FruGrøn.dk

|

Husarbejde, sundhed og miljø med oplevelser

Året rundt

UNDER REVISION!

Indhold:

Grøn sommer

 

GRØNT FORÅR

Det vrimler med sunde planter i naturen og i haven. Pluk dem og lav spændende retter til familien. Det er vitaminrigt og CO2-venligt. Se mine urter:


Pluk erantis, vintergækker og tag grene af Forsytia og Rhododentdron ind fra haven.

Brug mikrofibermoppe i stedet for støvsuger. Den giver kroppen energi og og ro, og så bruger den ikke strøm som støvsugeren.

Link til FruGrøns miljøvenlige moppe

Tips til Forårsrengøring

Månedens klimafrokost

Påskefrokosten sammensættes af årstidens bedste og mest klimavenlige fødevarer. Sildene har vi selv fanget, tilberedt og marineret. Persille og æblemos fra fryseren, koldsyltet asier og agurker og hjemmebagt brød med pesto af ramsløg eller persille. Purløg, etageløg, grønkål, mælkebøtter og flotte blomster fra haven. Æg, kød og oste er danskproduceret. Da der ikke er mange friske produkter i marts, er der til marengslagkagen anvendt tørrede abrikoser og hvide bønner til salaten.
Vi serverede frokosten for vores venner. Teorien om kønnenes forskellige præferencer blev bekræftet.

De 3 mænd gik udenom mælkebøttesalaten, mens pigerne synes om den!

Mændene spiste ikke af salaten;0)

 

 

 

 

 

 

Ole spiser fedtemad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ole kunne ikke lide sild, men ville gerne have en fedtemad. Trods hang til gammeldags fedtemadder var Ole slank, adræt og i godt humør;0).

Vi danskere må se at komme væk for “den store fedtforskrækkelse”, som ernæringsforskere har prædiket de seneste årtier. Det er hverken klimavenligt, sundt eller bæredygtigt, at smide vores gode fedtstoffer ud i kloakken. Den gode nyhed er da også, at “Bevægelse er sundere end slankekur”.
Læs mere om ernæringsindhold i forskellige fedtstoffer i pjecen “Fedt og Olie” fra Forbrugerstyrelsen (1998)
Klimabelastningen for denne frokost er minimal, da produkterne er produceret lokalt, intet er smidt ud og måltiderne er tilberedt efter energibesparende metoder.

 

Klimavenlig menu i Marts

Måltidet er sammensat af råvarer fra egen have eller fra lokale producenter. Retterne har præmiere på min fødselsdag den 12. Marts, hvor vi bliver 10 tennispiger. Der er anvendt årstidens produkter (marts) og fremstillingen er foretaget så energibesparende som muligt.

Menuen består af:

  • Grøn fødselsdagssuppe med dansk rugbrød, stegte kødboller og løg fra haven
  • Bønnesalat med fintsnittet hvidkål, æbler m.v.
  • Klimaboller med Rygeost
  • Bland selv dessert: æblemos af røde Belle de Boskop, knasende sprøde brødrester, hindbærmos, makroner, ristet kokosmel og kold flødeskum
  • Senere på aftenen er der tenniskamp med Nitendo Wii

Grøn fødselsdagssuppe i marts

I en stor gryde kommes en stor dansk svineskank, en svinehale og nogle ben. Gryden fyldes med vand og masser af forskellige urter. Jeg brugte 5 store kartofler, 5 gulerødder, 3 store løg, 2 sure æbler, ¼ selleri, stilke af grønkål, 1 persillerod, 2 hvidløg, 2 laurbærblad, peberkorn og salt. Suppen simre 3-4 timer. Afkøles og stilles udenfor natten over. Inden servering næste dag fjernes fedtlaget og suppen pureres gennem en sigte. Koges op med lidt fløde, 3 fintsnittede porrer og stykker af grønkål. Smages til med salt, peber og evt. lidt karry.

Suppen serveres med dansk rugbrød, danske klimaboller, små stegte kødboller og en salat med kidney bønner, fintsnittet hvidkål, æbler, etageløg fra haven, hindbærsaft og hvad man mere har.

Klimavenlige tips:

  • Hvis man ikke skræller æbler, kartofler, gulerødder og løg udnyttes smagsstofferne bedre og spildet bliver mindre. Så hvorfor bruge tid på at skrælle?
  • Men kan også anvende bedre kødstykker fra svinet. Eksempelvis stribeflæsk eller et nakkestykke. Dette skal ikke koge så længen. Se stege og kogetider på: Voresmad.sk
  • Giv det fedtlaget til fuglene
  • Udnyt det CO2 venlige køleskab og sæt suppen udenfor om natten. Og hvis det er frostvejr kan suppen jo gemmes længe

Klimaboller

1 liter vand, ½ pk. Gær, 2-3 tsk. Salt og groft hakket tørrede frugter. Rosiner, abrikoser, æbler, svesker tranebær eller hvad man nu har. Tilsæt evt. olie eller smør. Blandes godt med ca. 800g mel. Står køligt natten over. Der skal være plads til at det hæver ;0)
Næste dag æltes dejen med dansk mel til dejen slipper. Brug evt. forskellige typer af mel (i alt ca. 1200g). Formes til boller eller til et brød så det fylder 2 eller 3 bageplader. Hæver et par timer og sættes i kold ovn med varmluft på ca. 200 grader til de er godt brune.

Klimavenlige bage tips

  • Brug dansk hvedemel. Det kan ikke passe, at skal bruge tysk hvede fordi det er billigere. ”Produktionen af hvede er på få år halveret i Danmark. I dag er næsten 70% af det mel, som bruges i Danmark importeret” Årsagen er at danske landmænd ikke må anvende gødning nok ( JP 12. Marts 2010). Jamen det kan ikke passe. Jeg køber glimrende Bornholmsk hvedemel med stort proteinindhold (13%). Vi må fremover have fokus på at anvende danske produkter
  • Hvis man spiser klimaboller behøver man ikke bruge smør, ost og marmelade. Bollen spises som den er, så man behøver ikke tallerken og kniv. Man undgår alle de små emballager med smør, syltetøj, nutella m.v. der p.t. anvendes i kantiner.
  • Bag store portioner i forskellige varianter – madbrød og morgenbrød. Giv gæsterne noget brød med hjem eller glæd naboen
  • Sæt altid brød i kold ovn.
  • Brug evt. glemte frugter fra julen (dadler/figner) men husk også noget surt
  • Smid aldrig brød ud men genanvend det kreativt eller giv det til fuglene.

    Dessert

    Æblemos af røde danske Belle De Boskop æbler fra Skælskør. Dertil skåle med:
    Smuldret brødrester der ristes på panden med smør, brun farin og nødder.
    Knuste makroner, mos af hindbær og evt. ristet kokos
    Pisket flødeskum eller cremefraise

    Martsbøffer

    Der er stadig danske grøntsager fra sidste sommer og det begynder at vrimle op med nye forårsvitaminer. Videoen viser, hvordan men nemt, billigt og sundt kan lave sprøde martsbøffer af havens produkter. Hvis man har en rest kød kan den også tilsættes.
    God appetit

    Vitamin bombe “9-suppe”

    I foråret vrimler det frem med grønne og vitaminrige ingredienser til suppen i den danske natur. April måned byder på skud af brændenælde, mælkebøtte, ramsløg og mange flere er på vej. I gamle dage var man opmærksom på at forårets nye grønne skud gav vitaminer og kraft til livet. Ved at indsamle forskellige urter i naturen fik man en god og energirig indsprøjtning af vitaminer og sekundære næringsstoffer efter vinterens mørke. For at få varieret kost blev der indsamlet 9 forskellige urter, som blev kogt med kartofler og/eller noget kød.
    Ultimativ sundhed er, at gå ud i det danske forår med hele familien og finde naturlige og bæredygtige kosttilskud helt gratis og tilmed med en oplevelse der giver energi. Gæt hvad de vilde urter hedder på mit foto.

    Fra fotostory urter april 2009

    Knaldgrøn ramsløgpesto

    Min studerende, Alexandra Seehusen, er også forelsket i foråret og har sendt mig en opskrift på en knaldgrøn ramsløgspesto med følgende ca.mængder:

    ca. 5 store bundter ramsløg
    2 dl olivenolie
    2 håndfulde skyllede mandler
    2 citroners saft/æblecidereddikke
    1 spsk sukker
    1 spsk salt

    Der smages til og suppleres
    Ramsløg vaskes godt og slynges i en salatslynge for at drive overskydende vand væk.
    Alt kommes i en blender/køkkenmaskine, og hakkes til det har en jævn konsistens.

    Fyldes på rene glas med låg. Jeg syns det har en god holdbarhed, på flere måneder hvor det smager ens og ser ens ud. Ved dog ikke hvor længe det er sikkert?
    Kan anbefales på rugbrød med andet pålæg, men også som dip til grøntsager og marinering af kød.
    FruGrøn tilføjer at man også kan tilsætte andre forskellige vilde urter, såsom friske skud af mælkebøtte og brændenælder, og evt. persille

    Dyrk mælkebøtter

    Når der ikke mere er frost i jorden, kan man grave mælkebøtte skud op og dyrke dem til fin salat indendørs. Du er fri for at købe importeret salat fra syd Europa;0) Min ven
    Palle Frejvald 
    viser hvordan:  Sådan dyrker du mælkebøtte salat om vinteren

    Naturlig mad i april

    En kok havde i ugens løb en opskrift hvori, der indgik ramsløg fra naturen og dertil 3 forskellige urter, der var købt i urtepotter i supermarkedet. Øv, Øv, Øv….. HVIS, suppen, tærten eller garnituren virkelig skal være CO2-venlig, må vi anvende flere lokale urter fra forhandlere, på terrassen eller i urtehaverne. Der skal ikke bruges energi op at opvarme drivhuse , på transport eller på unødig emballage.
    I min have er der her midt i april masser af etageløg, grønkål, purløg, persille, fennikel, timian, rabarber og så er mynten og citronmelisen på vej. Dertil kommer masser af skvallerkål, brændenælder og ramsløg. Jeg skal udvikle opskrifter i påsken;0) Få inspiration til at gå i gang. Se mit videoklip: Naturlig mad

    Tærte med (u)krudt i April

    Find en god tærteopskrift med æggemasse, og erstat grøntsagerne med de nye skud af skvallerkål og brændenælde – og evt lidt ramsløg. Hvis der er en rest kogte kartofler, ris eller kød er det godt sammen med det grønne. Det går også fint med alle slags fisk. Tænk kreativt og få en ny og anderledes naturoplevelse. Måske der også nu er skovsyre?

     

    GRØN SOMMER

     

    Hyldeblomstdrik er ikke altid sund

    Der er stadig hyldeblomster i skoven. Men pas på mange af de opskrifter der findes på nettet. De indeholder for meget syre og sukker. En vinderopskrift fra 2001 i Politiken indeholder 4 breve citronsyre og 1 kg sukker pr. liter drik.
    Og opskriften bliver flittigt kopieret også her i juni 2018!
    Brug de gode gamle opskrifter, som har det rette forhold mellem hyldeblomster, syrer, sukker og evt. konserveringsmiddel.
    Bevar dine børns tænder og læs mine ideer til, hvordan man bruge den sunde hyldeblomst til hyldeblomstdrik, te, snaps og hyldeblomstpandekager. Ideer, som er sunde for både mave, tænder og pengepung:
    Læs mere: Hyldeblomster til te, snaps og friturestegning

    Pas på syren i Hyldebærblomstdrik

    Her midt i Juni blomstrer hylden. Gennem tiderne har hyldeblomster og hyldebærsaft været anvendt som et godt tilskud vitamintilskud efter den lange vinter. Hyldeblomstdrik er sundt, hvis der altså ikke tilsættes for meget syre og sukker. Nogle opskrifter på nettet angiver, at der skal bruges 50g citronsyre. Det er ikke godt for hverken mave eller tænder. Man kan bruge planten Stevia som sødemiddel, men så skal der tilsættes konserveringsmiddel! – læs mere

    Pressemeddelelse Pas på net-opskrifter med hyldeblomster

    Juni – spinatsalat med jordbær fra haven

    Hvis man dyrker sine egne grøntsager eller køber dem hos producenter i Danmark, som vi har tillid til, vil de være fri for skadelige mikroorganismer og pesticider.
    Videoen viser juni måneds dejlige råvarer fra have og drivhus. Pluk spinaten, så der kommer friske nye skud. Det smager godt i tærter, som flødestuvet eller prøv denne hjemmedyrkede salat.

    Persille (1) sundt og CO2 venligt

    Som et led i projekt “Sundstory” har jeg produceret 5 små læringsvideoer om sundhed og klimavenlig mad. Se her den første: Persille og urter fra haven

    Persille (2)-Kogning af persillekartofler

    Så er der stegt flæsk, nye persillekartofler og persillesovs på bordet. Sund og CO2-venlig sommermad. Se hvordan. 2. videoklip i serien Persille, projekt “Sundstory”

    Kan man genopvarme persillesovs?

    Ja det kan man. Hvis persillen er skyllet godt, sovsen er kogt godt igennem, afkølet hurtigt og kogt godt igennem igen. I stedet for genopvarmning, kan man også nøjes med at lave den mængde man skal bruge. Persille serien omfatter følgende 5 videoklip:

    1. Persille – sundt og miljøvenligt
    2. Hvordan man laver persillesovs
    3. Hvordan man laver dansk “pesto”
    4. Hvordan man laver CO2 venlige persillekartofler
    5. Hvordan man fryser persille ned

    Som supplement til videoklippene vil der være henvisninger til mere læsning om emnet Nye kartofler, tomater, broccoli og persille og dild er fra egen have. Spidskål og det økologiske kryddersmør er købt. Retter med produkter fra egen have er meget CO2 venlige.

    Til kogning af ½ kg kartofler anvendes ca. 0,20 kWh hvilket svarer til ca. 80g CO2. At koge en stor portion nye kartofler og anvende dem til pålægsmadder, kartoffelsalat, biksemad eller brasekartofler er sundt for både familien og for miljøet.

     

    Broccoli er en fantastisk grøntsag i haven. Hvis man tager topskudet  i juli ( se foto) kommer der hele tiden nye små skud. Sidste år var der skud helt til jul.

    Suppleres grøntsagerne med en lille kalvebøf på 100g stiger CO2 forbruget med ca. 2 kg CO2 pr. person.

  • Danske æbler i august

    Først i august er der de første æbler i danske haver. Det er Transparente Blanche, som også kaldes augustæbler. Det er en let sødlig æblesort, der skal spises når den plukkes fra træet. Æblet kan anvendes til æbletærter, bagte æblekager, æblesuppe eller æbleskiver. Miljømæssigt er det en rigtig god ide, at plante æbletræer i haver. Træerne optager CO2, og vi kan få friske sunde frugter der er fri for pesticider. Det er ikke bæredygtigt, at vi skal købe æbler fra Argentina og andre oversøiske lande her i august. Danmark er et land der burde producere de frugter vi er gode til.

    Vælg gode robuste sorter og gerne flere forskellige, så der er æbler hele året. et godt valg er Discovery (tidlig) Ingrid Marie, Fillippa (sommer) Aroma, Rød Elstar (sene) og så juleæblet Rød Pigion. Så har man æbler hele året.

    Læs mere om danske æblesorter på http://www.pometet.dk/ og i den inspirerende bog “Æbler i det danske køkken” af Else-Marie Boyhus

    Grøn ribbensteg

    Hvorfor ikke prøve at pifte den traditionelle ribbensteg op, med lidt ukrudt eller grønt  fra haven?
    Så skæres stegen op i siden og kom fyldet i. Se hvordan:

    Brug regnvand

    Køkkenhaven og blomsterne er blevet vandet god her i august.
    Det regner og det regner;0).

    Jeg har nu opsat 2 beholdere til opsamling af regnvand. De er på hver 220 liter. I juli/august er den tømt og genopfyldt ca. 5 gange. Det giver en vandbesparelse på godt 2m3, som svarer til ca. 80 kroner. De 2 vandbeholdere har kostet 700kr, hvorfor de ikke er økonomisk rentabelt. MEN, der har været en miljømæssig og en sundhedsmæssig fordel ved at anvende regnvandet til min have.

    Sundhedsmæssigt, fordi jeg har løftet 2 vandkander med hver 10 liter (kg) ca. 1o0 gange, og gået rigtig mange skridt gennem min have. Det har givet overarmsmuskler og god motion, samt en psykisk tilfredsstillelse, som er ubeskrivelig. Fordelen har været, at jeg har fyldt vand i mine plantekasser i drivhuset, vandet planter langs husmuren m.v.

    Blomsterkager

    Få opskrifter på mine blomsterkager. Hvad smager bedst fabrikskagen, pulverkagen eller den hjemmelavede?
    IMG_9838IMG_9839

    IMG_9830IMG_9833

     

     

     

     

     

    Solmodne tomater

    Efter ferien er der masser af solmodne tomater. Spises friske, ovntørres til tomatpesto eller en stor portion tomatsuppe. Videoen viser hvordan:

    Augustæbler

    Æblerne er på vej i de danske haver. Det er meget klimavenligt at anvende de dejlige æbler der nu kommer i vores danske haver. Lav most, saft og gele af nedfaldsfrugt eller server forskellige dejlige æbletærter, æblesuppe eller æbleflæsk. Skulle vi ikke stoppe importen af æbler fra Argentina og andre oversøiske lande og begynde at spise de danske.

  • Grønt efterår

    Efteråret er høsttid og det vrimler med blomster og tomater i drivhuset. Se de smukke buketter af egen avl. Husk, at plukke blomster sommeren igennem, så der er friske blomster om efteråret.

    Klimavenlige måltider i September:

    • Høstsild med kartofler, persillesovs og råsyltet asier
    • Septembergryde
    • Rå hindbærsaft
    • Pluk et æble hver dag
    • Hyldebærsuppe med brødterninger

    Klimavenlige måltider i Oktober:

    • Tomatbrød med de sidste danske tomater
    • Ølstegt svineskank med rodfrugter og sprød svær
    • Hindbær fra haven med is

    Klimavenlige måltider i November

    1. Kartoffelsuppe med hakket kørvel og skvallerkål fra haven
    2. Grønkålsalat med kyllingestykker
    3. Ribbenssteg
    4. Rødbedesalat, blancheret med friske krydderier fra haven
    5. Ankerhuskage – Opskrift i Ankerhus kogebogen

    De 4 første retter har en CO2 emission på ca. 1,5 kg CO2, hvor kødet andrager ca. 1 kg.

    Dette er dog meget afhængig af hvordan kødet er produceret. Hvis kyllingerne er fra “Hopballe” er CO2 emissionen mindre, da de anvender energi fra Vejle fjord.

    Hvis grisen kommer fra “Ravnemarken” er den økologisk og lokalproduceret. De generelle spørgsmål inden start:

    • Hvor meget beregner man pr. person?
    • Hvordan finder man CO2 venlige fødevarer?
    • Hvordan tilbereder man CO2-venlig mad?
    • Hvordan anvender man kreativitet i madlavningen?
    • Hvordan undgår man rester?
    • Hvordan gen-anvender man rester?

     

    Øko-Æbleflæsk

    Brug nedfaldsæblerne til en god gang æbleflæsk med knasende sprøde flæskesvær. Spis groft rugbrød og ristede løg til. Det behøver ikke at være en fed ret. Alt arrangeres på en tyk skive fuldkornsrugbrød. Husk at lav en stor portion, da det smager godt de næste dage til frokost.

    Lav CO2-venlige smooties

    Elforbruget til blenderen lå på 2Wh hvilket svarer til ca 1g CO2. Hovedparten af vores elforbrug går til køling og frysning af vores madvarer, belysning og vask. Produktion af frugterne forårsager en meget større CO2 emission. Svenske tal viser at frugt i gennemsnit udleder 1,66kg CO2 pr. kg frugt. Spredningen er stor.

    • Nationalt dyrkede æbler udleder ca. 0,320 kg CO2 pr. kg
    • Importerede bananer på 1,100kg CO2 pr. kg
    • Tropisk frisk frugt transporteret oversøisk med fly 10,570 kg CO2 pr. kg frugt.

    Kilde: Måltiders klimapåvirkning

    Smooties af gode danske frugter, vil være et særdeles CO2 venligt valg. Evt. suppleret med danske grøntsager som gulerod, kål og krydderurter. Det bedste valg er at selv at plukke æblet i egen have eller at samle dem op i haver hvor de bare ligger til fuglene.

    Kartofler – Øko-fritter

    Forbruget af kartofler er faldet meget de seneste år. Det er klimavenligt at få nogle flere kartofler på de danske spiseborde. Det kan være kogte, som mos eller som Øko-fritter. I de kreative eksperimentarier på Ankerhus har studerende målt el-forbrug og dermed CO2-emission for tilberedning af 1 kg økofritter i en almindelig ovn. Fordelene ved at undlade at skrælle kartoflerne er: De bliver mere sprøde, og indholdet af fibre er større, hvilket giver en større mæthed. Derudover minimeres spildet, og man får ca. 20% flere økofritter.

    Råsyltning af asier

    Sidst i maj sås der asier eller drueagurker på et varmt sted i haven. Hvis det bliver en varm sommer, kommer der store flotte asier, som kan råsyltes til vinteren. Det er CO2-venligt at koldsylte, d.v.s. de syltes med sukker og eddike uden kogning af hverken lage eller agurker. Denne fotostory viser, hvor nemt det er at koldsylte asierne.
    link: Koldsyltning af asier 

    Squash

    Rigtig mange danskere har  squash i haven. Del dem ud til venner og bekendte, og giv dem denne inspiration. Skær skiver på ca ½ cm og læg dem på bradepanden. Smuldr noget brød der ikke er spist, en rest pastasovs, eller andre madrester og bland det med hakkede krydderurter og lidt fedtstof. Kom en god klat på hver skive squash, og drys med lidt ost. Steg dem i ovnen sammen med kartoffelskiver, flutes. Se videoklip om Squash

    Bønner

    En af de grøntsager, som der er meget økonomi i at dyrke er forskellige former for bønner. Vi har fået så mange i sommeren 2010, at vi har delt ud til venner og bekendte. Se video om tips til dyrkning af bønner

    Basilikum

    Hvordan kan man lave en sund og velsmagende “pesto” af de produkter vi har i danske haver. Hvis man knipser topskuddet af basilikum, kommer der masser af flere grønne blade. Se link til videoklip

    Efterårsferie med hyldebær: se video

    Valnødder

    Her i efterårsferien er det tid til at samle valnødder. Går man en tur kommer man ofte forbi et valnøddetræ og kan samle lidt lækkert og sundt forråd. Har man mange valnødder er det vigtigt, at klargøre dem, så de kan holde sig i lang tid.

    På Langeland, som ligger sydligt i Danmark er valnødderne ekstra store. Se link:
    Kæmpe valnødder fra Sukkerfabrikken i Tranekær,

    Valnødder er sunde

    Valnødder indeholder rigtig sunde fedtstoffer ( omega 3) og rig på antioxidanter. Så gå ud i naturen og find valnødder i efterårsferien. Fremfor at importere valnødder fra bl.a. Frankrig og Chile kunne vi plante mange flere træer i Danmark. Alle træer optager CO2 samtidig med at der spares CO2 ved transport af nødderne. OG det giver energi til familien. I år der der mange, så derfor en lille video med tips til hvordan de opbevares, så de kan anvendes vinteren igennem til kager, salater, slik og måske karamel eller honningmarineret;0)

    Efteråret er ved at være slut, men der er stadig flotte farver i haven. Se de smukke buketter af egen avl. Husk, at plukke blomster sommeren igennem, så der er friske blomster om efteråret. Og valnødderne skal ordnes. Videoen er optaget i oktober 2012.

    Sådan rengør du valnødder!

    Der findes mange forskellige råd om opbevaring af valnødder.
    Skal de vaskes, skylles i Klorin eller Atamon? Og hvordan tørres de, så der ikke dannes mug og giftige aflatoxiner. Gennem flere år har jeg testet forskellige metoder til rengøring af valnødder.

    Nogle blev ikke skyllet, nogle blev skrubbet i trillebøren, mens andre blev efterskyllet i en opløsning med enten Atamon eller Klorin. ( 3 liter vand + ½ dl ).

    Min konklusion: Det vigtigste er, at de bliver tørret godt og tilpas.

    Bred aviser ud på en overdækket terrasse og lad dem tørre i det fri – gerne med sol. De skal vendes og nuldres hver dag, og gerne tørres med et gammelt klæde, hvis de er meget våde.  Sådan ligger de 1 uges til, hvorefter de kan stilles lidt varmt i flade frugtkasser. De skal stadig væk vendes og rystes indtil de er tørre. Så kommes de i strømpebukser, et pudebetræk eller anden for for net, og hænges et tørt sted udendørs.
    Valnødder letter trykket

    Noter-valødder

    img_6119

     

     

    Kartoffelferie

    Fra Adam og Andrea 10.2011

    Drueagurker

    At købe et brev frø til drueagurker har været en rigtig god investering i 2012. Jeg såede frøene i en kasse og plantede dem ud i drivhuset og på en solrig plads. Sammenlagt har de givet næsten 20 kg, og jeg har delt ud til venner og bekendte. Hvis man vil have stor høst, er det vigtigt at plukke dem inden de bliver for store. Som klimavenlig opbevaring til vinteren eksperimenterer jeg med koldsyltning. Det er nemt, CO2- venligt, de smager godt og kan sagtens holde sig. Også agurkesalaten kan tilberedes uden opvarmning af eddiken.
    Se her:

    Klima-menu i Oktober

    I forbindelse med “Smag på Odsherred” ugen i efterårsferien har jeg udviklet en kreativ og CO2 venlig menu. Familie og Samfund har arrangeret en eftermiddag på Asmindrup skole, hvor deltagerne skal fremtrylle retter af de mange gode, friske og sunde råvarer, som kan købes lokalt. Deltagerne ved ikke, at det er uden opskrift. De skal anvende hinanden, deres fantasi og prøve at være kreativitet. Menuen ses her:  Klima menu oktober. Læs mere her

    Så er der gang i vintergrøntsagerne:

    OG grønkålen står flot i haven. Syng denne skønne sang om grønkål, og glæd dig til næste sommer. Grønkålen giver vitaminer og energi helt hen til næste sommer. Begynd med “Grønkålshymnen” på melodien “Jeg plukker fløjlsblomster”

    Drivhus i Oktober

    Der er masser af tomater, chilli og druer i drivhuset. Se hvordan du får tomater til jul. Drivhuset i Oktober

    Fang selv dine fisk

    Her i efteråret, er der masser af sunde fisk i de danske farvande. Sidste lørdag i september er jeg på sildetur på Øresund, og det er en rigtig stor oplevelse hver gang. De sidste 5 år har jeg fanget mellem 100 – 150 fede sild. Nok til, at jeg resten af året kan spise fisk dagligt.

    • Det er sundt for sjælen at fiske sild en hel dag
    • Det er sundt for kroppen at spise D-vitamin og umættede fedtstoffer
    • Det er sundt for miljøet at fange sine egne fisk
    • Det er sundt for pengepungen at fange 22 kg fisk!

    Stegte sild med persillesovs

    Fang dine egne sild, og få en oplevelse du aldrig glemmer. Dagens emne har været bekymring over de store prisstigninger, der kommer på importeret sild. FruGrøn finder det meget problematisk, at vi i Danmark skal importere fisk fra udlandet, når vi har så mange skønne fisk lige uden for døren. Mit forslag er, at vi tager på en fisketur og fanger silden selv.

    De seneste år har jeg fanget mellem 100 – 200 store fede sild i Øresund sidst i september. De bliver saltet, røget og marineret, men de fleste bliver til yndlingsretten “Stegt sild med persillesovs”
    Se Videoklip: Rygning af sild i september,

    Min sildetur

    Stegt sild i ovn

 

GRØN JUL

 

I Julen hygger man sig. Vi koger risengrød, steger steg eller and og får måske stearinpletter på gulv eller dug. Jeg har samlet nogle “grønne tips” til en god jul.
– Hvordan koger risengrød i sengen med et minimalt energiforbrug?
– Hvad nu hvis grøden brænder på?
– Hvordan laver man risklatkager?
– Hvordan undgår man stearin på gulvet?

FruGrøn’s tips til jul og vinter

Når der kommer sne og frost er det tid for rensning af puder, tæpper, lammeskind og hundekurv. Det er gratis, sjov om miljøvenlig rengøring
Læs mere på Dagens tip i snevejr.

Se video: FruGrøn’s tips til juletræet
Se video: Sådan fjerner du stearin fra juledugen
Se video: Rengøring af ovnen efter stegning af juleanden
Læs om: Sådan fjerner du fastbrændt risengrød

Læs mere her

Julegaver og julemad kan også være “grønne”
Spis risengrød lillejuleaften og kog den i høkasse eller i sengen. Men lad den kun stå i sengen max. 1 time. Kog dobbelt portion, så der er nok til risala’mende. Det er tids,- og energibesparende. Køl maden ned udendørs eller i et flueskab, og køb bæredygtige og oplevelsesrige gaver.

Sådan fjerner du fastbrændt risengrød
Kom salt eller 1 spsk. tøjvaskemiddel og lidt vand i gryden. Giv det et opkog og lad det stå til dagen efter. Læs mere og se video her

Skal vi pudse sølvtøjet?

Som forberedelse til julen kan det være hyggeligt, at gå i gang med at pudse sølvtøjet, messingstagerne eller kobberfadene. På nettet er der flere forskellige gode råd, som jeg har testet.
Se min video fra BOLUUS.dk: “TEST: De bedste pudsemidler til sølv, messing og kobber” 

Spis Fedtemadder
Smid nu ikke alt det dejlige fedt ud, men lav det til velsmagende og sund “krydderfedt”. En god ide, er at blande fedt fra anden og flæskestegen med revet æble og løg. Det bliver meget velsmagende og kalorieprocenten nedsættes betydeligt.
Se videoklip: Hvordan laver jeg “Krydderfedt”

Stearinpletter på dugen
Nogle stearinpletter kan man bare skrabe af og give dugen en gang kogevask, mens andre er mere besværlige at fjerne. Specielt farvet stearin kræver forbehandling.
Se min video fra BOLIUS.dk: “Sådan fjerner du stearinpletter fra dugen”

Grønne julegaver

Mangler du en kreativ ide, så køb denne mikrofibermoppe. Den er til prof. rengøring og derfor meget bedre end mopper fra supermarkedet.
Den gør rengøringen nem, sjov og mere bæredygtig. Den er billig i forhold til kvaliteten, og den sparer også rengøringsmidler! Se hvordan den fungerer:

Læs mere og bestil her Gratis levering ved køb at 3 moppesæt.

ELLER: “Grøn” gave til bridgespillere: læs mere på Lynbridge i Sorø eller her

ELLER grønne forklæder til hele familien? Kreative modeller bestilles på: CanAlt Redesign

Mor er i køkkenet

I alle mine voksenår har jeg elsket at lave julemad til familien. Mon der findes statistik for, hvem der tilbereder den gode julemad?. Se denne video fra julen 2010

Undgå julestress

Undgå julestress og brug tiden på at se alle de foto, der er gemt på telefon og på PC. Udvælg nogle gode foto og videoklip, og tag dem med til julefrokosten. Jeg har fundet en masse gode foto frem med sommerblomster, urter fra haven og dejlige oplevelser fra drivhuset. Selvom der stadig står grønkål, rødbeder, sølvbeder, porrer, jordskokker, rosenkål, persille, etageløg og timian i min have, er jeg begyndt at planlægge, hvad der skal i jorden til foråret. Her den 12. december 2011 har jeg stadig røde tomater fra drivhuset. Og de smager ligeså godt som dem der transporteret 4000 km fra Grand Canaria. ;0) se skønne foto: “Grøn sommer i drivhuset”; August høst

Risengrød

– Pas på opskrifter fra nettet

Mange går på nettet lillejuleaften for at finde en god opskrift på risengrød. Men pas på, mange af opskrifterne kan give mavepine og ekstra gryderengøring. Når man søger en opskrift på nettet er det derfor en god ide, at anvende valide og afprøvede opskrifter. Slå evt. op i en anerkendt kogebog, eller se FruGrøn’s opskrift nedenfor.

Opskrifter fra nettet

Flere opskrifter på nettet skriver, at risengrøden kan koges 1½ – 2, 3 timer i sengen, og at grøden kan serveres direkte fra ”sengen”.
En hjemmeside skriver, at ”Risengrød kan stå op til 4-5 timer i sengen” Det kan være problematisk rent mikrobiologisk, specielt når opskriften fortæller, at grøden kan serveres lige fra sengen.

Hos kvalimad.dk sættes kold mælk med ris i ovnen i 2 timer ved 120 grader. Gryden tages ud af ovnen hvert 20 minut for at omrøre i risengrøden. Grøden svider ikke på i bunden af gryden, men på videoen ses tydeligt brændt mælk på indersiden af gryden. Kokken fortæller, at det er den nemmeste måde at lave risengrød på.
En hjemmeside fortæller, at ”Man kan lave en stor portion risengrød på 4 liter mælk ved at ”koge” den i ovnen ved 100 grader i 4 timer og 40 minutter”. Ups;0)

Med risiko for at gæsterne får maveonde i julen ”fraråder Fødevarestyrelsen, at koge risengrød i sengen”. Der udvikles sygdomsfremkaldende bakterier, hvis mælken opbevares så længe ved lavere temperatur.
Da risengrød er mør efter en lille time, er det et spørgsmål om at tilberede grøden på den rigtige måde.

FruGrøn anbefaler sengen
Efter gennemgang af mange opskrifter fra nettet, er FruGrøn’s konklusion, at det ikke er ”senge eller høkasse-kogning” det er problemet, men de mange misvisende opskrifter der findes på nettet. Man kan sagtens koge risengrød i sengen, hvis man gør det rigtigt. Fordelen er, at man undgår at skulle omrøre og rengøre gryden for brændt mælk ved at anvende følgende ”sengemetode”
Grødris skal koge ca. 1 time for at blive møre. Og de ”mørner/koger” helt ned til 80 grader.

Opskrift på grøn risengrød

Varm 1 liter mælk og 2 dl ris op i en tykbundet gryde, og kog det under omrøring et par minutter. Sæt låget på, og stil gryden på en stor avis i sengen. Pak den ind i avisen og put dynen god omkring ”pakken”. Efter 1 time (evt. 45 minutter) gives risengrøden et opkog, og der tilsættes salt og evt. lidt mere mælk.
Denne kogemetode giver ”kogersken” 1 time ekstra kvalitetstid, og der spares elektrisk energi.
Tips: rør med en flad træspatel, så det ikke brænder på i bunden
CO2 tips: Kog dobbeltportion, så der er til Risalamande eller hygge med klatkager eller “snebolde” den efterfølgende dag.

HVIS risengrøden brænder på.
Se min video fra BOLIUS.dk: “Sådan fjerner du nemt fastbrændt risengrød” 

Risklatter

Følgende røres sammen:
En rest risengrød ca. ½ liter
1 æg, 2 s.s. mel, 1 tsk. Sukker
evt. 1 tsk. Vaniljesukker

Steges som små pandekager på en stegepande. Spises med syltetøj, sukker eller evt. sirup. Kan også anvendes til brunch.

Snebolde med saftsovs

Kugler af kold risengrød lægges på tallerkenen og varm saftsovs hældes over .. hmm…

Risalamande

Resten af risengrøden ( ca. 600g) fra Lillejuleaften blandes med korn af ½ stang vanilie, 2 ss sukker og 50 gram hakket mandler + 1 hel mandel. 3-5 dl fløde piskes og vendes forsigtigt. Hvis Risalamanden skal transporteres langt i bil, vil det være en god ide at tilsætte et par husblas.

Grønne julegaver

Rigtig mange danskere grubler over hvad de nu kan ønske sig i julegave i år. Min anbefaling er, at tænke kreativt, og finde en gave som fremmer bæredygtighed. Giv alle børnene en supergod “grøn” mikrofibermoppe, eller et lille kursus i noget der ville skabe glæde. For eksempel en kursusaften i tango, bridge eller sang. Eller meldekasser eller bøger til bridgen?

Gaven kunne også være en “gang rengøring”, en grøn bedstemorcykel, – eller måske bare en grøn taske. En kreativ gave i en genbrugsbutik, eller bestil gerne kreative forklæder til hele familien hos FruGrøn. Brug kreativiteten og lav genbrugsgaven personlig. Læs mere under Julegaveideer til bridgevenner

Røde, hvide og grønne salater i December

Rødbedesalat – blancheret rødbedesnitter i estragon sovs

Ca. 500 gram rå rødbeder skæres i lange strimler ca. 3 mm x 3mm. Gives et op kog i en marinade af: ca.1 dl. kryddereddike, ca 1 dl ribsgele , frisk estragon, citrontimian, salt og peber. Marinaden skal dække et par cm op i gryden, og inddampes i ca. 5 minutter, så strimlerne er sprøde og lækre. Trækker ved stuetemperatur nogle timer. Tilsæt evt. råsyltet grønne peber, som er skåret i lange strimler inden servering.

Salaten serveres ikke varm og ikke kold. Denne skønne rødbedesalat kan opbevares lang tid i køleskabet og kan anvendes til forskellige retter i forskellige variationer. Lidt krydret cremefraise/fetaost eller lidt tørret frugt eller fintsnittet hvidkål.

Hvidkålssalat

Ca. 1 kg hvidkål snittes meget fint med en kniv eller en brødskærer.
Marineres lidt olivenolie, masser af citron eller kryddereddike, finthakket persille, timian og salt og peber Serveres med skivet fetaost. Ved at blanchere snittet kål inden marinering bliver konsistens rigtig god og smagen af kål er mindre. En kande kogende vand hældes over den snittede kål, og trækker et par minutter. Vandet hældes fra og marinaden tilsættes

Grønkålsalat

Frisk grønkål skylles godt og hakkes fint. Marinade af olivenolie, hjemmelavet kryddereddike, honning, salt, peber hældes over. Store sure æbler (madæbler fx. Belle de Boskop) skæres i fine snitter og blandes i. Salaten kan varieres med snittet abrikos/ hvidløg, eller rosiner/nødder.

En variation af grønkål er at give den et opkog med æbleterninger, hvidløg og snittet løg samt lidt vineddike og salt. Serveres som garniture.
Opskrifterne er udarbejdet på baggrund af produkter, der er høstet i min egen have.
Hvidkålshovedet er dog købt for 10 kr. og vejede 4,3 kilo. Der er mad til mange andre gode og billige retter i december. Hvad med kåldolmer, kål i karry eller brunkål. Det er alle retter, der med fordel kan laves som gæstemad eller til flere dage ad gangen. Hvidkålshovedet opbevares bedst udendørs i en i en overdækket kurv eller i garagen, hvis det bliver frost.

Julehygge med sirupskager

Gennem tiderne har december måned været forbundet med indendørs hygge i familierne. I gamle dage var der i hele december en masse gøremål der skulle udføres dag for dag. Der var engang, hvor husmoderen skulle slagte, bage brød og julekager, brygge øl og gøre huset hovedrent.

I dag er de fleste af disse aktiviteter overtaget af industrien eller det offentlige. Julebagningen er måske en af de aktiviteter som er bevaret som julehygge i familierne. Det at bage er for de fleste børn forbundet med en afslappet og hyggelig julestemning. Men hvad skal der bages for at bagningen bliver et fælles projekt ? Og skal det være de traditionelle julekager med pomerans, sukat, rosiner og krydderier, som er nogle super kager der kan gemmes helt til jul eller skal der tages hensyn til hvad børnene godt kan lide.

Til børnenes favoritter hører æbleskiver, pandekager, vafler og julefigurer af velsmagende deje. I artiklen har jeg valgt at udvikle nogle opskrifter på sirupskager, som vil være både voksen- og børnevenlige. Sirup er en spændende ingrediens at have i skabet i her i julemåneden. Det er tykt, gult eller brunt og noget der er sødt og sjovt at lege med for både voksne og børn.

Bedstemor Annes Sirupskage for børn og voksne

Følgende kommes i skålen:

  • 175 g sirup (godt 1dl)
  • 1 dl sukker
  • 3 dl mel
  • 1 ¼ dl kærnemælk
  • 1 æg
  • 1 tsk. natron
  • 2 tsk. kanel

Røres godt sammen. Bages i en form ca.30×20 cm. Stilles i kold ovn og bager ca. 40 min ved 150C. Kagen kan med fordel gemmes på et køligt sted.

Tips: Bag dobbelt portion og den ene halvdel af dejen æltes med mere mel, således at børnene kan lave julefigurer. Dejen udrulles og der udstikkes forskellige julefigurer som bages og ophænges med rødt silkebånd…. Eller de pyntes med glasur og et glansbillede af en nissemand.

Bedstemor Annes Sirupskage for voksne

  • 250g mørk sirup
  • 125g sukker
  • 75g smør
  • 3½ dl kærnemælk
  • 500 g mel
  • 1½tsk. natron
  • 1½tsk. kanel
  • 1½tsk. Ingefær – evt. frisk
  • evt. ½tsk. nelliker
  • evt. reven citronskal

Sirup, sukker og smør smeltes i en gryde og afkøles. Mel, natron og
krydderier sigtes og røres i skiftevis med kærnemælken.
Dejen fyldes i en smurt form på 2- 3 l. En del af dejen kan også fyldes i små forme.
Bages ved 150 grader i ½ – 1 time afhængig af størrelse.
En kage der kan gemmes !

Til de rigtige kræsne: Skær kagen igennem og læg en lækker creme som mellemlag. Rør cremen af 125 g blødt smør, 1 del sigtet flormelis og appelsinsaft. Eller læg lagene sammen med creme kogt på mælk eller kold pulvercreme.

 

GRØN VINTER

Midt i januar var jeg ude i haven for at finde nogle “godter” På grund af den milde vinter var der: Frisk fennikel, almindelig persille, bredbladet persille, røde beder, porrer, løg, timian og selvfølgelig min grønkål, som jeg har hver vinter. Det blev til en lækker salat og til friske urter i brødet. Endnu har der ikke været rådyr i min have i vinter. Måske jeg har fundet det”fif” der virker. MEN, det røber jeg ikke før vinteren er helt slut.

 

Nytårts-fortsæt

I år bør vores nytårs-fortsæt ikke være noget der er individuelt, kropsorienteret eller forbudt. Det skal være oplevelsesorienteret og klimavenligt og besluttet i fællesskab i familien.
Nytårsfortsæt kan være aftaler, der indgås i familien om i fællesskab at ændre nogle vaner i familiens dagligdag. En vane kan defineres som ”en ureflekteret gentagelse af adfærd, automatisk reaktion”. Altså noget man gør uden at tænke over det, og uden det nødvendigvis er et must for et godt og sundt liv. Og vaner kan ændres, hvis vi hjælper hinanden. Det handler om oplevelser, mad, energi og rejser.
Læs mere om nytårsfortsæt

Saltsild

I januar giver sildene gode vitaminer og fedtsyrer. Saltsild udvandes natten over i rent vand, hvorefter de fileteres og skindet tages af. Lægges i en marinade.

Fra Altmuligkasse

Klimamad om vinteren

Få ideer til hvorledes de mange sild kan ordnes og tilberedes.

Ideer til spændende silderetter

Sild er meget sundt både med hensyn til vitaminer og fedtstof. OG, det er også sundt at fange, istandgøre og tilberede dem;0). Der bliver saltet, røget og delt ud til naboer og bekendte. Enten elsker eller hader man sild. Men prøv.

Røget sild og grøn kartoffelsalat

 

 

Største sild var på 396 gram

Video: Tips og ideer til at anvende sild

Resten af mine 200 sild, som jeg fangede i oktober har jeg røget her først i juni. Til røgningen anvender jeg bøgeflis, som jeg har fået af naboen. Jeg ryger ca. 20 ad gangen, og deler så ud til de naboer, som sætter pris på det. Til sildene vælger jeg en lækker nykomponeret kartoffelsalet. Den er lavet på “gamle”, gule for faste kartofler der er marineret med en dressing af forskellige friske urter fra naturen. Marinaden består af nogle af følgende grønne urter:

  • Vitaminfyld: persille, brændenælde, skvallerkål, dild, grønkål, bede eller andet
  • Løgsmag: purlæg, etageløg, eller ramsløg
  • Syrlige urter: skovsyre eller rabarber

Blandingen blendes med dansk rapsolie, salt og peber, hvidløg og noget mere sød/surt. Evt. indkogt saft, lage fra asier eller noget gele. Den grønne marinade hældes over de skivede kartofler, som gerne trækker nogle timer inden servering. Til retten serveres en tyk skive groft rugbrød. Serveres på græsset;0) Det meget spændende ved diskussionen om klimavenlige måltider er:

  • hvor stor er klimabelastningen ved produktionen af selve fødevaren
  • hvordan tilberedes måltidet, og
  • hvor stort er spildet

I forbindelse med “Det kreative CO2-projekt” har vi fundet frem til at tilberedningen af 1 kg kartofler ofte er meget større end selve produktionen af kartoflerne.

Grønne Fastelavnsboller

Fastelavnsboller
25 g gær – udrøres i 2 dl koldt vand – derefter iblandes:
100 g smeltet smør
1/2 dl sukker
1/2 ts salt
1 æg
ca. 400g mel

Røres godt sammen. Dejen må gerne være lidt klistret. Hæver ca. 1time.
Æltes igen på bordet og 12 boller trilles og mases flade på bordet.  På hver bolle lægges 1ss æblemos og noget marcipan/nougat eller chokolade. Formes som boller som trykkes godt sammen i bunden, så fyldet ikke løber ud. Lad dem hæve et par timer. Når du starter pensling med æg, valnødder og perlemelis starter du ovnen på 200 grader. Bagetid ca. 15 – 20 min. Pyntes evt. med grøn glasur.
CO2 tips: Der kan bruges rester af julegodter, marmelade, eller æblemos fra egen have. Man slipper for at lave remonce. Efter jul er der billige julegodter i butikkerne. Til mine grønne Fastelavnsboller købte jeg 250g marcipannougat i Aldi for 6 kr. og sammen med sur æblemos fra mine Filippaæbler smager det godt.

Brunkål

Hvidkål er en af vinterens bedste grøntsager. Den kan anvendes til råkost, til stuvning, til kåldolmer og som vist i videofilmen til brunkål. Opskriften er enkel.
Snit kålen i smalle strimler.

Kom ca 1 dl sukker i en stegegryde og varm op til det karamelliserer. Kom kålen i og brun det. Evt af 2 gange. Læg kødet som kan være flæsk, medister, bacon eller nakkesteg mellem kålen og lad det simre 1 time.Smages til med salt og peber. Spises med groft brød, sennep og rødbeder. Evt. kogte kartofler. Retten egner sig godt til gæstemad, men sørg for god udluftning;0)

 

 

 

Comments are closed.