Opvask
Opvask
Opvaskemaskiner bruger i dag meget lidt vand og strøm til opvask af de 14 kuverter en opvaskemaskine rummer. Forbrugerrådets sidste test viser, at de bruger mellem 0,6 – 1 kWh i el og 8-12 liter vand. Mindst forbrug er der på Ecovask, som så vasker over flere timer.
Sætter man opvaskeren over dagligt, er det således ca. 365kWh og 3,650 M3 vand.
Er nye opvaskemaskiner er mere økonomiske
Ja og nej. Forbruget afhænger også af hvor meget maskinen er fyldt, hvilket program og den aktuelle elpris.
De fleste hvidevarer har et uvildigt energimærke, som viser data for produkterne. Som noget nyt er der oprettet en EU database, EPREL (Europæisk Produkt Register for Energi Labels) som giver oplysning om ECO-design og energimærkning.
Inden køb er det en god ide, at tjekke energimærkning for vand og elforbrug på ECO program og automat program. Men også støj, standby forbrug og varighed af programmer er angivet.
https://eprel.ec.europa.eu/screen/home
Ønsker du en A-mærket opvaskemaskine kan du se hvilket modeller du kan vælge imellem.
De fleste A-mærkede opvaskemaskiner er Miele, hvor nogle de bedste kun bruger 0,54kWh, 8,4 liter vand på en ECO-vask som varer 3:50 time.
A-mærket Bosch bruger 0,54kWh, 9,5 liter vand på en ECO-Vask, men kører hele 4:55 timer.
E-mærket Bosch bruger 0.70kWh, 8,5 liter vand på en ECO vask men kører 3:40 timer
Vigtigt her at nævne at fabrikaterne har modeller der har en lavere energilabel.
Link: Energimærkning A og E opvaskemaskiner
FruGrøn’s spareråd:
- Lav aftaler om brug af service og opvask
- Brug kop og tallerken en ekstra gang, og giv personlig farvet kopper/tallerkner til familien
- Brug koldt vand fra den varme hane til afskyl og brug børsten. Brug brugte køkkenruller/servietter hvis der er meget fedt på
- Fyld maskinen op, og vask de store ting op i hånden når det varme vand kommer. Sæt de store ting til tørring på opvaskestativ eller bakke.
- Vælg et ECO progran eller et kort program. Prøv ved lavere temperatur 40 eller 55 grader.
- Vær ikke bange for bakterier, da de fleste maskiner kommer op på 80 grader i tørreprogrammet.
- Vælg om muligt forsinket start, så den startes om natten, hvor strømmen er billig og grøn
GLAS-pest?
Glaspest kommer ofte på fine, gamle eller dyre glas. Flere kilder beskriver, at det skyldes varmen i opvaskemaskinen, men er der andre årsager?
Hvis du har glaspest på dine glas, så skriv til mig hvilket opvaskemiddel du bruger i opvaskemaskinen. ( idemager@gmail.com)
Jeg vil gerne finde frem til om der er opvaskemidler, der IKKE giver glaspest.
OG HVORFOR er der oftest en rand af kraftig ætsning på glassene?
Håndopvaskemidler og allergi
FruGrøn.dk har undersøgt 20 håndopvaskemidler for indhold af vaskeaktive stoffer og problematiske konserveringsmidler,som Methylisothiazolinoner.
Konklusionen er klar:
- Køb miljømærkede midler
- Køb koncentrerede midler. Knapt halvdelen af midlerne indeholder 15-30% anioniske tensider, mens resten kun indeholder 5-15%.
Min undersøgelse viste, at
- 7 ud af de 20 opvaskemidler indeholder isothiazolinoner (methylisothiazolinone, octylisothiazolinone eller benzisothiazolinone)
- 8 midler anvender Kaliumsorbater (Potassium Sorbate) som konserveringsmiddel, hvilket er et bedre valg rent sundhedsmæssigt.
- 2 af midlerne anvender mælkesyre som konserveringsmiddel, hvilket også er ok.
- De sidste 3 midler, som er miljømærket indeholder ingen problematiske konserveringsmiddel.
Læs hele FruGrøn’s undersøgelsen: Konserveringsmidler i håndopvaskemidler
Forbrugerstyrelsen har fundet MCI og MI i 19 af de 76 undersøgte flydende håndsæber. Her var konklusionen også “Køb miljømærkede midler”. I undersøgelsen indgår ikke faste håndsæber, hvilket er kedeligt.
Da de faste håndsæber indeholder meget lidt vand, er det ikke nødvendigt at tilsætte kemikalier for at håndsæben skal holde sig. Måske vi skal gå tilbage til de faste håndsæber, for at undgå problematiske konserveringsmidler?
Link til Forbrugerstyrelsens artikel
Videnskab.dk bragte 19.maj 2015 en artikel. ”Nye allergier skyller ind over vores liv”. Methylisothiazolinoner som bruges til at konservere solcremer, vådservietter og i opvaskemidler synes at give store problemer.