FruGrøn.dk

|

Husarbejde, sundhed og miljø med oplevelser

Efterår

Smukke farver i efteråret

Efteråret er ved at være slut, men der er stadig flotte farver i haven. Se de smukke buketter af egen avl. Husk, at plukke blomster sommeren igennem, så der er friske blomster om efteråret.

Efterårsferie med hyldebær:

se video

Valnødder

Her i efterårsferien er det tid til at samle valnødder. Går man en tur kommer man ofte forbi et valnøddetræ og kan samle lidt lækkert og sundt forråd. Har man mange valnødder er det vigtigt, at klargøre dem, så de kan holde sig i lang tid.

På Langeland, som ligger sydligt i Danmark er valnødderne ekstra store. Se link:
Kæmpe valnødder fra Sukkerfabrikken i Tranekær,

Valnødder er sunde

Valnødder indeholder rigtig sunde fedtstoffer ( omega 3) og rig på antioxidanter. Så gå ud i naturen og find valnødder i efterårsferien. Fremfor at importere valnødder fra bl.a. Frankrig og Chile kunne vi plante mange flere træer i Danmark. Alle træer optager CO2 samtidig med at der spares CO2 ved transport af nødderne. OG det giver energi til familien. I år der der mange, så derfor en lille video med tips til hvordan de opbevares, så de kan anvendes vinteren igennem til kager, salater, slik og måske karamel eller honningmarineret;0)

Efteråret er ved at være slut, men der er stadig flotte farver i haven. Se de smukke buketter af egen avl. Husk, at plukke blomster sommeren igennem, så der er friske blomster om efteråret. Og valnødderne skal ordnes. Videoen er optaget i oktober 2012.

Sådan rengør du valnødder!

Der findes mange forskellige råd om opbevaring af valnødder.
Skal de vaskes, skylles i Klorin eller Atamon? Og hvordan tørres de, så der ikke dannes mug og giftige aflatoxiner. Gennem flere år har jeg testet forskellige metoder til rengøring af valnødder.

Nogle blev ikke skyllet, nogle blev skrubbet i trillebøren, mens andre blev efterskyllet i en opløsning med enten Atamon eller Klorin. ( 3 liter vand + ½ dl ).

Min konklusion: Det vigtigste er, at de bliver tørret godt og tilpas.

Bred aviser ud på en overdækket terrasse og lad dem tørre i det fri – gerne med sol. De skal vendes og nuldres hver dag, og gerne tørres med et gammelt klæde, hvis de er meget våde.  Sådan ligger de 1 uges til, hvorefter de kan stilles lidt varmt i flade frugtkasser. De skal stadig væk vendes og rystes indtil de er tørre. Så kommes de i strømpebukser, et pudebetræk eller anden for for net, og hænges et tørt sted udendørs.
Valnødder letter trykket

Noter-valødder

img_6119

 

 

Kartoffelferie

Fra Adam og Andrea 10.2011

Drueagurker

At købe et brev frø til drueagurker har været en rigtig god investering i 2012. Jeg såede frøene i en kasse og plantede dem ud i drivhuset og på en solrig plads. Sammenlagt har de givet næsten 20 kg, og jeg har delt ud til venner og bekendte. Hvis man vil have stor høst, er det vigtigt at plukke dem inden de bliver for store. Som klimavenlig opbevaring til vinteren eksperimenterer jeg med koldsyltning. Det er nemt, CO2- venligt, de smager godt og kan sagtens holde sig. Også agurkesalaten kan tilberedes uden opvarmning af eddiken.
Se her:

Klima-menu i Oktober

I forbindelse med “Smag på Odsherred” ugen i efterårsferien har jeg udviklet en kreativ og CO2 venlig menu. Familie og Samfund har arrangeret en eftermiddag på Asmindrup skole, hvor deltagerne skal fremtrylle retter af de mange gode, friske og sunde råvarer, som kan købes lokalt. Deltagerne ved ikke, at det er uden opskrift. De skal anvende hinanden, deres fantasi og prøve at være kreativitet. Menuen ses her:  Klima menu oktober. Læs mere her

Så er der gang i vintergrøntsagerne:

OG grønkålen står flot i haven. Syng denne skønne sang om grønkål, og glæd dig til næste sommer. Grønkålen giver vitaminer og energi helt hen til næste sommer. Begynd med “Grønkålshymnen” på melodien “Jeg plukker fløjlsblomster”

Drivhus i Oktober

Der er masser af tomater, chilli og druer i drivhuset. Se hvordan du får tomater til jul. Drivhuset i Oktober

Fang selv dine fisk

Her i efteråret, er der masser af sunde fisk i de danske farvande. Sidste lørdag i september er jeg på sildetur på Øresund, og det er en rigtig stor oplevelse hver gang. De sidste 5 år har jeg fanget mellem 100 – 150 fede sild. Nok til, at jeg resten af året kan spise fisk dagligt.

  • Det er sundt for sjælen at fiske sild en hel dag
  • Det er sundt for kroppen at spise D-vitamin og umættede fedtstoffer
  • Det er sundt for miljøet at fange sine egne fisk
  • Det er sundt for pengepungen at fange 22 kg fisk! – se her:

Stegte sild med persillesovs

Fang dine egne sild, og få en oplevelse du aldrig glemmer. Dagens emne har været bekymring over de store prisstigninger, der kommer på importeret sild. FruGrøn finder det meget problematisk, at vi i Danmark skal importere fisk fra udlandet, når vi har så mange skønne fisk lige uden for døren. Mit forslag er, at vi tager på en fisketur og fanger silden selv.

De seneste år har jeg fanget mellem 100 – 200 store fede sild i Øresund sidst i september. De bliver saltet, røget og marineret, men de fleste bliver til yndlingsretten “Stegt sild med persillesovs”
Se Videoklip: Tag med ud og fisk, Rygning af sild i september,

Min sildetur

Stegt sild i ovn

Comments are closed.