FruGrøn.dk

|

Husarbejde, sundhed og miljø med oplevelser

Nyheder i Marts

marts 3rd, 2009 at 21:05

Tips til tomatdyrkning i koldhuse

Sidest år fik både naboerne og vi rigtig mange tomater fra mit lille kolde drivhus. Der var tomater fra juli til juleaften. Nu, er det tiden til at  overveje hvilke tomater, vi skal have i år. De “sorte”, de “gule” og de store abetomater, gav meget få kilo, så dem springer vi over i år. Se videoen, hvor skønt der var i drivhuset sidste sommer.
Den lille video giver tips til dig der gerne vil være “miljøbevidst” og dyrke egne tomater. Fri for pesticider, emballage og en CO2 belastende opvarmning i danske drivhuse og/eller transport fra syden. Undersøgelser viser, at det koster omkring 3,5 kg CO2, at producere 1 kg tomater i et LCA-perspektiv. Lidt mere end til produktion af 1 kg svinekød.
Seks er godt, men…I Danskernes kostvaner står der: “Analyser viser desuden, at der hyppigt spises salat, tomat og agurk til aftensmaden, mens grovegrøntsager som kål, løg mm. er en sjældnere gæst ved middagsbordet”
En voksen spiser ca.10 g tomat om dagen og lever i gennemsnit 78år. Hvis familien dyrker egne tomater vil CO2-emissionen i et livscyklusperspektiv reduceres med ca. 3 tons CO2. Umiddelbart ikke meget, men hvis der samtidig dyrkes agurker, peber, druer m.v. og man ser det som noget energigivende, bliver det meget. En sidegevinst er, at man spiser årstidens produkter, og glæder sig til den nye avl. Og børnene er vilde ;0)

Smider vi mad ud?

DR4- sjælland diskuterer, om det er en god ide, at anvende “doggyposer” til at tage de rester med hjem, som man ikke kan spise når man besøger en restauration. På DK4’s Facebook blog har jeg skrevet følgende:
“Jeg synes hellere vi skal forebygge og arbejde for at vi kan bestille forskellige portions størrelser. Som FruGrøn I Sorø anbefaler jeg, at man lærer at lave mad, beregne protionsstørrelser og at genanvende eventuelle rester.
Vi svælger os i mad, brunch og buffet borde med et vrimmel af retter. Da alle skal have alt altid bevirker det, at danskere i gennemsnit smider 65kg spisebart med ud om året.(øv)
Specielt kød er et problem for CO2, så derfor vælg om du vil have 50, 100 eller 500g bøffer.Hvordan får vi danskerne til at “nyde” maden fremfor at “grovæde”?
Hilsen Frugrøn i Sorø

Så er det forår

Se denne lille video som er produceret af Økologisk Landsforening. Slip køerne løs. Det sker den 26. april. Se video

Ny forbrugerportal om bæredygtighed

Der er ikke mange entydige svar og lette løsninger, når det kommer til bæredygtighed. Men du har flere muligheder for at gøre en forskel. På Forbrugerstyrelsens nye portal kan du finde råd og redskaber, som kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad der giver mening i forhold til netop din livsstil og overbevisning. se:link

Comments are closed.