FruGrøn.dk

|

Husarbejde, sundhed og miljø med oplevelser

Virus i opvaskebørsten?

april 12th, 2021 at 13:00

Er opvaskebørsten mere hygiejnisk end en opvaskesvamp?

Og hvilke rengøringsmetoder er er nødvendige og tilstrækkelige for at opnå en hygiejnisk ren opvaskebørste i private husholdninger?

Notatet refererer til et stort studie ”Opvask svampe og børster: Forbrugerpraksis og bakterievækst og overlevelse” blandt europæiske forbrugere for at vurdere forskellige typer svampe og børster for vandoptagelse, tørre evne, vækst og overlevelse af Salmonella og Campylobacher.

I projektet er der målt effekt af forskellige rengøringsmetoder (bilag 1) som kan rengøre børste og svampe. Metoder med kloropløsning, kogende vand, opvaskemaskine og mikrobølgeovn er således testet.

Rengøringsmetoderne rangeres fra den mest til den mindst effektive rengøring Klor, kogning og opvaskemaskine er lige effektive til reduktion af Salmonella. Derefter kommer skylning af børsten og efterfølgende tørring og sidst kommer rengøring i mikrobølgeovn og henlæggelse uden tørring. Og det er gældende for både opvaskebørste og svamp.
Kort resume af konklusioner af EU projektet

Min konklusion:

  • Tørring af både opvaskebørste, svampe og karklude har størst betydning, for at bakterier ikke formerer sig.(se foto)
  • Brug børster frem for svampe
  • Børster tørrer hurtigere end svampe, så bakterier ikke formerer sig så hurtigt.
  • Når du bruger børsten holder du på skaftet, så evt. håndbakterier ikke spredes, og vandet kan være varmere end når svampen bruges
  • Sæt opvaskebørsten tørring efter brug
  • Rengøring af opvaskebørste er lige effektiv, hvad enten du anvender klor, maskinopvask eller kogende vand.
  • Så nemmest og mest miljøvenligt, at komme den i opvaskemaskinen en gang imellem.

Projektet har ikke testet for CoVid 19, men både klor, kogende vand og vask i opvaskemaskine vil  fjerne Coronavirus. I opvaskemaskinen er der overskud at tensider, som vil opløse fedt membranen på coronavirus, så den bliver inaktiv. Dertil kommer, at temperaturen i tørreprogrammet er så høj at der sker en varmedesinfektion.

Tags:

Comments are closed.