeguide – med tegninger
Normalt anvender jeg ikke reklamer på mine sider, men denne lille vaskeguide er en undtagelse. Den er god, inspirerende og instruktiv. Man får helt lyst til at gå i gang med at tømme vasketøjskurven. Se her, hvad Stylist Nanna Petersson har kreeret til hendes firma på dressme.dk
Lidt teori om tøjvask
Statens Husholdningsråd (1994) pjecen “Vask”
Statens Husholdningsråd (1995 ) pjecen “På pletten”
Rasmussen, Anne Grete (1999) Tekstilvask, et undervisningsmateriale
Rasmussen, Anne Grete (2000) Prop vaskemaskinen FULD og spar på energien
Elforsk (2005) Lavtemperatur/koldtvandsmidler – projektresume
Sundhedsstyrelsen (2010) Rådgivning om tøjvask i private husholdninger
Sundhedsstyrelsen (2010) Tøjvask i daginstitutioner
Rapport Miljøstyrelsen: Vaskemidler og kemikalier i offentlige og private vaskerier
Vaskesymboler: www.wikipedia.org : Vaskesymboler Symbolerne er angivet efter en International norm (ISO-norm)