FruGrøn.dk

|

Husarbejde, sundhed og miljø med oplevelser

Etiketter på syltetøjsglas

oktober 31st, 2014 at 11:07

Hvordan fjernes etiketter syltetøjglas?

Så er det tid til at sylte havens produkter. Og hvorfor ikke genbruge nogle af de mange glas, man har fået i årets løb. Etiketterne skal fjernes og det kan nogle gange være besværligt.
Min første test viser, at de fleste etiketter går af ved at lægge glassene i blød natten over i rent vand, i regnvand, opvaskevand eller i sodavand. Flest etiketter går af når de lægges i blød i sodavand.

Soda er en kraftig base (ph11) som får papir og lim til at ”kvælde”, så det nemmere løsner sig så det kan skrabes af med en urtekniv. Sodaen blev opløst i koldt vand, så der blev ikke brugt energi til kogning af iblødlægningsvand. Opløses soda ( 1 spsk. pr. 1 liter vand)  i varmt vand virker det bedre.

Når der anvendes regnvand, opvaskevand eller sodavand, er der nogle gange en lille limrest, der måske kan fjernes med eddike.
Men på nogle af glassene, er der anvendt lim, der ikke vandopløselig. Det kræver kemiske opløsningsmidler, som renset benzin, petroleum eller acetone ( neglelaksfjerner)

Min undersøgelse viste, at limen på glas fra den ”Den gamle Fabrik”, Glyngøre Sild, Lykkeberg Sild og Ø-mærket marmelader fra Svansøe var vanskelige at fjerne. Vil man genbruge disse glas skal etiketten skrabes af med en urtekniv eller en glasskraber efter iblødlægningen. OG, resten af limen skal fjernes med renset benzin, petroleum eller acetone (neglelaksfjerner). Måske det er mere miljøvenligt, at smide disse glas i glaskontaineren!

Mine undersøgelser, er refereret på hjemmesiden BOLIUS.dk, som er et uvildigt Videncenter for Boligejere.
På bloggen, er der kommet flere forslag til, hvordan etiketter fjernes.

Jeg har testet ideerne på 5 glas fra den “Gamle Fabrik” med:

  • Madolie: Etiketten kan nemt trækkes af, men limrester skal fjernes med knofedt eller kemisk opløsningsmiddel
  • Kogende vand i glasset: Etiketten kan nemt trækkes af, men limrester skal fjernes med knofedt eller kemisk opløsningsmiddel
  • Hårtørrer: Her brændte jeg fingrene, og der var også en limrest
  • Soda i varmt vand (1sps./l): Etiketten kradses let af dagen efter,men limrester skal fjernes med knofedt eller kemisk opløsningsmiddel
  • Håndopvaskemiddel i varmt vand ( 1ts/l): Etiketten kradses let af dagen efter, men limrester skal fjernes med knofedt eller kemisk opløsningsmiddel Stadig limrester, der skal fjernes med knofedt eller kemisk opløsningsmiddel.

IMG_8053

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Konklusion på de 3 test: De fleste etiketter fjernes efter iblødlægning natten over i regnvand, opvaskevand eller sodavand. Flest går af i varmt sodavand. På glas fra Den Gamle fabrik, Glyngøre Sild, Lykkeberg sild og marmelader fra Svansøe er der anvendt lim, der ikke er vandopløselig. De skal fjernes med knofedt eller kemiske opløsningsmidler som renset benzin, petroleum eller acetone ( =neglelaksfjerner). Eller nemmere, smid dem i glas kontaineren til genanvendelse!

Man kan også fjerne etiketter med ikke vandopløselig lim med madolie og kogende vand. Men der er stadig en limrest, som skal fjernes med knofedt eller med kemiske opløsningsmidler.

Comments are closed.