Drivhuset og haven
På siden vil der være inspiration til dyrkning af egne frugter, grønsager og blomster. Mine favoritter er de planter, der er nemme at dyrke og som samtidig give er stort udbytte, der kan anvendes i løbet at året. Det er sundt for både børn og voksne. Og godt for både kroppen, psyken og miljøet, at dyrke sine egne friske og pesticidfri fødevarer.
Det var min farfar og mine år som gartner, der lærte mig at dyrke haven, at gøde og lave komposten. Jeg arrangerer rundvisning i haven og tilbyder foredrag og kurser om de gode gamle dyrkningsmetoder. Også skoleklasser og børnehaver er velkomne. Maddannelse er en vigtig ingrediens for både børn og voksne. At kreere buketter er min bedste meditation. Se undermenuen “Blomster”
Foredrag: Biodiversitet og sunde fødevarer i villahaver
DN, Nyborg, onsdag den 14. november 2018
- Foredrag MERE LIV I HAVEN. DN Nyborg
- Start haver med 15 nemme planter,
- Start haver med 15 nemme planter. udbytte og priser
- NOTAT. valnødder
Besøg FruGrøn’s have
Kontakt mig for rundvisning i den smukke efterårshave, hvor det vrimler med æbler, bønner, spinat, kartofler, æbler, hindbær, blommer og mange andre lækre fødevarer og krydderurter. Jeg vil fortælle om:
- Hvordan dyrker man haven på en nem måde, men med stort udbytte?
- Hvordan med pasning, vanding og gødning?
- Hvordan holdes der gang i drivhuset, så der er tomater til jul?
- Hvilke flerårlige planter passer sig selv år efter år.
- Der uddeles smagsprøver, frø og fx. aflæggere.
- – og evt. servering af vild og lokal mad
Besøg haven med rundvisning, foredrag og smagsprøver. Udover min mange års erfaring med havebrug, sundhed og miljø har jeg i 2016 gennemgået uddannelsen som Økologisk haveambassadør. Kontakt mig på 20652065.
Er vilde urter giftige?
Fedt, at det er kommet på mode, at spise vilde urter fra naturen. Super sundt for både krop, sjæl og for klimaet. Det giver kendskab til naturen og gode og gratis oplevelser. Desværre er der, mange der “overspiser” de skønne og sunde fødevarer, naturen kan give os. Samvirke har en artikel om emnet. “Pas på Kræftfremkaldende planter i naturen” Artiklen har bl.a. Hjulkrone på listen over planter, man ikke skal spise. Jeg tror vi er mange, der har brugt hjulkrone i salatslålen, og gæsterne er da ikke blevet syge! Der er masser af gode stoffer i de vilde planter, så bliv nu ikke bange. BRUG FORNUFTEN! En af de vigtigste pointer i artiklen er, at man skal spise varieret, og starte med en lille portion.
“Alles Kommt an die Dosis an. Auch Champagne kan Gift sein ( Johan Wolfgang Goethe). Giftige planter blev i gamle dage brugt som “morfin” før en operation ( fx. afskæring af lem). Planten fremkaldte en dødlignende søvn, så det ikke gjorde så ondt. Dengang var der ikke internet og massekommunikation, men kloge koner og medicinmænd;0) Tak for artiklen. Det er vigtigt, at vi lærer naturen og planterne at kende, og at vi kender den dosis, som er godt for vores krop. Se DTU-seminar: Det naturlige er ikke nødvendigvis sundt.
Kend dit ukrudt – og spis det!
Inden længe begynder det at pible op i med ukrudt og spiselige urter derude. Facebook gruppen “Urtekundskab” skriver, at Ramsløg er set som spire her midt i januar. Om nogen tid er der masser af gode urter i naturen, som indeholder vitaminer og sekundære næringsstoffer. Og så skal vi lave 9-suppe! Urterne på fotoet er plukket i april sidste år. Kog dem ca 15 minutter med kartofler og løg i skiver. Evt. også et par skiver daggammelt brød. Purer suppen. Tilsæt lidt fløde eller en rest ost. Serveres med godt brød. Læs mere under klimavenlige måltider. Klik på fotoet og lær urterne at kende:
|
FruGrøn sælger gratis sundhed
Interessen for sunde og bæredygtige fødevarer er stigende. Når man dyrker grønsager, frugter og blomster i haven og i drivhuset får man velsmagende, sunde og klimavenlige fødevarer. Der er ingen CO2 emission fra emballage og transport. OG, det giver sund motion, meditation og frisk luft til kroppen. Når jeg går i haven og i mit drivhus får jeg masser af gratis M-vitaminer. Kontakt mig, hvis I har ønske om at sætte kreativ og sund havedyrkning på programmet. I efteråret holder jeg foredrag om klimavenlige måltider fra haven og fra naturen. Med masser af oplevelser og smagsprøver. I forbindelse med Klimafestival2012 kommer jeg på torvet i Næstved onsdag den 26. september kl. 10. Her vil der være fokus på vores sunde råvarer fra haven og naturen, og samtidig masser af smagsprøver og konkurrencer. Se min lille præsentationsvideo:
TV-øst besøger FruGrøn’s have
Programmet “Ud i haven” besøger haven i juni 2014. Det handler om hvordan man skabet er godt dyreliv i haven, og samtidig holder haven fri for rådyr og for mange lus i roserne. Se, hvordan man laver en god kompost med masser af gode regnorme, der omsætter have og køkkenaffald til god og næringsrig kompost. Link til: TV – øst besøger FruGrøn’s have juni 2014 Er du interesseret i at dyrke fødevarer, der er fri for pesticider og overfladebehandlinger, men med masser af smag, vitaminer og phytochemicals, så kontakt mig for rundvisninger og kurser. Se min egen video:
Besøg FruGrøn’s have from Anne Grete Rasmussen on Vimeo. Vi gennemgår principper for opstart og pasning af haven. Ideer til nemme planter, som giver stort udbytte. Tips til, hvorledes tomatplanter giver frugt helt til jul. Kurset foregår i FruGrøn’s have, hvor der er kompost, vandopsamling, udendørs bad, solceller m.v. Jeg lærte økologisk havedyrkning af min farfar, som var selvforsynende. Jeg været gartnerelev og dyrket egne grønsager og frugter økologisk i over 25 år.
Hør mere om FruGrøn’s have på TV-vestsjælland.dk, maj 2014, SPIS vildt & Lokalt
Giftfri-have i din kommune?
Mangler du tips og ideer til, hvorledes man nemt kan dyrke sunde fødevarer i haven uden brug af giftstoffer.
Kom og besøg min have, eller kontakt mig for besøg eller foredrag i foreninger, kolonihaver, fælleshaver eller på arbejdspladser. Hvordan kommer man i gang uden for stort besvær, og hvilke planter giver store udbytter.
Jeg har mange års erfaring med hensyn til dyrkning, opbevaring og ernæringsmæssig værdier af vores fødevarer. Derudover er jeg nyuddannet økologisk haveambassadør, så min mission er at få gang i at udnytte viden og erfaringer til at dyrke sundere og mere bæredygtigt i vores haver og i lokalområdet.
Link til mine Powerpoint om Giftfri-haver i Sorø
Hvordan laves en kompost
Min farfar, som komposterede alt køkken og haveaffald lærte mig at lave lækker og næringsrig muld af vores affald. Det er bæredygtigt, at beholde alle de gode næringsstoffer i haven. Og rigtig kedeligt, at det er blevet en trend at komme affald i plastposer og køre det flere kilometre, for at det skal blive omsat til muld eller blive forbrændt. Det hører hjemme i haven. Basta!
Min farfar lavede altid en åben kompost. Han stablede det, så det tørre blev blandet med det våde, og flyttede bunken (stak den om) så det blev blandet og omsat hurtigt. Der er også planter og madvarer, der absolut ikke må komme i komposten.
Det er min erfaring, at det er vanskeligere at lave kompost i en lukket beholder, og at det ikke er nødvendigt at tilsætte orme. De kommer af sig selv, når man kommer et lag jord i komposten.
Har man en stor have er det også en god ide, at lave små komposter rundt omkring i haven. Advarsel: Pindsvin har ofte bolig i kompostbunken. Pas på ikke at forstyrre den når komposten skikkes om. Pindsvin er gode for miljøet i haven.
Første videoklip viser, hvordan man opbygger en god kompost. 2. video viser hvor dejlig muld der kommer efter halvandet år.
Komposten er færdig, og spredes ud der, hvor der skal være kartofler. Der vil altid være nogle frø, der spirer og de vil holdes, nede når kartoflerne hyppes.
Maddannelse – Tag børnene med i haven
Det er en god ide, at inddrage børn i husarbejde fra en tidlig alder. De lærer at være en del af familien og at have nogle pligter, der selvfølgelig skal passe til deres alder. Tag også børnene med i haven. Pluk blomster, lav figurer, find orme, klatre i træer og lad dem plukke, rense og spise havens dejlige grønsager og frugter. Få en snak om, hvor vores forskellige fødevarer kommer fra. Det er vigtigt, at udnytte den nysgerrighed børn har nye tiltag i haven, og de vil gerne hjælpe til med det, de nu kan finde ud af. Her er et videoklip, som viser hvor glade mine børnebørn er, for at komme på besøg i bedstemors have.(juni 2011)
Naturoplevelser giver mod på sundhed
Ny forskning viser, at sundhed øges, hvis børn er med til at dyrke grøntsager. Læs mere på “Naturoplevelser giver elever mod på sund mad”
Så sprøjter vi….
Har du ukrudt i fliser og på græsplænen eller utøj i drivhuset og i kålen, så er der udviklet en lang række af kemiske sprøjtemidler til at hjælpe haveejeren til at fjerne dette “ikke ønskede”. MEN, næsten alle pesticider er med til at ændre på naturens orden, og måske være med til at forurene vores drikkevand på længere sigt. Hvis man lærer at dyrke grøntsager uden brug af sprøjtemidler er det en fordel både for pengepungen, for sundheden og for miljøet. Et af de meget simple råd er, at man skal vande når man planter fx. kål, og grundvande efter ca. 2 uger. Derefter skal man ikke vande mere, og det uanset hvor tørt det bliver. Jeg har brugt denne metode til min grønkål i 5 år og har ikke haft nævneværdige angreb af kålsommerfugle. Planten skal arbejde sig nedad for at få “føde” og bliver derfor stærkere end hvis man går og sjatvander. Læs mere: “Pesticider – påvirkning på naturen”
Må man fjerne mælkebøtter med saltvand eller eddikesyreopløsning?
Og kan man genanvende eddikesyren fra afkalkning af kaffemaskinen? se min video
FruGrøn’s have i Sorø
I min have er der masser af blomster, 2 urtehaver, drivhus, 8 forskellige frugttræer og frugtbuske. Derudover er der et kreativt udendørs baderum med varmt vand på de dage, hvor solen skinner.
I haven og i drivhuset dyrker jeg næsten alle de frugter og grøntsager, som vi spiser i familien. Mest udfordrende og spændende er det, at prøve at have urter og grøntsager til hele året. I år har jeg haft kartofler, løg, grønkål og etageløg hele året. De sidste kartofler har jeg forspiret til læggekartofler, som kommer i jorden når der kommer lidt varme. (Maj 1921 er meget kold;0). Derudover prøver jeg med kålsorter. Grønkål og etageløg er suveræne, da de står i haven hele året.
Vinteren 2010 har været lidt hård ved haven. Min broccoli er forsvundet og bladbeden er ikke stor og kraftig som sidste år. MEN mine porer og rødløg, som jeg ikke nåede at tage op inden vinteren, er flotte og friske.
Forårets vitaminer “ni-suppen”
I foråret spiser vi suppe af 9 forskellige friske urter fra haven: Kartofler, porrer, grønkål, etageløg, løvstilke, bladbede, persille og så supplerer jeg med friske skud af brændenælde og skvallerkål. Et gammelt råd siger, at man i foråret skal spise suppe af 9 forskellige friske urter for at få vitaminlageret på plads. Se denne fotostory om fremstilling af “9-suppen”, som jo nok varierer fra år til år.
Urter fra haven i maj
Der er så meget dejligt i haven og i naturen i maj og april. Prøv og se disse skønne kosttilskud. Urter i haven om foråret
Februar-Så bliver det snart sommer
Der er endnu masser af sne, men solen har varmet på mit drivhus i dag. Jeg har renset bælge fra mine latyrusfrø, tjekket om rosmarinen og min opstammede rose har klaret vinterens frost. Rosemarinen duftede dejligt. Jeg prøver at så spanske maguritter og cilli af frø fra planterne sidste sommer. Og så har jeg plantet masser af stiklinger af pelargonier, sået tomater og peber til spiring indendørs. Her er en lille video om åbningen af mit drivhus i dag. Optaget med min nye Iphone.
Februar 2008
Første foto er fra mit drivhus 10. februar 2008. Der var der 21 grader og mine pigeon æbler var stadig spiselige. Skønt. Andet foto er fra sommer 2009 med urter fra min have til engang suppe, med lidt violblade.