FruGrøn.dk

|

Husarbejde, sundhed og miljø med oplevelser

Grøntsager og frugter

Hvordan planter man et æbletræ?

Grav et hul på 40x40x40 cm og løsne jorden omkring. Udenom skrælles græsset af, således at græsset ikke tager næring og vand fra træet. Vigtigt at podestedet er under jorden. Jorden stampes gode om roden, og der lægges evt. bark eller ren muldjord i cirklen. Træet grundvandes til foråret, d.v.s. alle børn vander med hver sin lille spand. grundvanding et par gange i løbet af den første sommer derefter klarer træet sig selv. Det skal have gødning. Ib fra Broby planteskole viser hvordan man planter et frugttræ:

Tørring af frugt og krydderurter

Inden frosten kommer er det tid til at samle ind til forråd af æbler og krydderurter fra haven. Flere æblesorter kan opbevares køligt og gemmes til vinteren. Søde spiseæbler kan med fordel skæres i ringe, ovntørres, gemmes og spises som slik hen på vinteren. For at bevare smagsstofferne skal tørringen foregå hurtigt, og ved der anbefales følgende tørretemperatur:

  • Krydderurter: max. 30 C, for at bevare aromastoffer
  • Svampe ca. 50 C
  • Frugter og grøntsager ved 70 C, lægges evt. i sukker eller saltlage for at udtrække noget af vandet.

Det er  mest miljømæssige, at tørre i det fri. Det kræver et luftigt sted og gerne sol eller høj temperatur.

Læs mere i artiklen på havenyt.dk  “Gem havnes afgrøder ved at tørre dem”

Bønner i store mængder

Det er nemt og billigt at dyrke masser af flotte bønner. Man gemmer nogle bønner fra sidste år, bytter lidt med naboen og giver dem noget at klatre op af. Det er vigtigt, at plukke bønnerne jævnligt, så der bliver udviklet nye små. Grønne, Gule og blå bønner er sunde. Giv dem til dine kolleger eller tag dem med i børneinstitutionen. Se mit bønnetips:

Aspargeskartofler skal op 1. august

Aspargeskartofler er nogle af de bedste spise kartofler. De er gule og faste og hvis de er ny opgravet, er de nemme at skrabe.
Sidste år rådnede alle mine aspargeskartofler. Min gode nabo fortæller, at de skal graves op inden 1. august kl. 12. Jeg gravede dem først op i går den 6. august! Og rigtigt, der var nogle der allerede var blevet lettere rådne. Men hvordan opbevarer jeg dem, så de kan holde sig til jul? De skal være helt tørre og opbevares frostfrit mellem 5 – 10 grader. Hvordan gør jeg det? En bekendt foreslår, at nedgrave en stor kummefryser….

Æbler i haven

At dyrke sine egne æbler er godt for både sundheden og miljøet. Det er vigtigt at plante nogle gode robuste sorter, så man ikke behøver at sprøjte. Min anbefaling er “Discovery” som giver æbler efter sommerferien. Hvis man plukker nogle hver dag, kan de holde sig til hen i oktober. Derudover er det en god ide med nogle vinteræbler, og her er Rød elstar, Ingrid-Marie, Filippa og rød Pigion meget robuste. Med æblenøglen – “Pometet” er det muligt, at finde navn og foto af forskellige æblesorter.

Det er vigtigt, at passe træerne. De skal beskæres så de ikke bliver for høje og så der kommer luft til midten. Hvert år skal små skud fjernes, og det skal tyndes ud i æblerne. Og, der skal kunne ligge en ko i midten! Se video:

Dyrkning af kål

Hvis man vil anvende klimavenlige grøntsager, er det oplagt at dyrke dem i haven selv. Prøv og dyrk broccoli. Den har givet rigtig mange små portions buketter i min have de seneste år. Hvis man tager topskudet kommer der masser af små lækre broccoli-bundter. I flere år har min broccoli overvintret, så der også var vitaminer om vinteren og i foråret, men i år 2010 forsvandt den.

Den flotte broccoli, der ligger i supermarkedet er transporteret 2 – 3.000km på landevejen, hvilket både giver luftforurening og store CO2 emissioner, samt måske flere ulykker i trafikken. Dyrker man selv, er det fri for pesticider, og de spises friske.

Men hvordan undgår man lige, at der kommer orm i kålen?

FruGrøn’s opskrift: Man grundvander, når man planter kålen. Efter 2 uger grundvandes igen, og derefter er det slut med kunstig vanding. Planten skal lære at klare sig selv, så den kan blive modstandsdygtig overfor angreb af kållarver. Det bliver den kun, ved at kæmpe for at lave lange rødder ned i jorden. Hvis man “tjatvander” sætter den rødder i de øverste 10cm, og bliver derfor mere overfølsom for tørke og temperatur.

 

 

 

 

 

 

 

Foto af FruGrøn’s broccoli 2008

 

 

 

Rådyr spiser min have

Pressemeddelelse udsendt den 8. august 2012

Det er urimeligt, at rådyr år efter år spiser grøntsager og blomster fra de private haver i Sorø. Frem med jagtgeværet og få skudt de dejlige bukke, der overbefolker skovene.

Mad fra rådyr er jo sundt og miljøvenligt! Netop hjemkommet fra ferien opdager jeg, at rådyr har spist mine bønner, latyrus, og bedetoppe m.m. Jeg bor midt i et villakvarter i Sorø. Forrige år, hvor de kom på visit sidst på sommeren, satte jeg et hegn op bagved de ca. 2 meter brede og høje buske. Nu har jeg måtte sætte mere op for at forhindre dem i at komme på besøg i FruGrøn’s have. I kolonihaven, som ligger op til skoven har rådyr længe været et stort problem. I går fortalte min gode ven fra kolonihaven, at han også havde opgivet at dyrke grøntsager. Nogle anvender kemikalier for at få bukkene på afstand, men det er IKKE en løsning der er holdbar. De skal skydes, så bestanden svarer til den mad der er i skoven!

Det handler det om, at få nogle gode oplevelser ved at dyrke egne produkter. Grøntsager og frugter fra haven ligger i top både kulinarisk og ernæringsmæssigt. OG det er miljømæssigt bæredygtigt, at fremstille sine egne produkter frem for at spise frosne fødevarer, der måske er importeret fra ”langt-bort-istand”.

Sammenlignet med andre kød sorter er råvildt rig på jern og protein i forhold til energiindholdet. Og CO2-mæssigt er det vilde kød jo en fuldtræffer;0) Endnu har de ikke rørt min grønkål i 2013-2014. Den skal sammen med mine andre grøntsager give mig grønne vitaminer resten af året. Rådyr spiser min have ;  Bønner sidste år; Frysning og blanchering af bønner

Comments are closed.