FruGrøn.dk

|

Husarbejde, sundhed og miljø med oplevelser

Forår

Grønt forår

Det vrimler med sunde planter i naturen og i haven. Pluk dem og lav spændende retter til familien. Det er vitaminrigt og CO2-venligt. Se mine urter:


Pluk erantis, vintergækker og tag grene af Forsytia og Rhododentdron ind fra haven.

Brug mikrofibermoppe i stedet for støvsuger. Den giver kroppen energi og og ro, og så bruger den ikke strøm som støvsugeren.

Link til FruGrøns miljøvenlige moppe

Tips til Forårsrengøring

Månedens klimafrokost

Påskefrokosten sammensættes af årstidens bedste og mest klimavenlige fødevarer. Sildene har vi selv fanget, tilberedt og marineret. Persille og æblemos fra fryseren, koldsyltet asier og agurker og hjemmebagt brød med pesto af ramsløg eller persille. Purløg, etageløg, grønkål, mælkebøtter og flotte blomster fra haven. Æg, kød og oste er danskproduceret. Da der ikke er mange friske produkter i marts, er der til marengslagkagen anvendt tørrede abrikoser og hvide bønner til salaten.
Vi serverede frokosten for vores venner. Teorien om kønnenes forskellige præferencer blev bekræftet.

De 3 mænd gik udenom mælkebøttesalaten, mens pigerne synes om den!

Mændene spiste ikke af salaten;0)

 

 

 

 

 

 

Ole spiser fedtemad 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ole kunne ikke lide sild, men ville gerne have en fedtemad. Trods hang til gammeldags fedtemadder var Ole slank, adræt og i godt humør;0).

Vi danskere må se at komme væk for “den store fedtforskrækkelse”, som ernæringsforskere har prædiket de seneste årtier. Det er hverken klimavenligt, sundt eller bæredygtigt, at smide vores gode fedtstoffer ud i kloakken. Den gode nyhed er da også, at “Bevægelse er sundere end slankekur”.
Læs mere om ernæringsindhold i forskellige fedtstoffer i pjecen “Fedt og Olie” fra Forbrugerstyrelsen (1998)
Klimabelastningen for denne frokost er minimal, da produkterne er produceret lokalt, intet er smidt ud og måltiderne er tilberedt efter energibesparende metoder.

 

Klimavenlig menu i Marts

Måltidet er sammensat af råvarer fra egen have eller fra lokale producenter. Retterne har præmiere på min fødselsdag den 12. Marts, hvor vi bliver 10 tennispiger. Der er anvendt årstidens produkter (marts) og fremstillingen er foretaget så energibesparende som muligt.

Menuen består af:

  • Grøn fødselsdagssuppe med dansk rugbrød, stegte kødboller og løg fra haven
  • Bønnesalat med fintsnittet hvidkål, æbler m.v.
  • Klimaboller med Rygeost
  • Bland selv dessert: æblemos af røde Belle de Boskop, knasende sprøde brødrester, hindbærmos, makroner, ristet kokosmel og kold flødeskum
  • Senere på aftenen er der tenniskamp med Nitendo Wii

Grøn fødselsdagssuppe i marts

I en stor gryde kommes en stor dansk svineskank, en svinehale og nogle ben. Gryden fyldes med vand og masser af forskellige urter. Jeg brugte 5 store kartofler, 5 gulerødder, 3 store løg, 2 sure æbler, ¼ selleri, stilke af grønkål, 1 persillerod, 2 hvidløg, 2 laurbærblad, peberkorn og salt. Suppen simre 3-4 timer. Afkøles og stilles udenfor natten over. Inden servering næste dag fjernes fedtlaget og suppen pureres gennem en sigte. Koges op med lidt fløde, 3 fintsnittede porrer og stykker af grønkål. Smages til med salt, peber og evt. lidt karry.

Suppen serveres med dansk rugbrød, danske klimaboller, små stegte kødboller og en salat med kidney bønner, fintsnittet hvidkål, æbler, etageløg fra haven, hindbærsaft og hvad man mere har.

Klimavenlige tips:

  • Hvis man ikke skræller æbler, kartofler, gulerødder og løg udnyttes smagsstofferne bedre og spildet bliver mindre. Så hvorfor bruge tid på at skrælle?
  • Men kan også anvende bedre kødstykker fra svinet. Eksempelvis stribeflæsk eller et nakkestykke. Dette skal ikke koge så længen. Se stege og kogetider på: Voresmad.sk
  • Giv det fedtlaget til fuglene
  • Udnyt det CO2 venlige køleskab og sæt suppen udenfor om natten. Og hvis det er frostvejr kan suppen jo gemmes længe

Klimaboller

1 liter vand, ½ pk. Gær, 2-3 tsk. Salt og groft hakket tørrede frugter. Rosiner, abrikoser, æbler, svesker tranebær eller hvad man nu har. Tilsæt evt. olie eller smør. Blandes godt med ca. 800g mel. Står køligt natten over. Der skal være plads til at det hæver ;0)
Næste dag æltes dejen med dansk mel til dejen slipper. Brug evt. forskellige typer af mel (i alt ca. 1200g). Formes til boller eller til et brød så det fylder 2 eller 3 bageplader. Hæver et par timer og sættes i kold ovn med varmluft på ca. 200 grader til de er godt brune.

Klimavenlige bage tips

  • Brug dansk hvedemel. Det kan ikke passe, at skal bruge tysk hvede fordi det er billigere. ”Produktionen af hvede er på få år halveret i Danmark. I dag er næsten 70% af det mel, som bruges i Danmark importeret” Årsagen er at danske landmænd ikke må anvende gødning nok ( JP 12. Marts 2010). Jamen det kan ikke passe. Jeg køber glimrende Bornholmsk hvedemel med stort proteinindhold (13%). Vi må fremover have fokus på at anvende danske produkter
  • Hvis man spiser klimaboller behøver man ikke bruge smør, ost og marmelade. Bollen spises som den er, så man behøver ikke tallerken og kniv. Man undgår alle de små emballager med smør, syltetøj, nutella m.v. der p.t. anvendes i kantiner.
  • Bag store portioner i forskellige varianter – madbrød og morgenbrød. Giv gæsterne noget brød med hjem eller glæd naboen
  • Sæt altid brød i kold ovn.
  • Brug evt. glemte frugter fra julen (dadler/figner) men husk også noget surt
  • Smid aldrig brød ud men genanvend det kreativt eller giv det til fuglene.

    Dessert

    Æblemos af røde danske Belle De Boskop æbler fra Skælskør. Dertil skåle med:
    Smuldret brødrester der ristes på panden med smør, brun farin og nødder.
    Knuste makroner, mos af hindbær og evt. ristet kokos
    Pisket flødeskum eller cremefraise

    Martsbøffer

    Der er stadig danske grøntsager fra sidste sommer og det begynder at vrimle op med nye forårsvitaminer. Videoen viser, hvordan men nemt, billigt og sundt kan lave sprøde martsbøffer af havens produkter. Hvis man har en rest kød kan den også tilsættes.
    God appetit

    Vitamin bombe “9-suppe”

    I foråret vrimler det frem med grønne og vitaminrige ingredienser til suppen i den danske natur. April måned byder på skud af brændenælde, mælkebøtte, ramsløg og mange flere er på vej. I gamle dage var man opmærksom på at forårets nye grønne skud gav vitaminer og kraft til livet. Ved at indsamle forskellige urter i naturen fik man en god og energirig indsprøjtning af vitaminer og sekundære næringsstoffer efter vinterens mørke. For at få varieret kost blev der indsamlet 9 forskellige urter, som blev kogt med kartofler og/eller noget kød.
    Ultimativ sundhed er, at gå ud i det danske forår med hele familien og finde naturlige og bæredygtige kosttilskud helt gratis og tilmed med en oplevelse der giver energi. Gæt hvad de vilde urter hedder på mit foto.

    Fra fotostory urter april 2009

    Knaldgrøn ramsløgpesto

    Min studerende, Alexandra Seehusen, er også forelsket i foråret og har sendt mig en opskrift på en knaldgrøn ramsløgspesto med følgende ca.mængder:

    ca. 5 store bundter ramsløg
    2 dl olivenolie
    2 håndfulde skyllede mandler
    2 citroners saft/æblecidereddikke
    1 spsk sukker
    1 spsk salt

    Der smages til og suppleres
    Ramsløg vaskes godt og slynges i en salatslynge for at drive overskydende vand væk.
    Alt kommes i en blender/køkkenmaskine, og hakkes til det har en jævn konsistens.

    Fyldes på rene glas med låg. Jeg syns det har en god holdbarhed, på flere måneder hvor det smager ens og ser ens ud. Ved dog ikke hvor længe det er sikkert?
    Kan anbefales på rugbrød med andet pålæg, men også som dip til grøntsager og marinering af kød.
    FruGrøn tilføjer at man også kan tilsætte andre forskellige vilde urter, såsom friske skud af mælkebøtte og brændenælder, og evt. persille

    Dyrk mælkebøtter

    Når der ikke mere er frost i jorden, kan man grave mælkebøtte skud op og dyrke dem til fin salat indendørs. Du er fri for at købe importeret salat fra syd Europa;0) Min ven
    Palle Frejvald 
    fra FB-gruppen “Urtekundskab” viser hvordan:  Sådan dyrker du mælkebøtte salat om vinteren

    Naturlig mad i april

    En kok havde i ugens løb en opskrift hvori, der indgik ramsløg fra naturen og dertil 3 forskellige urter, der var købt i urtepotter i supermarkedet. Øv, Øv, Øv….. HVIS, suppen, tærten eller garnituren virkelig skal være CO2-venlig, må vi anvende flere lokale urter fra forhandlere, på terrassen eller i urtehaverne. Der skal ikke bruges energi op at opvarme drivhuse , på transport eller på unødig emballage.
    I min have er der her midt i april masser af etageløg, grønkål, purløg, persille, fennikel, timian, rabarber og så er mynten og citronmelisen på vej. Dertil kommer masser af skvallerkål, brændenælder og ramsløg. Jeg skal udvikle opskrifter i påsken;0) Få inspiration til at gå i gang. Se mit videoklip: Naturlig mad

    Tærte med (u)krudt i April

    Find en god tærteopskrift med æggemasse, og erstat grøntsagerne med de nye skud af skvallerkål og brændenælde – og evt lidt ramsløg. Hvis der er en rest kogte kartofler, ris eller kød er det godt sammen med det grønne. Det går også fint med alle slags fisk. Tænk kreativt og få en ny og anderledes naturoplevelse. Måske der også nu er skovsyre?

     

     

Comments are closed.