FruGrøn.dk

|

Husarbejde, sundhed og miljø med oplevelser

Sommer

 

 

Hyldeblomstdrik er ikke altid sund Juni 2018

Der er stadig hyldeblomster i skoven. Men pas på mange af de opskrifter der findes på nettet. De indeholder for meget syre og sukker. En vinderopskrift fra 2001 i Politiken indeholder 4 breve citronsyre og 1 kg sukker pr. liter drik.
Og opskriften bliver flittigt kopieret også her i juni 2018!
Brug de gode gamle opskrifter, som har det rette forhold mellem hyldeblomster, syrer, sukker og evt. konserveringsmiddel.
Bevar dine børns tænder og læs mine ideer til, hvordan man bruge den sunde hyldeblomst til hyldeblomstdrik, te, snaps og hyldeblomstpandekager. Ideer, som er sunde for både mave, tænder og pengepung:
Læs mere: Hyldeblomster til te, snaps og friturestegning

Pas på syren i Hyldebærblomstdrik

Her midt i Juni blomstrer hylden. Gennem tiderne har hyldeblomster og hyldebærsaft været anvendt som et godt tilskud vitamintilskud efter den lange vinter. Hyldeblomstdrik er sundt, hvis der altså ikke tilsættes for meget syre og sukker. Nogle opskrifter på nettet angiver, at der skal bruges 50g citronsyre. Det er ikke godt for hverken mave eller tænder. Man kan bruge planten Stevia som sødemiddel, men så skal der tilsættes konserveringsmiddel! – læs mere

Pressemeddelelse Pas på net-opskrifter med hyldeblomster

Juni – spinatsalat med jordbær fra haven

Hvis man dyrker sine egne grøntsager eller køber dem hos producenter i Danmark, som vi har tillid til, vil de være fri for skadelige mikroorganismer og pesticider.
Videoen viser juni måneds dejlige råvarer fra have og drivhus. Pluk spinaten, så der kommer friske nye skud. Det smager godt i tærter, som flødestuvet eller prøv denne hjemmedyrkede salat.

Danske æbler i august

Først i august er der de første æbler i danske haver. Det er Transparente Blanche, som også kaldes augustæbler. Det er en let sødlig æblesort, der skal spises når den plukkes fra træet. Æblet kan anvendes til æbletærter, bagte æblekager, æblesuppe eller æbleskiver. Miljømæssigt er det en rigtig god ide, at plante æbletræer i haver. Træerne optager CO2, og vi kan få friske sunde frugter der er fri for pesticider. Det er ikke bæredygtigt, at vi skal købe æbler fra Argentina og andre oversøiske lande her i august. Danmark er et land der burde producere de frugter vi er gode til.

Vælg gode robuste sorter og gerne flere forskellige, så der er æbler hele året. et godt valg er Discovery (tidlig) Ingrid Marie, Fillippa (sommer) Aroma, Rød Elstar (sene) og så juleæblet Rød Pigion. Så har man æbler hele året.

Læs mere om danske æblesorter på http://www.pometet.dk/ og i den inspirerende bog “Æbler i det danske køkken” af Else-Marie Boyhus

Grøn ribbensteg

Hvorfor ikke prøve at pifte den traditionelle ribbensteg op, med lidt ukrudt eller grønt  fra haven?
Så skæres stegen op i siden og kom fyldet i. Se hvordan:

Brug regnvand

Køkkenhaven og blomsterne er blevet vandet god her i august.
Det regner og det regner;0).

Jeg har nu opsat 2 beholdere til opsamling af regnvand. De er på hver 220 liter. I juli/august er den tømt og genopfyldt ca. 5 gange. Det giver en vandbesparelse på godt 2m3, som svarer til ca. 80 kroner. De 2 vandbeholdere har kostet 700kr, hvorfor de ikke er økonomisk rentabelt. MEN, der har været en miljømæssig og en sundhedsmæssig fordel ved at anvende regnvandet til min have.

Sundhedsmæssigt, fordi jeg har løftet 2 vandkander med hver 10 liter (kg) ca. 1o0 gange, og gået rigtig mange skridt gennem min have. Det har givet overarmsmuskler og god motion, samt en psykisk tilfredsstillelse, som er ubeskrivelig. Fordelen har været, at jeg har fyldt vand i mine plantekasser i drivhuset, vandet planter langs husmuren m.v.

Blomsterkager

Få opskrifter på mine blomsterkager. Hvad smager bedst fabrikskagen, pulverkagen eller den hjemmelavede?
IMG_9838IMG_9839

IMG_9830IMG_9833
 

 
 

 
 

 

Solmodne tomater

Efter ferien er der masser af solmodne tomater. Spises friske, ovntørres til tomatpesto eller en stor portion tomatsuppe. Videoen viser hvordan:

Augustæbler

Æblerne er på vej i de danske haver. Det er meget klimavenligt at anvende de dejlige æbler der nu kommer i vores danske haver. Lav most, saft og gele af nedfaldsfrugt eller server forskellige dejlige æbletærter, æblesuppe eller æbleflæsk. Skulle vi ikke stoppe importen af æbler fra Argentina og andre oversøiske lande og begynde at spise de danske.

Comments are closed.