FruGrøn.dk

|

Husarbejde, sundhed og miljø med oplevelser

Jul

Grønne juletips

 

Julegaver og julemad kan også være “grønne”
Spis risengrød lillejuleaften og kog den i høkasse eller i sengen. Men lad den kun stå i sengen max. 1 time. Kog dobbelt portion, så der er nok til risala’mende. Det er tids,- og energibesparende. Køl maden ned udendørs eller i et flueskab, og køb bæredygtige og oplevelsesrige gaver.

Sådan fjerner du fastbrændt risengrød
kom lidt tøjvaskemiddel og lidt vand i gryden. Giv det et opkog og lad det stå til dagen efter.Læs mere og se video her

Skal vi pudse sølvtøjet?

Som forberedelse til julen kan det være hyggeligt, at gå i gang med at pudse sølvtøjet, messingstagerne eller kobberfadene. På nettet er der flere forskellige gode råd, som jeg har testet.
Se min video fra BOLUUS.dk: “TEST: De bedste pudsemidler til sølv, messing og kobber” 

Spis Fedtemadder
Smid nu ikke alt det dejlige fedt ud, men lav det til velsmagende og sund “krydderfedt”. En god ide, er at blande fedt fra anden og flæskestegen med revet æble og løg. Det bliver meget velsmagende og kalorieprocenten nedsættes betydeligt.
Se videoklip: Hvordan laver jeg “Krydderfedt”

Stearinpletter på dugen
Nogle stearinpletter kan man bare skrabe af og give dugen en gang kogevask, mens andre er mere besværlige at fjerne. Specielt farvet stearin kræver forbehandling.
Se min video fra BOLIUS.dk: “Sådan fjerner du stearinpletter fra dugen”

Grønne julegaver

Mangler du en kreativ ide, så køb denne mikrofibermoppe. Den er til prof. rengøring og derfor meget bedre end mopper fra supermarkedet.
Den gør rengøringen nem, sjov og mere bæredygtig. Den er billig i forhold til kvaliteten, og den sparer også rengøringsmidler! Se hvordan den fungerer:

Læs mere og bestil her Gratis levering ved køb at 3 moppesæt.

ELLER: “Grøn” gave til bridgespillere: læs mere på Lynbridge i Sorø eller her

ELLER grønne forklæder til hele familien? Kreative modeller bestilles på: CanAlt Redesign

Mor er i køkkenet

I alle mine voksenår har jeg elsket at lave julemad til familien. Mon der findes statistik for, hvem der tilbereder den gode julemad?. Se denne video fra julen 2010

Undgå julestress

Undgå julestress og brug tiden på at se alle de foto, der er gemt på telefon og på PC. Udvælg nogle gode foto og videoklip, og tag dem med til julefrokosten. Jeg har fundet en masse gode foto frem med sommerblomster, urter fra haven og dejlige oplevelser fra drivhuset. Selvom der stadig står grønkål, rødbeder, sølvbeder, porrer, jordskokker, rosenkål, persille, etageløg og timian i min have, er jeg begyndt at planlægge, hvad der skal i jorden til foråret. Her den 12. december 2011 har jeg stadig røde tomater fra drivhuset. Og de smager ligeså godt som dem der transporteret 4000 km fra Grand Canaria. ;0) se skønne foto: “Grøn sommer i drivhuset”; August høst

Risengrød

– Pas på opskrifter fra nettet

Mange går på nettet lillejuleaften for at finde en god opskrift på risengrød. Men pas på, mange af opskrifterne kan give mavepine og ekstra gryderengøring. Når man søger en opskrift på nettet er det derfor en god ide, at anvende valide og afprøvede opskrifter. Slå evt. op i en anerkendt kogebog, eller se FruGrøn’s opskrift nedenfor.

Opskrifter fra nettet

Flere opskrifter på nettet skriver, at risengrøden kan koges 1½ – 2, 3 timer i sengen, og at grøden kan serveres direkte fra ”sengen”.
En hjemmeside skriver, at ”Risengrød kan stå op til 4-5 timer i sengen” Det kan være problematisk rent mikrobiologisk, specielt når opskriften fortæller, at grøden kan serveres lige fra sengen.

Hos kvalimad.dk sættes kold mælk med ris i ovnen i 2 timer ved 120 grader. Gryden tages ud af ovnen hvert 20 minut for at omrøre i risengrøden. Grøden svider ikke på i bunden af gryden, men på videoen ses tydeligt brændt mælk på indersiden af gryden. Kokken fortæller, at det er den nemmeste måde at lave risengrød på.
En hjemmeside fortæller, at ”Man kan lave en stor portion risengrød på 4 liter mælk ved at ”koge” den i ovnen ved 100 grader i 4 timer og 40 minutter”. Ups;0)

Med risiko for at gæsterne får maveonde i julen ”fraråder Fødevarestyrelsen, at koge risengrød i sengen”. Der udvikles sygdomsfremkaldende bakterier, hvis mælken opbevares så længe ved lavere temperatur.
Da risengrød er mør efter en lille time, er det et spørgsmål om at tilberede grøden på den rigtige måde.

FruGrøn anbefaler sengen
Efter gennemgang af mange opskrifter fra nettet, er FruGrøn’s konklusion, at det ikke er ”senge eller høkasse-kogning” det er problemet, men de mange misvisende opskrifter der findes på nettet. Man kan sagtens koge risengrød i sengen, hvis man gør det rigtigt. Fordelen er, at man undgår at skulle omrøre og rengøre gryden for brændt mælk ved at anvende følgende ”sengemetode”
Grødris skal koge ca. 1 time for at blive møre. Og de ”mørner/koger” helt ned til 80 grader.

Opskrift på grøn risengrød

Varm 1 liter mælk og 2 dl ris op i en tykbundet gryde, og kog det under omrøring et par minutter. Sæt låget på, og stil gryden på en stor avis i sengen. Pak den ind i avisen og put dynen god omkring ”pakken”. Efter 1 time (evt. 45 minutter) gives risengrøden et opkog, og der tilsættes salt og evt. lidt mere mælk.
Denne kogemetode giver ”kogersken” 1 time ekstra kvalitetstid, og der spares elektrisk energi.
Tips: rør med en flad træspatel, så det ikke brænder på i bunden
CO2 tips: Kog dobbeltportion, så der er til Risalamande eller hygge med klatkager eller “snebolde” den efterfølgende dag.

HVIS risengrøden brænder på.
Se min video fra BOLIUS.dk: “Sådan fjerner du nemt fastbrændt risengrød” 

Risklatter

Følgende røres sammen:
En rest risengrød ca. ½ liter
1 æg, 2 s.s. mel, 1 tsk. Sukker
evt. 1 tsk. Vaniljesukker

Steges som små pandekager på en stegepande. Spises med syltetøj, sukker eller evt. sirup. Kan også anvendes til brunch.

Snebolde med saftsovs

Kugler af kold risengrød lægges på tallerkenen og varm saftsovs hældes over .. hmm…

Risalamande

Resten af risengrøden ( ca. 600g) fra Lillejuleaften blandes med korn af ½ stang vanilie, 2 ss sukker og 50 gram hakket mandler + 1 hel mandel. 3-5 dl fløde piskes og vendes forsigtigt. Hvis Risalamanden skal transporteres langt i bil, vil det være en god ide at tilsætte et par husblas.

Grønne julegaver

Rigtig mange danskere grubler over hvad de nu kan ønske sig i julegave i år. Min anbefaling er, at tænke kreativt, og finde en gave som fremmer bæredygtighed. Giv alle børnene en supergod “grøn” mikrofibermoppe, eller et lille kursus i noget der ville skabe glæde. For eksempel en kursusaften i tango, bridge eller sang. Eller meldekasser eller bøger til bridgen?

Gaven kunne også være en “gang rengøring”, en grøn bedstemorcykel, – eller måske bare en grøn taske. En kreativ gave i en genbrugsbutik, eller bestil gerne kreative forklæder til hele familien hos FruGrøn. Brug kreativiteten og lav genbrugsgaven personlig. Læs mere under Julegaveideer til bridgevenner

Røde, hvide og grønne salater i December

Rødbedesalat – blancheret rødbedesnitter i estragon sovs

Ca. 500 gram rå rødbeder skæres i lange strimler ca. 3 mm x 3mm. Gives et op kog i en marinade af: ca.1 dl. kryddereddike, ca 1 dl ribsgele , frisk estragon, citrontimian, salt og peber. Marinaden skal dække et par cm op i gryden, og inddampes i ca. 5 minutter, så strimlerne er sprøde og lækre. Trækker ved stuetemperatur nogle timer. Tilsæt evt. råsyltet grønne peber, som er skåret i lange strimler inden servering.

Salaten serveres ikke varm og ikke kold. Denne skønne rødbedesalat kan opbevares lang tid i køleskabet og kan anvendes til forskellige retter i forskellige variationer. Lidt krydret cremefraise/fetaost eller lidt tørret frugt eller fintsnittet hvidkål.

Hvidkålssalat

Ca. 1 kg hvidkål snittes meget fint med en kniv eller en brødskærer.
Marineres lidt olivenolie, masser af citron eller kryddereddike, finthakket persille, timian og salt og peber Serveres med skivet fetaost. Ved at blanchere snittet kål inden marinering bliver konsistens rigtig god og smagen af kål er mindre. En kande kogende vand hældes over den snittede kål, og trækker et par minutter. Vandet hældes fra og marinaden tilsættes

Grønkålsalat

Frisk grønkål skylles godt og hakkes fint. Marinade af olivenolie, hjemmelavet kryddereddike, honning, salt, peber hældes over. Store sure æbler (madæbler fx. Belle de Boskop) skæres i fine snitter og blandes i. Salaten kan varieres med snittet abrikos/ hvidløg, eller rosiner/nødder.

En variation af grønkål er at give den et opkog med æbleterninger, hvidløg og snittet løg samt lidt vineddike og salt. Serveres som garniture.
Opskrifterne er udarbejdet på baggrund af produkter, der er høstet i min egen have.
Hvidkålshovedet er dog købt for 10 kr. og vejede 4,3 kilo. Der er mad til mange andre gode og billige retter i december. Hvad med kåldolmer, kål i karry eller brunkål. Det er alle retter, der med fordel kan laves som gæstemad eller til flere dage ad gangen. Hvidkålshovedet opbevares bedst udendørs i en i en overdækket kurv eller i garagen, hvis det bliver frost.

Julehygge med sirupskager

Gennem tiderne har december måned været forbundet med indendørs hygge i familierne. I gamle dage var der i hele december en masse gøremål der skulle udføres dag for dag. Der var engang, hvor husmoderen skulle slagte, bage brød og julekager, brygge øl og gøre huset hovedrent.

I dag er de fleste af disse aktiviteter overtaget af industrien eller det offentlige. Julebagningen er måske en af de aktiviteter som er bevaret som julehygge i familierne. Det at bage er for de fleste børn forbundet med en afslappet og hyggelig julestemning. Men hvad skal der bages for at bagningen bliver et fælles projekt ? Og skal det være de traditionelle julekager med pomerans, sukat, rosiner og krydderier, som er nogle super kager der kan gemmes helt til jul eller skal der tages hensyn til hvad børnene godt kan lide.

Til børnenes favoritter hører æbleskiver, pandekager, vafler og julefigurer af velsmagende deje. I artiklen har jeg valgt at udvikle nogle opskrifter på sirupskager, som vil være både voksen- og børnevenlige. Sirup er en spændende ingrediens at have i skabet i her i julemåneden. Det er tykt, gult eller brunt og noget der er sødt og sjovt at lege med for både voksne og børn.

Bedstemor Annes Sirupskage for børn og voksne

Følgende kommes i skålen:

  • 175 g sirup (godt 1dl)
  • 1 dl sukker
  • 3 dl mel
  • 1 ¼ dl kærnemælk
  • 1 æg
  • 1 tsk. natron
  • 2 tsk. kanel

Røres godt sammen. Bages i en form ca.30×20 cm. Stilles i kold ovn og bager ca. 40 min ved 150C. Kagen kan med fordel gemmes på et køligt sted.

Tips: Bag dobbelt portion og den ene halvdel af dejen æltes med mere mel, således at børnene kan lave julefigurer. Dejen udrulles og der udstikkes forskellige julefigurer som bages og ophænges med rødt silkebånd…. Eller de pyntes med glasur og et glansbillede af en nissemand.

Bedstemor Annes Sirupskage for voksne

  • 250g mørk sirup
  • 125g sukker
  • 75g smør
  • 3½ dl kærnemælk
  • 500 g mel
  • 1½tsk. natron
  • 1½tsk. kanel
  • 1½tsk. Ingefær – evt. frisk
  • evt. ½tsk. nelliker
  • evt. reven citronskal

Sirup, sukker og smør smeltes i en gryde og afkøles. Mel, natron og
krydderier sigtes og røres i skiftevis med kærnemælken.
Dejen fyldes i en smurt form på 2- 3 l. En del af dejen kan også fyldes i små forme.
Bages ved 150 grader i ½ – 1 time afhængig af størrelse.
En kage der kan gemmes !

Til de rigtige kræsne: Skær kagen igennem og læg en lækker creme som mellemlag. Rør cremen af 125 g blødt smør, 1 del sigtet flormelis og appelsinsaft. Eller læg lagene sammen med creme kogt på mælk eller kold pulvercreme.

 

 

Comments are closed.