FruGrøn.dk

|

Husarbejde, sundhed og miljø med oplevelser

Grøn sundhed i Sorø

Rundvisning i FruGrøn’s have den 20. og 21. maj

Som økologisk haveambassadør giver jeg tips og ideer til supernem dyrkning af frugt og grønsager i haven. Det er så vigtigt, at man starter med at dyrke noget der er nemt, og samtidig giver et stort udbytte. Kom og hør mere om planter, der passer sig selv, og få noget med hjem!

I udsendelsen “Guld i Køkkenhaven” har jeg beregnet, hvor meget en familie kan spare på madbudgettet ved at dyrke egne fødevarer.
Tilmelding nødvendigt (20652065) eller køb billetter her:  Billetto

Det er også muligt, at bestille et foredrag eller få individuel rådgivning.

Se udsendelsen: Guld i køkkenhaven – DR1 Penge!
S
e udsendelsen: Besøg hos FruGrøn

NYT program for SPIS SORØ – vildt og lokalt 2016

Læs mere: Spis Sorø Program.2016. på vores blog www.spissorø.dk eller på vores  FB gruppe af samme navn
Vi serverer billige og sunde måltider, så tag hele familien med. Men man skal tilmelde sig senest dagen før.

Fru Grøn deltager i Masterchef 2016

Det var spændende, at være med i Masterchef 2016. Min lækre menu bestod af friske lokale produkter og medicinplanter. Kødet var fra vores køer, der græsser arealerne omkring Sorø. Link: Sorøkodriverlaug.dk. Sorø-bollen, er hævet natten over i ovnen og bagt på lokalt mel med boghvede, ingefær og egne valdnødder. Mosen af lokale kartofler med lækre brændenælder. Jo, dommerne kunne godt lide min mad, men den var ikke fancy nok til de 3 mandlige kokke. Det er på tide, at der kommer kvindelige dommere på de mange madprogrammer der sendes i TV. Så derfor har jeg tilbudt at blive dommer på programmet!

Spis Sorø – vildt og lokalt inviterer alle soranere til at smage på min Master – menu på Cafe Tre Konger.

 

fødevarer fra haven Oktober 2015

Oplevelser af værtsskab i Sorø

Også i Sorø vil vi gerne give lokalproducerede fødevarer et ”grønt Ø-mærke” . Vi vil gerne give et grønt stempel til vores fisk i søerne, dyrene i skovene,  vores frugter, svampe, nødder og urter fra skovene i Sorø. Men også til alt det, der dyrkes i private haver og i kolonihaver.
Vores børn skal se, hvor fødevarerne kommer fra.  Udover fordelene ved det røde Ø-mærke, er der 4 ekstra fordele ved det Grønne Ø-mærke, læs mere i vores indstilling til Copenhagen Food Fair messe. 

 

SPIS SORØ-vildt og lokalt deltager i TV-udsendelser

Alexander K.Beier som studerer på Ankerhus deltager sammen med kæresten Line i konkurrencen ”Danmarks bedste AMATØRkokke”. De er med i alle 6 udsendelser som gæster, og laver selv mad onsdag den 11. februar kl 20 på TV”

IMG_4707IMG_5832

 

 

 

 

Line og Alexander på cykeltur med SPIS SORØ sidste sommer.Filmholdet på besøg, og de henter lokale råvarer i FruGrøn’s have

Læs mere: Pressemeddelelse. Danmarks bedste AMATØRkokke.TV2
Vi diskuterer udsendelserne på vores FB-Gruppe for SPIS SORØ

 

Svampeture i Sorø

DN Sorø afholder svampetur i morgen eftermiddag. Gratis. Læs mere på DN – SORØ SPIS SORØ – vildt og lokalt afholder svampetur lørdag den 27.september. Læs mere på www.SPISSORØ.dk

NYT NYT Besøg FruGrøn’s have

Hvis du går med ideer om, at begynde at dyrke sunde og velsmagende grønsager og frugter, så kontakt mig for kurser, rundvisninger og happening med smagsprøver. Vil du have praktiske tips og råd om jordforarbejdning, såning, plantning, pasning, vanding, gødning, høst, opbevaring så tilmeld dig. Der lægges vægt på nemme løsninger, der giver stort udbytte, men uden pesticider, men med masser af sekundære næringsstoffer ( phytokemikalier). Kontakt mig gerne her

Klimamøde i Sorø

Som nyt medlem af Danmark Naturfredningsforening, Sorø afdeling har jeg været med til at arrangere et møde med vores nye borgmester, Gert Jørgensen. Vi skal høre om borgmesterens bud på klimaaktiviteter i Sorø, men vi skal også selv komme med gode ideer. Mine spørgsmål vil være: 1 – Hvordan gør vi Sorø til en grønnere kommune, der kan tiltrække “grønne” familier og turister? Hvordan vil du som ny borgmester sikre, at grønne projekter får gang i ildsjælene. Vi er en gruppe af ildsjæle, “SPIS SORØ – vildt og lokalt”, der arbejder på, at sætte fokus på oplevelser i naturen, lokal produktion af fødevarer og oplevelser i forbindelse med måltider. I kommunen har vi en stor produktion af dyr og planter i skovene, fisk i søerne, mindre lokalproducenter og masser af dejlige privat haver. 2 – Hvordan er status på det store ESCO-projekt der blev iværksat for nogle år siden? Mødet er åbent for alle. Tirsdag den 18. marts kl 10 på Værkerne.Læs mere her Borgmester Gert Jørgensen

Netværk er vejen frem for et Grønt Sorø

HVIS vi i Sorø vil markedsføre os som spændende og grøn kommune er det vigtigt, at initiativerne kommer fra lokalbefolkningen. Det nytter at fortsætte strategien med at importere og ansætte smarte forretningsfolk og akademikere fra andre storbyer i Danmark. De kender jo ikke vores kommune. Det er de lokale ildsjæle, der skal til hvis der skal sættes gang i aktiviteterne om en spændende og mere bæredygtig udvikling af vores kommune. Gitte Torp, som driver Landboturisme i Sorø fortæller om vigtigheden af, at arbejde i netværk, og bakke op om hinandens lokale forretninger. Gitte Torp er også med i projekt “SPIS SORØ – vildt og lokalt”, Se video fra vores lokale Landboturisme, Hørhavegård:

Selvforsyning af fødevarer i Sorø?

Min drøm har været, at vi skulle blive selvforsynende med fødevarer i Sorø. Da jeg flyttede hertil i 1986 var der frugtplantager, kartofler fra Anagergård, erhvervsfisker i søerne, grise, kør og får på markerne og en god variation i dyrkningen af marker og natur i området. I de forløbne år, er produktionen af fødevarer blevet mere og mere “industrialiseret”, og man har ikke tænkt på det bæredygtige i, at producere sine egne fødevarer i lokalområdet. Men nu sker der noget. Der har været afholdt møder om Fødevareerhvervet i Sorø Kommune, andre har prøvet på at få en lokal fødevarebutik ind i den tomme Arkade. Og der er mange aktive grupper såsom Farmers marked, Smag Sorø og SPIS SORØ – vildt og lokalt. Hvis vi vil noget med ideen om bæredygtig fødevareproduktion i kommunen er det nødvendigt, at samarbejde og netværke om de gode intentioner. Mød derfor op til mødet om Fødevareerhvervet i Sorø på Gefion torsdag den 7. november kl. 16. Link til program Link til: Artikler i Børsen den 18. oktober: Fødevarer alliancer Link til: Artikler i Børsen den 18. oktober: Madmarkeder pumper liv

SPIS SORØ – vildt og lokalt

Vi er en gruppe af ildsjæle, der er gået sammen om at tilbyde en foredragsrække med oplevelser der giver livsglæde, sundhed og nærhed på en bæredygtig måde. Sammen vil vi prøve at tilberede og spise de dejlige fødevarer fra lokalproducenter, fra vores søer, skove og private haver. Vi skal smage på fisk fra Sorø sø og Tuelsø og Tystrup Bavelse sø. Vi vil gerne spise rådyr, fasaner, ænder fra skovene, og måske kaniner og kyllinger. I skovene og i privat haverne er der grønsager, svampe, frugter og krydderier, som vores måltider bliver krydret med. Det skal være vildt, lækkert, sundt, klimavenligt og samtidigt sjovt. At spise de produkter vi har i nærmiljøet er sundt og godt både for os mennesker, men også for klimaet. Hvis vi spiser vores lokale produkter, er vi med til at nedsætte energiudgifter og CO2-emission til transport af fødevarerne. Samtidig tror vi, det kan være en stor oplevelse at komme til fx at pelse et rådyr, plukke en høne, stege ferskvandsfisk og selv være med til at tilberede det, evt. i det fri! Foredragsrækken sætter fokus på, hvordan vi gennem fælles oplevelser og læring om naturen og dets lækre spisekammer, kan være med til at gøre Sorø endnu ”Grønnere”. Vores mål er, at både soranere, turister og tilflyttere får kendskab til vores naturrigdomme og den lokale madproduktion. I prisen indgår aftensmaden, som tilberedes over bål, på en grille eller i et skolekøkken. Ideen er, at der tilberedes måltider med stor anvendelse af det vilde og det lokalproducerede. Vi kalder det ”vild mad fra Sorø” Der er ikke mange byer, der har så meget vild natur at byde på som Sorø. Det er vores mål, at projektet fortsætter til efteråret Vi efterlyser lokale virksomheder og foreninger, der vil sponsorerer flere aktiviteter med vilde, sunde og bæredygtige oplevelser i projekt ”SPIS SORØ” Så har du gode og vilde ideer til nye foredrag med vilde middage, så kontakt os. Besøg vores hjemmeside: www.spissorø.dk eller vores FaceBook-gruppe: SPIS SORØ, hvorfra det er muligt at diskutere og give ideer til kommende arrangementer. Læs mere på program og tilmelding her: SPIS SORØ – vildt og lokalt – Program   Tilmelding m.v. Pressemeddelelse SPIS SORØ- vildt og lokalt – opstart (1) Pressemeddelelse SPIS SORØ – men ikke de giftige planter (2)

FruGrøn melder med topspillerne!

Så har vi været på et spændende og lærerigt bridgekursus med 2 af de danske topspillere. Jacob Røn og H.C. Nielsen underviste inspirerende på Asskov Højskole. Så nu er jeg parat til undervisning af nybegyndere og privat undervisning for let-øvede. At spille bridge er inspirerende, socialt og udfordrende. OG alle kan være med.

Ankerhus 110 år

Så er det 110 år siden Ankerhus blev grundlagt af Magdalene Lauritsen. Sorø skal være stolt af den historie som “Mor Magda” har givet både Sorø, husholdningssagen og sundheden. På et tidspunkt havde University College Sjællands bestyrelse besluttet, at flytte Ankerhus til Slagelse. Det er heldigvis ikke sket. Så tillykke til Ankerhus, og tak til soranerarkivet.dk som har udarbejdet en videoserie om Ankerhus. Link til soranerarkivet

Rådyr spiser min have

Pressemeddelelse udsendt den 8. august 2012

Det er urimeligt, at rådyr år efter år spiser grøntsager og blomster fra de private haver i Sorø. Frem med jagtgeværet og få skudt de dejlige bukke, der overbefolker skovene. Mad fra rådyr er jo sundt og miljøvenligt! Netop hjemkommet fra ferien opdager jeg, at rådyr har spist mine bønner, latyrus, og bedetoppe m.m. Jeg bor midt i et villakvarter i Sorø. Forrige år, hvor de kom på visit sidst på sommeren, satte jeg et hegn op bagved de ca. 2 meter brede og høje buske der omslutter vores parcel. Nu har jeg måtte sætte mere op for at forhindre dem i at komme på besøg i FruGrøn’s have. I kolonihaven, som ligger op til skoven har rådyr længe været et stort problem. I går fortalte min gode ven fra kolonihaven, at han også havde opgivet at dyrke grøntsager. Nogle anvender kemikalier for at få bukkene på afstand, men det er IKKE en løsning der er holdbar. De skal skydes, så bestanden svarer til den mad der er i skoven! Sundhedsmæssigt handler det om, at få nogle gode oplevelser ved at dyrke egne produkter. Grøntsager og frugter fra haven ligger i top både kulinarisk og ernæringsmæssigt. OG det er miljømæssigt bæredygtigt, at fremstille sine egne produkter frem for at spise frosne fødevarer, der måske er importeret fra ”langt-bort-istand” Sammenlignet med andre kød sorter er råvildt rig på jern og protein i forhold til energiindholdet. Og CO2-mæssigt er det vilde kød jo en fuldtræffer;0) Endnu har de ikke rørt min grønkål i 2013-2014. Den skal sammen med mine andre grøntsager give mig grønne vitaminer resten af året. Rådyr spiser min have ; Artikel i Grøn Hverdag, September 2012 Bønner sidste år; Frysning og blanchering af bønner

Grønne råd fra soranere    

Ved foredraget “Grøn Inspiration” på biblioteket den 21/8 nedskrev deltagerne deres bud på, hvad de selv ville gøre for at et grønnere Sorø. Et forslag, der blev diskuteret var: ” Træk opladeren ud af stikket efter endt opladning af telefon m.v.”. Som aftalt har jeg ringet til vores andels-elselskab SEAS-NVE (70.29.29.29), som siger at man kan spare ca. 50 kr/år ved at huske at slukke kontakten, MEN at man ikke behøver at trække opladeren ud af stikket. Sara vandt førstepræmien for hendes ide: “Tag jagttegn så er kødet mere lokal og bæredygtigt” Der var enighed om at nogle af de mange bukke i Sorø skal skydes, så de ikke mere går på rov i bl.a. FruGrøn’s have. Og det vil samtidig være lokalt og bæredygtigt.

Her er deltagernes ideer til hvad de selv vil gøre:

  • Tage jagttegn, så jeg spiser mere lokalt og bæredygtigt.Prøve at bevare gårdens grise og geder, så vi bliver selvforsynende.  Hvor er de lokale slagtere?
  • Tale med mine gæster og mine børnebørn om hvorfor jeg fx. ikke serverer flaskevand, men vand fra hanen. Vælge mere økologi og tænke kreativt
  • Indføre en fast kødløs dag. Sortere mere papir, og tage det på elevrådsmødet næste gang. Overveje hvorfra mine indkøb kommer.
  • Bliver bedre til at planlægge indkøb, lave madplan og undgå madspild
  • Samle genbrugspapir/plast og lave kreative ting ud af det
  • Plante æbletræer i min store have, og starte køkkenhave op igen
  • Genbruge/lufte mit tøj noget mere og mindske min tøjvask
  • Dyrke egne tomater i læsiden og sol
  • Købe vin fra Europa/Tyskland. Husk at slukke lyset. Ikke købe frossen fisk
  • Købe genbrugstøj. Investere i 12 m2 solceller. Dyrke egne grøntsager og frugter. Så efter afgrøder i haven.Rådyr ud af haven. Købe diodepærer.
  • VIGTIGT – KOM med ideer til den regionale klimastrategi inden 2.10.2011

Hvorfor må økologiske produkter ikke være genmodificerede?

Debataften arrangeret af Etisk Råd den 17. marts. Hvis man kunne lave en genmodificeret plante, som var sund at spise og var gavnlig for kvælstof- og fosforkredsløbet i naturen, ville det så være uøkologisk at dyrke den? Det er gratis at deltage. Læs mere her eller på hjemmesiden www.etiskraad.dk

 

 

 

Skal danske BILER SPISE DE FATTIGES MAD?

Professor Minik Rosing skriver i en kronik “Tankens kraft – hvis vi vil redde verden”, at vi udvikler kun vores samfund, hvis der er en ligeværdig dialog mellem naturvidenskab og kultur, eller mellem hjerne og hjerte.  Jeg Citerer: “I dag høster mennesket en tredjedel af hele landjordens biologiske produktion, fordi vi ikke blot skal have føde, men også bruger  ved til brænde, fiber til papir og beklædning, tømmer til byggeri og ikke mindst til foder til husdyr” Det er meget flot sætning, som jeg mener vi bør diskutere landbrugspolitik ud fra. Han afslutter med at skrive, at det ikke nødvendigvis er sådan, at rigeligt energi automatisk fører til fred og frihed. E n sjov detalje. Vores hjerne omsætter ca. 25 Watt som er lig med et par lavenergisparepære, mens vores hjerte kun omsætter det halve. (Politiken24/2/2011). Dialogen mellem naturvidenskab og kultur handler således og penge , magt og begær

Fru Grøn tester elbil

Læs om mine erfaringer med at køre i elbil her i Sorø. Det er super dejligt, at Sorø kommune vil være med til at prøve køre nogle elbiler. Vær opmærksom på, at elbilen er en “bybil” og ikke til lange ture på motorveje. Læs om mine erfaringer i denne artikel: “Fru Grøn kører i elbil fra ChoosEV” Du kan også være med til at teste elbiler fra SEAS-NVE til næste år. Læs mere på www.testenelbil.dk

Frisk mad i Sorø?

Byrådet skal træffe beslutning om maden til de ældre i Sorø skal tilberedes centralt i et nyt stort køkken og derefter sendes ud til de ældre, som skal opvarme det i mikrobølgeovne. Jeg har i dag sendt en mail til borgmesteren i Sorø, hvor jeg som FruGrøn i Sorø advarer mod at centralisere madlavningen til ældre. Det er sundheds- oplevelses- og klimamæssigt en god ide at tilberede maden i de decentrale køkkener der p.t. findes. Undersøgelser har jo netop vist, at patienter på hospitaler hurtigere bliver raske, hvis de får små portioner af frisk og veltillavet mad. Nogle af de ældre og evt. ledige kan med fordel deltage i dele af madtilberedningen, og der vil spares på “omsorgspenge” og medicin. Inden jeres endelige beslutning i aften vil det også være en god ide, om I foretager en miljøanalyse (klima) af de forskellige muligheder for fælles bespisning. Og hvad mon de gamle siger? Se: “Et plejehjem uden hundeæde” Som fruGrøn.dk går jeg ind for, at vi skal spise de friske fødevarer, vi selv kan producere i lokalområdet og i Danmark. Og det gælder både private familier, “de ældre” og ikke mindst vores børn i daginstitutioner og skoler. Så nej tak til masseproduceret mad;0). Følg debatten på Facebook

Oplæg på Sommerhøjskolen 2010

Frugrøn fra Sorø holdt oplæg Sommerhøjskolen i Sorø på Kaarsbergcentret 27. juli 2010. Der deltog 50 glade pensionister, som alle kunne lave brun sovs. Til opvarmning havde jeg produktudviklet en soransk gudedrik. De skulle gætte hvad den var lavet af. De kom med mange gode ideer til,

hvad vi i Sorø kan gøre for at få en mere bæredygtig udvikling. Førstepræmien var en grøn bil som blev vundet af Poul Christian. Hans forslag var omskrevet “nej til frossent middagsmad til pensionister”. Det er synd og skam at de gamle skal spise mad, der har været frosset, OG det koster rigtig meget CO2 at nedfryse maden. Se grønne ideer fra dagen Se mine Powerpoint . Opskriften på min “grønne gudedrik” kommer. Vil du være med til at gøre Sorø kommune mere bæredygtig, så gå ind på www.spissorø.dk

Plant smil og frisk frugt til børn

Den ”Miljøpris” jeg har modtaget af Grønt Forum i Sorø i 2009 skal anvendes til plante frugttræer i børnehaver i Sorø. I samarbejde med Broby Planteskole har jeg udarbejdet en plan for plantning af Discovery, Fillipa og blommetræer i 7 børnehaver og på ernæring og sundhed Ankerhus. Og ungerne skal selv grave hullerne.
Der har været rigtig mange børneinstitutioner der har ønsket at få plantet frugttræer på deres institution, således at børnene fremover kan få frisk, sund og CO2 neutral frugt. Så vi planter masser af frugttræer i Sorø fredag den 30. Oktober fra kl. 9 til kl. 14
Forældre, børn, studerende og pædagoger vil i løbet af uge 44 sætte fokus på vigtigheden af at spise sund og lokaldyrket frugt. Det kan ikke passe, at vi skal fodre vores børn med importeret frugt fra Frankrig, Chile, Argentina, Tyskland m.v., når vi selv kan dyrke sundere frugter i haven.
Der er 4 gode grunde til at vi spiser frugt, der er dyrket på institutionen eller i egen have:
  1. Det giver et positivt bidrag til drivhuseffekten at plante træer. De optager CO2 og giver os mennesker ilt
  2. Man undgår transport af frugt og reducerer hermed både mængden af CO2–emission, og andre forurenende stoffer (PAH) i luften, samt ulykker i forbindelse med transporten
  3. Børnene får frisk frugt, der ikke er sprøjtet med pesticider
  4. Børn og voksne lærer at plante og pleje frugttræer, og ikke mindst at plukke høsten, når den smager bedst og når den indeholder flest sekundære metabolitter.
Filippa

Så planter vi i børnehaverne

Fru Grøn og IB fra Broby Planteskole planter frugttræer i 8 institutioner i Sorø Kommune. Børnene har lovet ikke at ødelægge træerne, og at de først plukker æblerne, når de er modne. dvs lige før de falder af træet. Hvis man venter til de er helt modne, smager de bedst og der er flest vitaminer og sekundære næringsstoffer i. Vi opfordrer de 8 institutioner til at sende foto af deres børn og discovery-æbletræet, når der kommer flotte røde æbler på. Ib og jeg overvejer præmier til de børnehaver, der passer deres frugttræer bedst.

Plant et frugttræ sådan!

Et hul på 40x40x40 cm og løsne jorden omkring. Udenom skrælles græsset af, således at græsset ikke tager næring og vand fra træet. Det er vigtigt, at podestedet er under jorden. Jorden stampes gode om roden, og der lægges bark eller ren muldjord i cirklen. Træet grundvandes til foråret, d.v.s. alle børn vander med hver sin lille spand. Giv det grundvanding et par gange i løbet af den første sommer, derefter skal det ikke vandes mere. Det er vigtigt, at det selv sørger for at sætte dybe rødder, så det bliver modstandsdygtigt.
Men træet skal vedligeholdes og have gødning. Hvis man vil have mange æbler, er det vigtigt at pleje træet. Jeg foreslår, at skære toppen af træet efter et par år, så der kommer luft til æblerne, at tage små nye skud af enden de bliver for store, og så “tale” med træet. Man kan meditere ved at gå og “nussepusse” med æbletræerne. I dag kan man klippe og beskære frugttræer på alle tider af året. Se mere om æbler på www.dyrkfrugt.dk og www.pometer.dk og beskæring

Rød og Grøn æblemos m.v.

Skræl nedfaldsæbler og kog dem med til mos med  lidt vand og sukker. Mosen kan spises med fødeskum og gammeldags knasende brødkrummer. Genbrug brødkrummer fra al slags brød således: Smulder alt det “gamle” brød og bland det med hakkede nødder, puddersukker og smør. Sæt det i en ovne, der har været i brug, og gør det sprødt ved lav temperatur (150 grader)

Comments are closed.