Grønne juletips
På siden er der tips til en “grønnere” og nemmere jul.
Grønne julegaver?
– Hvordan koger risengrød i sengen med et minimalt energiforbrug?
– Hvad nu hvis grøden brænder på?
– Hvordan laver man risklatkager?
– Hvordan undgår man stearin på gulvet?
Grønne julegaver
Genbrug af gamle hørduge
Spar på køkkenrullen og ny produktion af tekstiler og køb mine mundservietter og viskestykker af de lækre gamle duge. Der er isyet bånd i forskellige farver, så de bliver personlige og kan bruges flere gange. Nogle har strop, så de kan hænges op som viskestykker.
Gamle fine duge bruges sjældelt af unge familier fordi de skal stryges eller koldrulles. De er ofte lavet af dejligt hør, merceriseret fin bomuld eller bare af bomuld af god kvalitet. Kvalitetstekstiler som fortjener et nyt liv.
Specielt har hør stor sugeevne og er gode som servietter og viskestykker. De er også til at pudse briller og fjerne fugtighed fra de duggede ruder.
Plakater med “kreative energisparetips”
Mangler du julegave til dem der gerne vil gøre en indsats for miljøet, så er her en ide. Plakater til teenagerværelset, badeværelset, køkkenet, stuen og bryggert. og bestem selv farve og størrelse.
Bestilles på Plakatvæggen.dk
En gang rengøring til bedsteforældre
Gode grønne gaver til bedsteforældre kan være “gang rengøring”, en årlig dag hvor alle er fælles om arbejdet i haven.
Mikrofibermoppe
Mangler du en kreativ ide, så køb denne mikrofibermoppe. Den er til prof. rengøring og derfor meget bedre end mopper fra supermarkedet.
Den gør rengøringen nem, sjov og mere bæredygtig. Den er billig i forhold til kvaliteten, og den sparer også rengøringsmidler! Se hvordan den fungerer:
Læs mere og bestil: idemager@gmail.com. Gratis levering ved køb at 3 moppesæt.
Gavekort til et æble- eller et blommetræ
Æbler: Discovery, Aroma, Rød Elstar giver æbler året rundt
Blommer: Opal, Reine Cloude og Italiensk sveskeblommer giver mange blommer
Kursus i bridge
Giv dine venner et gavekort på en bridgeoplevelse “Grøn” gave til bridgespillere: læs mere på Lynbridge i Sorø eller her
Genbrugsgave
Køb en gave i en genbrugsbutik og spar klimaet og givpenge til dem der trænger.
FruGrøn’s tips til jul og vinter
Når der kommer sne og frost er det tid for rensning af puder, tæpper, lammeskind og hundekurv. Det er gratis, sjov om miljøvenlig rengøring
Læs mere på Dagens tip i snevejr.
Se video: Sådan fjerner du stearin fra juledugen
Se video: Rengøring af ovnen efter stegning af juleanden
Læs mere her
Julegaver og julemad kan også være “grønne”
Spis risengrød lillejuleaften og kog den i høkasse eller i sengen. Men lad den kun stå i sengen max. 1 time. Kog dobbelt portion, så der er nok til risala’mende. Det er tids,- og energibesparende. Køl maden ned udendørs eller i et flueskab, og køb bæredygtige og oplevelsesrige gaver.
Sådan fjerner du fastbrændt risengrød
Kom salt eller 1 spsk. tøjvaskemiddel og lidt vand i gryden. Giv det et opkog og lad det stå til dagen efter. Læs om: Sådan fjerner du fastbrændt risengrød
Skal vi pudse sølvtøjet?
Som forberedelse til julen kan det være hyggeligt, at gå i gang med at pudse sølvtøjet, messingstagerne eller kobberfadene. På nettet er der flere forskellige gode råd, som jeg har testet.
Se min video fra BOLUUS.dk: “TEST: De bedste pudsemidler til sølv, messing og kobber”
Spis Fedtemadder
Smid nu ikke alt det dejlige fedt ud, men lav det til velsmagende og sund “krydderfedt”. En god ide, er at blande fedt fra anden og flæskestegen med revet æble og løg. Det bliver meget velsmagende og kalorieprocenten nedsættes betydeligt.
Se videoklip: Hvordan laver jeg “Krydderfedt”
Stearinpletter på dugen
Nogle stearinpletter kan man bare skrabe af og give dugen en gang kogevask, mens andre er mere besværlige at fjerne. Specielt farvet stearin kræver forbehandling.
Se min video fra BOLIUS.dk: “Sådan fjerner du stearinpletter fra dugen”
Mor er i køkkenet
I alle mine voksenår har jeg elsket at lave julemad til familien. Mon der findes statistik for, hvem der tilbereder den gode julemad?. Se denne video fra julen 2010
Risengrød
– Pas på opskrifter fra nettet
Mange går på nettet lillejuleaften for at finde en god opskrift på risengrød. Men pas på, mange af opskrifterne kan give mavepine og ekstra gryderengøring. Når man søger opskrift på nettet er det en god ide at anvende valide og afprøvede opskrifter. Slå evt. op i en anerkendt kogebog, eller se FruGrøn’s opskrift nedenfor.
Opskrifter fra nettet
Flere opskrifter på nettet skriver, at risengrøden kan koges 1½ – 2, 3 timer i sengen, og at grøden kan serveres direkte fra ”sengen”.
En hjemmeside skriver, at ”Risengrød kan stå op til 4-5 timer i sengen” Det kan være problematisk rent mikrobiologisk, specielt når opskriften fortæller, at grøden kan serveres lige fra sengen.
Med risiko for at gæsterne får maveonde i julen ”fraråder Fødevarestyrelsen, at koge risengrød i sengen”. Der udvikles sygdomsfremkaldende bakterier, hvis mælken opbevares så længe ved lavere temperatur.
Da risengrød er mør efter en lille time, er det et spørgsmål om at tilberede grøden på den rigtige måde.
FruGrøn anbefaler sengen
Efter gennemgang af mange opskrifter fra nettet, er FruGrøn’s konklusion, at det ikke er ”senge eller høkasse-kogning” det er problemet, men de mange misvisende opskrifter der findes på nettet. Man kan sagtens koge risengrød i sengen, hvis man gør det rigtigt. Fordelen er, at man undgår at skulle omrøre og rengøre gryden for brændt mælk ved at anvende følgende ”sengemetode”
Grødris skal koge ca. 1 time for at blive møre. Og de ”mørner/koger” helt ned til 80 grader.
Opskrift på grøn risengrød
Varm 1 liter mælk og 2 dl ris op i en tykbundet gryde, og kog det under omrøring et par minutter. Sæt låget på, og stil gryden på en stor avis i sengen. Pak den ind i avisen og put dynen god omkring ”pakken”. Efter 1 time (evt. 45 minutter) gives risengrøden et opkog, og der tilsættes salt og evt. lidt mere mælk.
Denne kogemetode giver ”kogersken” 1 time ekstra kvalitetstid, og der spares elektrisk energi.
Tips: rør med en flad træspatel, så det ikke brænder på i bunden
CO2 tips: Kog dobbeltportion, så der er til Risalamande eller hygge med klatkager eller “snebolde” den efterfølgende dag.
HVIS risengrøden brænder på.
Se min video fra BOLIUS.dk: “Sådan fjerner du nemt fastbrændt risengrød”
Risklatter
Følgende røres sammen:
En rest risengrød ca. ½ liter
1 æg, 2 spsk. mel, 1 tsk. Sukker
evt. 1 tsk. Vaniljesukker
Steges som små pandekager på en stegepande. Spises med syltetøj, sukker eller evt. sirup. Kan også anvendes til brunch.
Snebolde med saftsovs
Kugler af kold risengrød lægges på tallerkenen og varm saftsovs hældes over. En børnevenlig dessert
Risalamande
Resten af risengrøden (ca. 600g) fra Lillejuleaften blandes med korn af ½ stang vanilje, 2 spsk. sukker og 50 gram hakket mandler + 1 hel mandel. 3-5 dl fløde piskes og vendes forsigtigt. Skal desserten transporteres langt i bil falder den sammen. Så tilsæt et par husblas så bevarer den luftigheden.
Grønne julegaver
Læs mere på CO2tips.dk
Læs flere sunde, nemme, billige og kreative energispareråd på CO2tips.dk
Kreativt projekt med elbesparelser fra 2019
Det “Det elektriske CO2 projekt – et kreativt projekt” hvor studerende har produceret og visualiseret kreative CO2 tips i hverdagen. Projektet der forløb i 2019 var bl.a. støttet af Dansk Energi Der er masser af gode ideer til inspiration til “Rengøring og hygiejne” og “Klimavenlig mad”.
Link til: Video om klima og husarbejde
Projektrapport “Det kreative CO2 projekt;
Ugens CO2-tips – ud PRINT i lysegrå farve
Du forlænger printerpatronens levetid, hvis du printer ud i grå farve fremfor at helt sort.
SÅDAN: Tryk “CTRL+a” gå derefter ind og vælg skriftfarven lysegrå. Andre farver forbliver farvede.
Og så en lille “vandvittig” god efternøler:
CO2 tips om papirforbrug på uddannelser
Peter foreslår at studerende fremover afleverer deres opgaver elektronisk. Han skriver, at de studerende sparer ne masse penge og beregner den store CO2 besvarelse. Læs mere her
Ole køber 50 par sokker
Ole som bor alene hader at lægge sokker sammen. Derfor besluttede han at købe 50 par sokker af samme farve på tilbud i Netto. Når alle er brugt bliver de vasket og tørret. Fidusen er så at strømperne IKKE lægges sammen, men i en skuffe hvor han tager 2 stk hver dag. De er jo ens i farve og i slid, så han skal aldrig mere lægge sokker sammen og få nogle tilovers.